İlik Nakli
- İlik Nakli
- Kemik İliği (kök hücre) Nakli Nasıl Yapılır ?
- Otolog Kemik İliği Nakli
- Allojenik Kemik İliği Nakli
- Kemik İliği Nakli Riskleri Nelerdir ?
- Kemik İliği Nakli Öncesi Neler Yapılır ?
- Türkiye’de Kemik İliği Nakli Fiyatları
- İlik Nakli Olan hasta Ne Kadar Yaşar ?
- İlik Veren Kişi Kaç Günde İyileşir ?
İlik nakli, kişide bulunan bazı hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla, hastanın vücuduna sağlıklı kan yapmakla görevli kök hücrelerin nakil edilmesi işlemidir.
Lösemi, lenfoma, kan kanserleri veya kalıtımsal bozukluklar sebebiyle vücudun sağlıklı kan üretmediği hallerde bu ilik nakline ihtiyaç duyulur. Bir takım sebepler yüzünden kemik iliğine ihtiyaç duyan hastalara uygulanacak iki tedavi yöntemi bulunmaktadır. Otolog adı verilen yöntemde; hastanın kendi vücudundan alınan hücreler yine hastaya nakledilir. Bir diğer tedavi yöntemi olan allojenik nakil ise; hastaya başka bir kişiden alınan hücreler nakledilir.
Kemik iliği nakli, hastaya damar yolu açılarak yapılır ve bu işlem sırasında dikkatli olunmalıdır. Ağır bi cerrahi girişim olan bu işlemin, doktor kontrolünde sterilize edilmiş mekan ve aletlerle yapılması önemli rol oynamaktadır.
Kemik İliği (kök hücre) Nakli Nasıl Yapılır ?
Her hastalığın tedavisinde olduğu gibi ilik nakli olmayı hastalıklarda da, hasta öncelikle ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir. Bu inceleme bir takım test ve tetkikler kullanılarak yapılır ve birkaç gün sürebilir.
İlik nakli olmadan önce hastanın göğüs bölgesindeki veya boyun bölgesindeki büyük damarlardan bir tanesine kateter adı verilen bir tüp yerleştirilmektedir. Tedavi süreci boyunca çıkarılmayan bu tüp sayesinde nakil işlemi yapılmaktadır.
Doktorlar kişiye verilecek olan kök hücrelerin nereden alınacağına karar verir. Bu hücreler ya hastanın kendisinden ya da başka bir bağışçıdan alınır.
Hastanın kendi vücudundan kök hücrelerin alınması işlemi şu şekilde gerçekleşir;
- Vücutta bulunan kök hücrelerin arttırılması ve bu hücrelerin rahat alınabilmesi için kana karışması gerekmektedir. Bunun için günlük olarak, büyüme faktörü denilen enjeksiyon işlemi uygulaması yapılır.
- Ardından aferez işlemine başlanır. Kişinin damarından kan alınır ve bu kan bir makinede dolaştırılır. Bu özel cihaz kanı hücrelerine ayırır. İçerisinden alınan gerekli kök hücreler dondurularak nakil sırasını bekler.
- Kalan kan ise tekrar hastanın vücuduna iade edilir.
Bi diğer yöntem ise bir bağışçıdan kemik iliği alınması işlemidir. Bunun için kan ve dokuları uygun olan bir bağışçı bulunur ve gerekli test ve tetkiklerin ardından kök hücrelerin kandan mı veya ilikten mi alınacağına karar verilerek işlem başlatılır.
Bir diğer yöntem ise göbek kordonunda bulunan kök hücrelerin alınması naklidir. Bazı durumlarda ebeveynler bebekleri doğar doğmaz her ihtimale karşın göbek kordunundaki kanı dondurarak saklamayı tercih eder. Herhangi bir durumda bu kan kullanılır. Veya hastalığa yakalanan çocuk için ebeveynler bir çocuk sahibi daha olarak doğan çocuğun göbek kordunundaki kanı kullanırlar.
Otolog Kemik İliği Nakli
Otolog ilik nakli, kişinin kendi vücudundan alınan kök hücrelerin yine kendi vücuduna gönderilmesi ile yapılan bir tedavi yöntemidir. Genellikle hastanın vücudu yeterli miktarda kök hücre üretiyor ise otolog tedavi yöntemi kullanılır. Önceden alınarak saklanan bu kök hücrelere, hastanın fazla kemoterapi ve radyoterapiye maruz kaldığı durumlarda ihtiyaç duyulmaktadır.
- Hodgkin Lenfoma hastalığı,
- Miyelom hastalığı,
- Non-hodgkin hastalığı,
- Plazma hücre bozuklukları hastalığı gibi durumlar için otolog tedavi yöntemi kullanılmaktadır.
Bu yöntemin en büyük avantajı kişinin vücudunun kendi hücrelerini tanıyor olmasıdır. Bu sayede uyumsuzluk gözlenmemektedir.
Allojenik Kemik İliği Nakli
Allojenik kök hücre naklinde, hastanın vücuduna verilecek olan kök hücrelerin bir bağışçıdan temin edilmesi gerekmektedir. Bu bağışçı;
- Aileden biri olabilir,
- Akraba olabilir,
- Arkadaş olabilir veya tamamen bir yabancı olabilir.
Bu durumda üç şekilde kök hücre alma şekli vardır.
- Bağış yapmak isteyen kişinin kanından toplanan kök hücreler,
- Bağış yapmak isteyen kişinin kalça kemiği içerisinden alınan kök hücreler,
- Bağışlanan kordon kanından toplanan kök hücreler,
Bağış işlemi yapılmadan önce, bağışçının vücudundaki zararlı hücreleri yok etmek amacıyla, bağışçıya yüksek oranda radyasyon veya kemoterapi işlemi uygulanmaktadır. Bu sayede zararlı hücreler yok edilirken, sağlıklı hücreler de nakil için hazırlanmış olur. Bağışlanan kan ile aşağıdaki hastalıklar dahil olmak üzere birçok hastalığın tedavisi mümkündür;
- Akut Lösemi Hastalığı,
- Adrenolökodistrof Hastalığı,
- Aşırı kansız olma durumu,
- Kemik iliği yetmezliği hastalıkları,
- Kronik lösemi hastalığı,
- Hemoglobinopatiler Hastalığı,
- Hodgkin Lenfoma Hastalığı,
- Kişinin Bağışıklığındaki yetersizlikler,
- Doğuştan gelen metabolizmadaki hatalar,
- Multipl Miyelom Hastalığı
- Miyelodisplastik Hastalıklar,
- Nöroblastom Hastalığı,
- Non-Hodgkin Lenfoma Hastalığı
Kemik İliği Nakli Riskleri Nelerdir ?
Kemik iliği nakli gerektiren hastalıklar genellikle ciddi hastalıklar olmaktadır. Bu sebeple son derece önemli bir cerrahi işlem olan kemik iliği naklinde bir takım riskler de vardır. Bu risklerin en aza indirilmesi için ilik nakli olmaya karar verme aşamasından itibaren doktor ile işbirliği içerisinde olmak söylediklerini yerine getirmek gerekmektedir.
Doktor tarafından olası risklerin tamamı hasta ve hasta yakınları ile paylaşılması gerekmektedir. Bu olası risk ve komplikasyonları ise şu şekilde sıralayabiliriz.
- Yüksek enfeksiyon riski,
- Anemi riski,
- Aşırı kanama riski,
- Morarmaların oluşması,
- Sadece allojenik nakilde, Host hastalığı, Graft hastalığı, Versus hastalığı riski,
- Kök hücre hatası riski,
- Organların hasar görmesi riski,
- Katarakt olma riski,
- Kısırlık oluşması riski
- Bazı kanserlere yakalanma riski,
Kemik İliği Nakli Öncesi Neler Yapılır ?
Öncelikle kök hücre nakline karar verildikten sonra hasta bir takım test ve tetkiklere tabi tutularak nakile hazır olup olmadığı kontrol edilir. Hazır olması durumunda boyun veya göğüs bölgesindeki büyük damarlardan bir tanesine, nakil işlemi sırasında da kullanılacak olan bir tüp yerleştirir.
Ardından kök hücrelerin nereden alınacağına karar verilir. Otolog tedavi yöntemine karar verildiyse kişiden kök hücreler alınır ve nakil işlemine kadar dondurularak saklanır. Eğer allojenik tedavi yöntemi ile kök hücre temin edilecekse, bir bağışçıdan kök hücreler toplanır ve nakil işlemine kadar bekletilir.
Türkiye’de Kemik İliği Nakli Fiyatları
Türkiye sahip olduğu gelişmiş teknoloji ve tecrübeli doktorları ile hastalara umut ışığı olmaya devam etmektedir. Kemik iliği yani kök hücre nakli gerektiren pek çok hastalığın tedavisi, yüksek iyileşme oranı ile Türkiye’de güvenle yapılmaktadır.
Bu yüksek teknoloji ve tecrübeli doktorların yanı sıra, güler yüzlü hasta bakıcı ve personel, yüksek teknoloji ile donanmış hastaneler, konforlu bir tedavi süreci, uygun fiyatlar, Türkiye’nin tarihi güzellikleri arasında tatil imkanı gibi pek çok olumlu yönler ile de karşılaşırlar.
Bu sebeple sizler de ilik nakli için Türkiye’yi tercih etmek istiyorsanız, ayrıntılı bilgi, sorularınızın cevaplanması ve fiyat bilgisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
İlik Nakli Olan hasta Ne Kadar Yaşar ?
Tüm hastalıklar kişiye özeldir. Kişinin hastalıkla savaşma derecesi, hastalığın evresi, kullanılan tedavi yöntemleri, operasyon sırasında meydana gelen komplikasyonlar, hastalığın verdiği riskler gibi pek çok etken yaşama süresini etkilemektedir.
Bu sebeple bizimle iletişime geçerek, ilik nakli ile alakalı merak ettiğiniz her soruyu bize sorabilir, doktorlarımızdan bilgi alabilirsiniz.
İlik Veren Kişi Kaç Günde İyileşir ?
İlik nakli genellikle sağlıklı kişilerin bağışlamaktan korktukları tedavi yöntemidir. Kalça kemiği içerisinden ilik alınması fikri kişilere acı verici gelse de bu işlem cerrahi operasyon altında, kişi genel veya lokal anestezi ile tam uyutularak veya yarım uyuşturularak yapılan bir işlemdir.
Bu sebeple verici steril ortamda hiç bir acı hissetmeden kemik iliği bağışında bulunabilir. Bir saat sonra kendine gelen verici, bir gün gözlem amaçlı hastanede tutularak, ertesi gün gerekli testlerin uygulanması sonucunda evine gönderilmektedir.
Yaklaşık bir hafta kadar işlem yapılan bölgede ağrı hissedilse de normal yaşantıya kısa sürede dönülmektedir.
Vimfay International Health Services