WhatsApp +90312 963 1400 [email protected]

Rinoplasti

Rinoplasti

İnsan vücudunda göze çarpan ilk alan yüzdür.  Yüz bölgesinde bulunan veya sonradan meydana gelen bozukluklar kişinin psikolojisini doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple bozuklukların giderilmesi kişi için oldukça önemlidir.

Türkiye’de tıp alanındaki sıçramalar, teknolojik alanda da gelişim göstermeye sebep olmuştur. Bu teknoloji ile beraber eskiden zor olarak bilinen burun ameliyatlarının artık daha kolay olması sağlanmıştır.

Burun estetiği olarak bilinen Rinoplasti ise, kişilerin hem estetik hem de sağlık açısından daha iyi hissetmesini amaçlayan bir operasyondur. Bu operasyon sayesinde kişi hem daha sağlıklı bir buruna sahip olurken hem de daha estetik görünme şansı yakalayabilir.

Burun Estetiği Nedir ?

Burun insan yüzündeki en önemli organlardan bir tanesidir. Burun bölgesinde olan şekil bozuklukları kişinin yüz ifadesinde değişikliklere de sebep olmaktadır.  Burun ucu estetiğinde, burnun kemikli yapısına dokunulmadan sadece uç kısmındaki yumuşak doku ve kıkırdak bölgede işlem yapılır.

Bu işlemlere burundaki bozukluklar sebebi ile ihtiyaç duyulur. Bu bozukluklar;

  • Burun ucunun çok geniş olması,
  • Sıkıştırılmış gibi görünmekte olan burun ucu,
  • Kişinin burun deliklerinin belli bir simetrik yapıda olmaması,
  • Burun ucundaki düşüklük, kalkıklık veya sivri yapı şeklinde sıralanabilir.

Bu bozukluklar sebebi ile kişi burun ucu estetiği olmayı talep edebilir. Bu ameliyat rinoplastiye göre daha kolay bir ameliyattır. Ameliyat süreci kişiye göre değişmekle beraber ortalama 30-60 dakika kadar sürmektedir. Hasta aynı gün içerisinde gerekli kontroller sağlandıktan sonra taburcu edilerek evine gönderilir.

Rinoplasti Before After

Burun Estetiği Neden Yapılır?

Burun estetiği ciddi sağlık problemleri veya estetik görünüş amacı ile yapılabilir. Sağlık problemleri arasında, şekil bozukluğu sebebiyle kişinin kaliteli nefes alıp vermesinin zorlaşması gösterilebilir. 

Estetik açıdan ise, kişinin burnunu beğenmeyip, yüzüne daha orantılı bir burun istemesi sebep gösterilebilir.

  • Burnun kemik kısmının yamuk veya kemerli olması,
  • Burunda bariz bir şekilde görünen bir yamukluğun olması,
  • Aşırı büyük bir buruna sahip olunması gibi kişisel nedenler sebebiyle kişi burun estetiği olmak ister.

Burun Estetiği Kaç Yaşında Yapılır?

Çağımızın değişen moda anlayışı sebebiyle estetik yaptırma yaşı oldukça erken yaşlara düşmektedir. Fakat estetik yaptırmak isteyen kişiler 18-19 yaşına kadar beklemelidir ki gelişmeyen kemik yapısı gelişimini tamamlayabilsin.

Burun estetiği yaptırmak isteyen kişilerin belirli bir yaşa erişmesi beklenirken aynı şey sağlık sorunları sebebiyle ameliyat olmak zorunda kalan küçük yaştaki hastalar için geçerli değildir. Doktor kontrolü ve onayı ile burnu yüzünden kişisel sağlık problemleri yaşayan küçük yaştaki çocuklara rinoplasti ameliyatı yapılabilmektedir.

Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Burun ameliyatı yaptıracak olan kişi ile doktor arasında, ameliyat öncesi muayenede görüşme yapılmalıdır. Ameliyatın hangi sebeple, sağlık sorunu açısından mı yoksa estetik açıdan mı olacağı görüşülmelidir.

Estetik açıdan olması durumunda gerekli incelemeler başlatılmalı ve gerekli bilgiler hastaya verilmelidir. Ameliyat öncesi burnun nasıl olacağına dair konuşulur ve planlamalar yapılır. Hastanın geçmiş sağlık öyküsü dinlenir ve kullandığı ilaçlar hakkında konuşulur. Kullandığı kan sulandırıcı ilaçlar varsa ameliyat öncesi dönemde mutlaka kullanılmasına ara verilmelidir.

Ameliyat öncesi kişi bazı testlerden geçirilerek ameliyata hazır hale getirilir. Açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilen burun ameliyatı ortalama 2-3 saat sürmektedir. Bu süre hastaya, burnun yapısına, yapılacak olan yeni burunun şekline, ameliyathanede meydana gelen komplikasyonlara göre değişiklik göstermektedir.

Burnun içinden ve uç kısmından kesiler açılarak, içerisindeki kemikli ve kıkırdaklı bölümde düzeltme işlemleri yapılır. Ameliyat sonrası her hastanın yüzünde şişlik oluşmaktadır. Bu şişlikler ameliyat gününü takip eden 10-15 gün sonunda yok olmaktadır.

Burun Estetiği Operasyonuna Nasıl Hazırlanılmalı ? 

  • Ameliyat olmaya karar verilmesinden itibaren uzman doktor ile iletişim halinde olunması gerekir.
  • Estetik kaygılar sebebi ile yapılacak olan burun ameliyatından önce doktor ile birlikte burnun şekline karar verilir.
  • Ameliyattan önceki 14 gün boyunca kullanıyorsanız eğer kan sulandırıcı ilaçları bırakmanız gerekir.
  • İyileşme sürecini olumlu yönde etkilemesi sebebiyle, doktorunuza danışarak vitamin alabilirsiniz.
  • Eğer aktif olarak gözlük kullanıyorsanız ameliyattan sonra bir süre takamayacağınız için göz doktorunuz ile lens konusunda fikir alışverişi yapmalısınız.
  • Gireceğiniz operasyonda genel anestezi yapılacağından, sizinle bir gün kalması gereken kişi ile hastaneye gitmeniz gerekmektedir.
  • Ameliyattan önceki gece yüz temizliği yapılmalıdır. 
  • Ameliyattan önceki gece 12’den sonra hiç birşey yiyip içilmemelidir.
  • Yüz temizliğiniz mutlaka yapılmalı, krem, makyaj gibi harici şeyler kullanmamalısınız.

Ameliyatsız Burun Estetiği (Likit Rinoplasti) Nedir?

Burunda bulunan bozukluğun ciddi boyutta olmadığı durumlarda, ameliyatsız burun estetiği yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntem ile burnun köprü bölümüne dolgu yapılmaktadır. Bu sayede burnunuz ve yüzünüz yeni şekline ve ifadesine kavuşabilir.

Burun Estetiği Kimlere Yapılamaz?

Burun estetiğini talep eden herkes isteyebilir fakat yaptıramaz. Bunun kararını ise muayene sonucunda doktorlar vermektedir. Her ameliyatta olduğu gibi burun ameliyatında da belirli riskler bulunmaktadır. Bu riskler hasta ile paylaşılarak engelleyecek durumlar var ise ameliyata karar verilmez.

  • Şeker hasta olan kişiler,
  • Hipertansiyonu (yüksek tansiyon) olan kişiler,
  • Kanama bozukluklarına sebep olabilecek hastalığı olan kişiler,
  • Kalp hastası olan kişiler,
  • Beden Dismorfik Bozukluğu olan kişiler,
  • Obstrüktif Uyku Apnesi olan kişiler, doktorların da verdiği kararla estetik burun ameliyatına giremezler.

Burun Ameliyatı Yaptıran Bir Kişi Kaç Günde İyileşir ?

Burun ameliyatı genel anestezi etkisinde yapılan, ameliyat sırasında ciddi komplikasyonlar olması riski taşıyan önemli bir ameliyattır. Çeşitli sebeplerle burun ameliyatı olan kişilerin iyileşmesi belli bir süreçte ilerler. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz. 

Her ameliyat ve hastalık kişiye göre değişkenlik gösterir. Bu sebeple aşağıdaki süreler ortalama baz alınarak yazılmıştır.

  • Ameliyattan sonra hastalar 4-6 saat arasında ayağa kalkarlar ve dolaşabilirler.
  • Yaklaşık 6 saat sonra hastada aktif bir bulantı ve kusma şikayeti yok ise yemek yiyebilir.
  • Bazı hastalar aynı gün, bazı hastalar ise 1 gün hastanede kalarak ertesi gün taburcu olur.
  • Doktor tarafından buruna yerleştirilen tamponlar  yaklaşık 1-2 gün sonra çıkarılırken, burnun sırt bölgesine yerleştirilmiş olan kalıp ise ortalama 1 hafta sonra çıkarılır.
  • Hastanın bir şikayeti olmaması durumunda 7-10 günün sonunda işe başlayabilir.
  • Morluklar ve şişlikler ortalama 7-10 gün arasında belirli düzeyde iyileşmiş olur.
  • Ameliyattan sonra yüzde ödem oluşabilmektedir. Bu ödem ise yaklaşık 1 ay sonra belirli düzeyde gitmiş olur. 
  • Hasta tam olarak 1 yıl sonra iyileşir.

Burun Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyat sonrasında da hastada ağrı oluşması normaldir ve doktorun tavsiyesi ile ağrı kesici kullanabilir. Bu süreçte doktorun tüm tavsiyelerine uyulması gerekmektedir.

Ayağa kalkarken oluşacak olan baş dönmesi ve göz kararması gibi durumlar normal olmakla birlikte, birinden yardım alarak ayağa kalkmalısınız.

Burunda meydana gelen kanamalar bulantı ve kusmaya sebep olabilir. Ameliyattan sonra hastanın bulantı veya kusma gibi şikayetleri yok ise su içebilir. Su içmek için 6 saat beklemelidir. Yine 6 saatin sonunda kusma veya bulantı gibi şikayetler yoksa çorba, ayran gibi sulu gıdaları yavaş yavaş tüketebilir.

Ameliyattan sonraki birkaç gün sıvı gıdalar tüketilmelidir. Kanama olmasını engellemek amacıyla yatarken yastık yüksek olmalıdır. Ameliyattan sonraki 15 gün boyunca burna su çekme, sümkürme gibi şeyler yapılmamalıdır. Tıkanıklık hissi normaldir.

Verilen şeklin deforme olmaması için bir süre gözlük kullanımını bırakmanız gerekebilir.

  • Koşma, yüzme, kuvvetli bir şekilde çiğneme, yüzdeki kasların tamamını kullanacak şekilde gülme, kuvvetli diş fırçalama gibi şeylerden kaçınılmalıdır.

Türkiye’de Burun Estetiği (Rinoplasti) Fiyatları

Tüm ciddi hastalıkların tedavisinde olduğu gibi, estetik amaçlı yapılan tedavilerde de Türkiye tercih edilmektedir. Özellikle tıp alanında gelişen teknolojisi ve tedaviyi gerçekleştiren doktorların tecrübesi ile yabancılar tarafından daha sık tercih edilmektedir.

Türkiye’de yapılan her ameliyatın büyük oranda başarı ile sonuçlanması, doktorların tecrübesi ve uzmanlığı, hizmet veren tüm personelin güler yüzlü olması gibi etkenler de tercih sebepleri arasında gösterilmektedir.

Türkiye’de yapılan burun ameliyatı fiyatları ise herkes tarafından merak edilen bir konudur. Fakat bu ücretlendirme, hastanın durumu, tedavi süreci, kullanılacak olan tedavi yöntemleri gibi bir çok açıdan değişiklik göstereceğinden net bir fiyat söylemek mümkün değildir.

Siz de Türkiye’de burun ameliyatı hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.