WhatsApp +90312 963 1400 [email protected]

Rektum Kanseri

Rektum Kanseri

Rektum, insan vücudunda yer alan kalın bağırsağı anüs kısma bağlayan son bölgeye verilen addır. Rektumun insan vücudundaki en önemli görevi, dışarı atılacak olan dışkıyı muhafaza etmektir. Kalın bağırsakların toplam uzunluğu 1.5-2 metre kadardır. Rektum ise bu bölümün son 12-15 cm’lik bir kısmını oluşturmaktadır.

Rektum üç bölümden oluşmaktadır. Bunları incelediğimizde ilk bölüm mukoza adı verilen ve dışkının dışarı atılma işlemini kolaylaştırmak için mukus salgılayan kısımdır. Mukoza rektumun iç bölümünü tamamen kaplamaktadır. 

İkinci bölüm ise orta kısımda yer alır. Adı Muskularis Propia’dır. Bu bölüm büzüşme işlemini sağlayan kaslardan meydana gelmektedir. 

Rektumu oluşturan son kısım ise yağ tabakasından oluşturmaktadır. İnsan vücudunun bağışıklık sisteminde ciddi görev alan lenf bezleri ise rektumu çevrelemektedir.

Rektum Kanseri Nedir ?

Rektum kanseri, insanların bağırsaklarının devamında bulunan ve son 12-15 cm’lik bir kısmı oluşturan Rektum bölümünde meydana gelen bir kanser çeşididir. 

Genel olarak hasta istatistiklerine bakıldığı zaman kolon kanseri ile birlikte görülür ve ikisi birden Kolorektal Kanser olarak anılır.

Rektum Kanseri Belirtileri

Genellikle belirti vermeden ilerleyen bu hastalık, kişinin rutin taramaları yapılırken teşhis edilmektedir. Bazı durumlarda ise oldukça değişik seyreden belirtiler ile kendisini belli eder. Yaygın olarak bilinen rektum kanseri belirtileri ise aşağıdaki gibidir;

  • Rektum kanseri olan kişilerde en sık görülen belirti, makatta kanama oluşması ve dışkıda kan görülmesidir. Takip edilen 10 kişinin 8’i bu belirtileri yaşamaktadır.
  • Dışkıda mukus şeklinde salya olması,
  • Kabızlık şikayeti,
  • İshal şikayeti,
  • Gaz varmış gibi seyreden bağırsaklardaki hareketlilik,
  • Hastanın bağırsaklarını boş gibi hissetmesi,
  • Tuvalete gidilmesine rağmen hastanın yeteri kadar dışkılama yapmaması,
  • Ağır seyreden bağırsak hareketleri,
  • Ani kilo kaybı.

Rektum Kanseri Evreleri

Tıp alanında kanserlerin ilerleme seviyelerine göre evre adı verilen tanımlama terimleri kullanılmaktadır. Rektum kanserinde ise hastalık 4 evrede incelenmektedir.

  • Birinci evre tedavi edilmesi en rahat evredir. Erken teşhis edilen rektum kanserinde, tümörler yalnızca rektum duvarına yerleşmiş fakat yayılma başlamamıştır.
  • İkinci evrede tümörler tüm bağırsakları tutmuş fakat bir diğer organ olan lenf bezlerine yayılmamıştır.
  • Üçüncü evrede tüm bağırsakları tutan kanserli hücreler, lenf bezlerine de ulaşmıştır.
  • Dördüncü ve son evrede ise kanserli hücreler uzakta bulunan tüm organlara da yayılım yapmıştır.

Rektum Kanseri Ne Kadar Yaşar ?

Her türlü hastalıkta erken teşhis, hastalığın ilerlemesini durdurarak hastanın hayatta kalma oranını yükseltmektedir. Fakat her şeyde olduğu gibi hastalıklar da kişiye özeldir.

Kişinin vücut yapısı, yakalandığı kanserin vücuttaki evresi, tedavi yöntemleri gibi her türlü etken hastanın hayatta kalış süresini değiştirmektedir.

Bu sebeple kanser hastaları için buradan belli bir ömür süresi söylemek doğru olmayacaktır. Siz de eğer kanser hastası iseniz veya çevrenizde rektum kanseri olan bir yakınınız varsa ayrıntılı bilgi edinmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Rektum Kanseri Öldürür mü ?

Rektum kanseri olan kişide, hastalığın hangi evresinde olduğu ve hangi evrede teşhis edildiğine göre tedavi süreci ve yöntemleri değişmektedir. 

Birinci evrede tanısı konulan rektum kanserinin tedavisi oldukça kolay olup cerrahi operasyon geçirmeden ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilmektedir. Fakat son evre olan dördüncü evrede teşhis edilen rektum kanseri neredeyse tüm organlara yayılım göstermektedir.

Bu sebeple doktor, yaptığı test ve tetkikler doğrultusunda cerrahi müdahaleye gitmeden, hastayı rahat ettirmek amacıyla sadece kemoterapi ve radyoterapi tedavilerini uygulayabilir.

Bu hastalık dünya üzerinde son evrede sıklıkla ölümle sonuçlansa da hastalık kişiye özel olup, her hastanın mutlaka doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Bu sebeple rektum kanseri yaşam süresi hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçerek uzman doktorlarımızla görüşme sağlayabilirsiniz.

Türkiye’de Rektum Kanseri Tedavisi

Her hastalıkta olduğu gibi rektum kanseri tedavisinde de Türk hastaneleri ve Türk doktorları dünyaya adını duyurmayı başarmıştır. İyileşme oranı oldukça yüksek olduğundan yabancı hastalar tarafından Türkiye’deki hastaneler ve doktorlar tercih edilmektedir.

Bu tercihin en önemli etkenlerini;

  • Türkiye’de tıp alanında gelişen son teknolojik imkanlar,
  • Doktorların alanında uzmanlığı ve tecrübesi,
  • Hastanelerin konforu,
  • Doktorlar tarafından tüm sorulara doğru ve hızlı yanıt verilmesi sayesinde hastaların ve yakınlarının akıllarında soru işareti kalmaması,
  • Doktorların, hemşirelerin, hasta bakıcıların ve kendileri ile ilgilenen tüm Türk personelin güler yüzlü ve anlayışlı olması,
  • Tedavinin uygun fiyatlarla yapılması, 
  • Türkiye’ye ulaşımın kolay, ucuz ve konforlu olması,
  • Türkiye’nin ayrıca doğal güzellikleri ile hastalara tatil imkanı sunması,

şeklinde sıralayabiliriz. Ayrıca Rektum kanseri tedavisinin Türkiye’deki fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Rektum Kanseri 2. Evre Yaşam Süresi

Her kanserde olduğu gibi rektum kanseri de evrelerden oluşmaktadır. Bu evrelerin bir parçası olan ikinci evrede kanserli hücreler rektum ve bağırsakları sarmış olmakla birlikte daha lenf bezlerine ulaşmamıştır. 

Rektum kanseri tedavisinde yaşam süresini kanserli hücrelerin yayılımı etkilemektedir. Erken teşhis hayat kurtarmaktadır. Bu evrede doktor gerekli gördüğü takdirde cerrahi operasyon, kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviler uygulamaktadır.  Hastalık kişiye özel olduğundan ve her vücut farklı şekilde savaştığından belirli bir yaşam süresi vermek doğru olmayacaktır.

Rektum Kanseri 4. Evre Ne Kadar Yaşar ?

Rektum kanserinin dördüncü ve son evresinde kanserli hücreler artık uzaktaki organlara da yayılmıştır. Bu aşamada doktor cerrahi operasyon yapmaz ve kemoterapi veya radyoterapi tedavisine başlar. 

Bu evrede hastaya yaşam biçmek doğru olmayacağı gibi, doktorların gözetiminde olmalı ve onlar ile iletişimde olarak hastalığın tedavi süreci hakkında bilgi edinmelidir. Sizler de bu kanser türü hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Rektum Kanseri Ölüm Oranı

Yapılan araştırmalara göre kolorektal kanserlerine bağlı yılda yaklaşık olarak 500 bin hasta ölmektedir. Dünya genelinde ise kansere bağlı ölümler arasında, rektum kanseri üçüncü sırada yer almaktadır.

Ölüm oranlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz. Fakat unutulmamalıdır ki her hastalık kişiye özeldir ve hasta kendine göre savaşır. Bu sebeple aşağıdaki bilgiler net değildir, ayrıntılı bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçerek doktorlarımızdan bilgi alabilirsiniz.

  • Birinci evre rektum kanserinde, kanserli hücreler sadece rektum duvarında görülür. 5 yıl kadar sağkalım oranı ise %90 civarındadır.
  • İkinci evre rektum kanserinde, kanserli hücreler rektum ve bağırsaklarda yayılım gösterir. Lenf bezlerine ulaşmamıştır. 5 yıl kadar sağkalım oranı ise %60-85 civarındadır.
  • Üçüncü evre rektum kanserinde, kanserli hücreler lenf bezlerine de yayılmıştır. 5 yıl kadar sağkalım oranı ise %30-60 civarındadır.
  • Dördüncü ve son evre rektum kanserinde ise kanserli hücreler uzaktaki diğer organlara da yayılmıştır. 5 yıl kadar sağkalım oranı ise %5-7 civarındadır.

Rektum Kanseri Ameliyatı Sonrası Komplikasyonlar

Rektum kanseri hastalığında yapılan ameliyat, yaklaşık olarak ortalama 2-4 saat sürmektedir. Bu süre hastaya, hastalığa, kullanılacak olan tedavi yöntemine ve ameliyathanede yaşanabilecek her türlü duruma göre değişiklik gösterir. 

Ameliyat işlemi tamamlandıktan sonra hastada görülebilecek komplikasyonların aşağıdaki gibi olması tahmin edilmektedir.

  • En sık görülen komplikasyon anastomoz kaçağıdır. Karın boşluğuna sızıntı olarak da isimlendirilir.
  • Bir süre sonra normale dönmek ile beraber, ameliyattan çıkan hastalarda dışkı kaçırma görülmektedir.
  • Çok sık olmamakla birlikte kesi yaralarında enfeksiyon görülebilir.
  • Ameliyata giren her üç hastanın birinde sık ve acil olmak sureti ile dışkı yapma hissi oluşur. 
  • Bazı hastalarda idrara çıkma problemi yaşanabilir.
  • Çok sık olmamakla birlikte cinsel sorunlar ortaya çıkmaktadır.
  • Dalakta yaralanma meydana gelebilir.
  • Bağırsaklarda yapışma meydana gelebilir.

Rektum Kanseri 3. Evre Yaşam Süresi

Rektum kanseri olan hastanın, kanserli hücreleri üçüncü evrede ise, bu kötü hücreler rektum, kolonlar ve lenf bezlerine yayılım göstermiş demektir. Bu yayılımın tedavisi doktorun tetkik ve testlerine göre; cerrahi girişim, kemoterapi, radyoterapi tedavileri şeklinde olmaktadır.

Bu evrede net bir yaşam süresi söylenmesi doğru olmamakla beraber, hastanın tedaviye nasıl yanıt verdiği süreci etkilemektedir.

Rektum Kanseri Ameliyatı Sonrası Beslenme

Rektum sindirim sistemi içerisinde yer aldığından, ameliyat sonrası hasta sindirimi kolay gıdalar tüketmelidir. Az az ve sık sık yemek yeme prensibi edinmelidir.

Beslenme süreci doktor kontrolünde olmalı ve gerekirse diyetisyen ile işbirliği halinde gidilerek beslenme süreci takip edilmelidir. Ameliyatı takip eden 3-6 haftalık süreçte beslenmeye dikkat edilmeli, aksi bir durum yoksa doktorun da onayı ile eski beslenme şeklinize tekrar geri dönebilirsiniz. Günlük mutlaka 8-10 bardak su içilmelidir.