Kolonoskopi Nedir Nasıl Yapılır

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi, ucunda kamera olan bir cihaz yardımıyla kalın bağırsağın incelenmesi işlemidir. Bu işlemde kullanılan cihaza kolonoskop adı verilir.

Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

  • Kolonoskopi işlemi makattan başlayarak kalın bağırsağın tüm bölümleri içerisinde inceleme yapılmasına olanak sağlar.
  • Kolonoskopi, doktorun kolonunuzun (kalın bağırsak) iç yüzeyini incelemesini sağlayan tıbbi bir prosedürdür. Bu işlem, kolonda polip, tümör ve diğer anormal büyümelerin bulunmasına yardımcı olabilir.
  • Kolonoskopi sırasında rektuma uzun, esnek bir tüp (kolonoskop) yerleştirilir ve kolondan geçirilir. Kolonoskopun ucunda, kolonun içinin görüntülerini muayene odasındaki bir monitöre aktaran küçük bir kamera vardır.
  • Doktorunuz herhangi bir anormal bölgeyi görebilecek ve gerekirse biyopsi (doku örneği) alabilecektir. Kolonoskopi genellikle 30-60 dakika sürer.
  • İşlem sırasında rahatlamanıza yardımcı olması için size anestezi yapılacaktır. Kolonoskopi bittikten sonra muhtemelen fazla bir şey hatırlamayacaksınız.
  • İşlemden sonra biraz şişkinlik ve gaz yaşayabilirsiniz, ancak bu kısa sürede geçecektir. Bir veya iki gün içinde normal aktivitelerinize dönebilmeniz gerekir.

Kolonoskopi Öncesi Diyet

İşlemden iki gün önce hastanın yumuşak, düşük lifli ve sıvıdan zengin bir diyet ile beslenmeye başlaması gerekir. Hastanın işlem öncesinde bağırsakların temizlenmesi için reçete edilen ilaçları kullanarak hazırlık yapması önemlidir.

Kolonoskopi için randevu aldıysanız, doktorunuz muhtemelen prosedüre hazırlanmak için özel bir diyet önerecektir. Bunun nedeni, muayene için kolonun boş olması gerekmesidir.

Kolonoskopiye hazırlanmak için birkaç gün boyunca özel bir diyet uygulamanız gerekecektir. Bu diyet sadece posasız sıvılar ve düşük lifli gıdalar içerir. Katı gıdalardan, süt ürünlerinden ve çekirdekli veya kabuklu her şeyden kaçınmanız gerekecektir.

Kolonoskopi öncesi diyette neler yiyebileceğinize dair bazı örnekler aşağıda verilmiştir:

  • Et suyu
  • Posasız meyve suları (elma suyu gibi)
  • Spor içecekleri
  • Süzülmüş meyve suları
  • Sade kahve
  • Çay

Diyette ne kadar süre kalacağınız ve katı gıdalara ne zaman tekrar başlayacağınız konusunda doktorunuzun talimatlarına uymanız gerekecektir. Kolonoskopinin güvenli ve etkili bir şekilde yapılabilmesi için diyet planına sadık kalmak önemlidir.

Kolonoskopi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İşlem öncesi hazırlıklardan biri hastanın eğer kullanıyorsa kan sulandırıcı ilaçlarını kullanmayı bırakmasıdır.
  • Alerjiniz olan herhangi bir madde ve ilaç varsa yine doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.
  • Kolonoskopi işlemi sırasında hastanın aç olması gerekir.
  • Kolonoskopiye hazırlık aşamasında kullanılan ilaçlar bazen mide bulantısına neden olabilir. Mide bulantısı ve kusma gibi şikayetlerin artması durumunda bağırsak temizliği için kullanılan ilaçlara ara verilebilir.
  • İlaçların yavaş içilmesi ve bulantı hissi olduğunda yaklaşık yarım saat ara verilmesi bulantıların şiddetini azaltabilir.
  • Ayrıca ilaçla birlikte soğuk su tüketilmesi de bulantı şikayetini azaltabilir.

Kolonoskopi İşlem Basamakları

  1. Kolonoskopi işlemi sırasında hasta sol tarafı üzerine yan yatırılır ve hastadan dizlerini göğsüne doğru yaklaştırması istenir.
  2. Hasta bu pozisyondayken anestezi verilerek hastanın derin bir uykuya dalması sağlanır.
  3. Kolonoskop cihazı makattan yavaşça ilerletilerek önce kalın bağırsağın son bölümü olan rektuma girilir.
  4. Kolonoskop cihazı rektumdayken cihaz içinden verilen havayla bağırsaklar şişirilir ve görüş alanı arttırılır.
  5. Ardından kolonoskop cihazı kalın bağırsak içerisindeki dönüşlere uygun şekilde ilerletilir.
  6. Cihaz kalın bağırsak ile ince bağırsağın birleşim yerinden dikkatlice ince bağırsağa doğru geçirilir.
  7. Kolonoskopi sırasında ince bağırsağın son bölümü de incelenir.

Kolonoskopi İşlemi Ne Kadar Sürer?

Kolonoskopi işlemi yaklaşık yarım saat sürer. İşlem sırasında görüntülerin incelenmesi gerçekleştirilebilir. Ayrıca görüntüleme sırasında fark edilen anormal oluşumlar kolonoskop yardımıyla alınabilir. Genellikle kolonoskopi sırasında bağırsak dokusundan biyopsi örneği alınarak laboratuvar incelemesine gönderilir.

Kolonoskopi Hangi Hastalıklarda Yapılır?

Kolonoskopi işlemi, karın ağrısı, uzun süreli kabızlık veya ishal, sebepsiz kilo kaybı, sebebi açıklanamayan demir eksikliği ve kansızlık ile makattan kan gelmesi gibi durumlarda teşhis için uygulanır.

Kolonoskopi değerlendirmesine göre bağırsaklarında polip olduğu tespit edilen hastaların düzenli aralıklarla kolonoskopi yaptırması gerekir. Özellikle 50 yaş üzerinde 5 yılda bir kolonoskopi ile bağırsak taraması önerilir. Bağırsak taraması, kolon ve rektum kanserinin erken tanılanmasında ve tedavisinde oldukça önemlidir.

Kolonoskopi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kolonoskopi sonrasında hasta yaklaşık bir saat kadar dinlendirilir ve aynı gün içinde evlerine gönderilir. Kolonoskopi işlemi sırasında bağırsaklara hava verildiğinden dolayı, işlem sonrasında hastalar gaz sancısı yaşayabilir. İşlem sonrasında dışkıda küçük miktarlarda kan görülebilir. Ancak kanamanın uzun sürmesi veya fazla olması durumunda sağlık kuruluşuna başvurmanız önerilir. Kolonoskopi sonrasında bol sıvı tüketilmesi gerekir.

Kolonoskopi İşlemi Sonrası Şikayetler

Kolonoskopi işleminin uygulaması sırasında veya uygulama sonrasında oluşabilecek bazı komplikasyonlar (olumsuz durumlar) vardır. Bu şikayetler:

  • Kanama
  • İltihaplanma
  • Karın ağrısı
  • Bağırsak duvarında yırtılma
  • Bağırsak duvarında fıtıklaşma

olarak sıralanabilir.

Kolonoskopi Sonrası Diyet

Kolonoskopi yaptırdıktan sonra, iyileşmenize ve toparlanmanıza yardımcı olacak sağlıklı yiyecekler yemek önemlidir. Bazı iyi seçenekler şunlardır:

  • Meyveler ve sebzeler: Bunlar vücudunuzun iyileşmesine yardımcı olabilecek besinler içerir.
  • Yağsız protein: Protein, dokuların yeniden inşası ve onarımı için gereklidir. Izgara tavuk veya balık, tofu veya baklagiller gibi yağsız kaynakları seçin.
  • Tam tahıllar: Tam tahıllar bağırsak sağlığını destekleyen lif ve diğer besinleri içerir. Tam tahıllı ekmek, kinoa veya esmer pirinç gibi ürünleri tercih edin.
  • Probiyotik gıdalar: Probiyotikler sağlıklı bağırsak mikrobiyotasını desteklemeye yardımcı olur. Diyetinize yoğurt, kefir gibi probiyotik gıdalar ekleyin.
  • Su: Susuz kalmamak, kolon sağlığı da dahil olmak üzere sağlığın tüm yönleri için önemlidir. Gün boyunca bol miktarda su için.

Türkiye’de Kolonoskopi Fiyatları 2023

Türkiye’de Kolonoskopi fiyatları, doktor ücretleri, klinik ücretleri, kolonoskopi işlemleri sırasında uygulanan işlemler gibi faktörlere bağlı olarak değişecektir. Kolonoskopi fiyatlarının hangi aralıkta olduğuna bakmadan, doktorunuz eğer bu işlemi tavsiye ettiyse yaptırmanız önemlidir. Kolon kanseri, Dünya’da önde gelen ölüm nedenlerinden biridir, bu nedenle bu durumdan kaçınmak adına erken teşhis çok önemlidir.

This post is also available in: English العربية

Sağlık rehberi içeriklerimiz, yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.