WhatsApp +90312 963 1400 info@vimfay.com

Ön Çapraz Bağ (ACL) Yaralanmaları

Ön Çapraz Bağ (ACL) Yaralanmaları

Ön çapraz bağ yani ACL yaralanmaları genellikle kişinin ani yön değiştirmesi sonucunda oluşmaktadır. Kişinin zıplaması veya koşması sırasında aniden yavaşlamasıyla meydana gelir. 

Ön çapraz bağ yırtılmalarında bazı durumlarda cerrahi operasyon gerekmektedir. Türkiye’de yapılan bu operasyonlar yüksek oranda başarı ile tamamlanmaktadır.

Çapraz Bağ Nedir ?

Günümüzden her yaştan insan aktif bir sporla uğraşmaktadır. Bunun sonucu olarak diz yaralanmaları da sıklıkla görülmektedir.

Diz ekleminde bulunan 4 önemli bağ vardır. Bunlar;

  • Ön Çapraz Bağlar,
  • Arka Çapraz Bağlar,
  • İç Yan Bağlar,
  • Dış Yan Bağlar,

Bu bağlar uyluk kemiği ile bacak kemiğini birbirine bağlamaktadır. Bu bağlama işi ile birlikte bacak anormal olarak uyluk kemiğinden ayrı şekilde hareket etmez veya dönmez. Günümüzde en çok yaralanmalar ön çapraz bağlarda görülmektedir.

Çapraz Bağ Kopması Nasıl Anlaşılır?

Çapraz bağlar kopması, genellikle spor yapan kişilerin ani hareketler yapması sonucunda olan yaralanmalardır.  Belirtileri ise aşağıdaki gibidir.

  • Kişi hareket halinde iken, dizde kopma sesinin duyulması, ve dizde oluşan kopma hissi,
  • Kopma sonrası dizde ve çevresinde yoğun ağrı hissedilmesi. Bu yaralanma yaşandıktan 24 saat sonra dizde şişlik meydana gelebilir.
  • Ön çapraz bağlar koparsa eğer iç kanama meydana gelebilir. Bu kanama ise diz bölgesinde morluklara, kızarıklara ve ödeme sebep olabilir.
  • Kişi dizini hareket ettirmede zorlanabilir.
  • Kişi yürümekte zorlanır ve aksayarak hareket eder.
  • Yürüme esnasında bacakta oluşan hissizlik.
  • Bazı hastalarda ise dizin yerinden hareket ettiğine dair hisler oluşmaktadır.

Ön Çapraz Bağ Ameliyatı

Ön çapraz bağların kopması genellikle futbolcular, basketbolcular, tenisçiler veya jimnastik sporu ile ilgilenen sporcularda daha yaygın görülmektedir. Bunun sebebi yaptıkları sporun ani hareketler ve ani durmalar içermesidir.

Ön çapraz bağların kopmasının tedavisi sırasında doktorlar cerrahi müdahale yapmaktadır. Ordaki kopan ve zarar gören bağlar alınarak, dizin başka bir bölümünden veya kadavralardan alınan bağlar yerleştirilir. Bu işlem kişi ayakta iken yapılır.

Bu ameliyat uzman bir ortopedi cerrahı tarafından yapılmaktadır. Bazı doktorlar kişinin dizinde oluşan şişin inmesini bekler ve şişlik azaldıktan sonra ameliyatı gerçekleştirir.

Ameliyat edilmeden birkaç hafta önce hasta fizik tedaviye başlatılır. Buradaki amaç hastanın dizinde oluşan ağrı ve şişliği ameliyat gününe kadar azaltmaktır. Bu tedavi sırasında ayakta bulunan kaslar da güçlenir.

Ameliyat kişinin ayakta durması ile yapılır. Bu sebeple ameliyattan sonra hasta, yapılan son kontrollerden sonra evine gidebilir. Kişinin bir süre koltuk değnekleri yardımı ile yaşama devam etmesi gerekir.

Çapraz Bağ Kopmaları Ameliyatsız Tedavi Edilebilir mi?

Kişi ön çapraz bağlarından yaralandığında; 

  • Yırtılma kısmi olarak görülmüşse ve dizde boşluk hissi yoksa,
  • Kişi spor hayatından vazgeçiyorsa,
  • Fiziksel aktivitelerini en aza düşürmeyi kabul ediyorsa ve hasta, dizdeki büyüme plakları hala açık olan bir çocuk ise ameliyat edilmeden tedavi talep edilebilir.

Fakat bu karar doktorun muayenesi sonucunda verilmektedir. Eğer yaralanmalar ciddi ise cerrahi bir operasyon gerekebilir.

Çapraz Bağ Ameliyatı Sonrası Egzersizler

Ön çapraz bağlardan yaralanan ve cerrahi müdahale geçiren kişi, doktorun da onay vermesi ile birlikte bir egzersiz programına başlamalıdır. Dizin eski gücüne kavuşabilmesi için bu egzersizler oldukça önemlidir.

Hasta egzersize başlayacağı ilk etapta mutlaka yavaş ve az olarak başlamalı, egzersizin yoğunluğu yavaşça arttırılmalıdır. Hasta ameliyat geçirdiğini unutmamalı, herhangi bir acı veya ağrı durumu hissettiğinde kendini zorlamadan egzersizi bırakmalıdır.

Bu egzersizler, doktorun onay verdiği zamanda, ameliyat sonrası şişliklerin ve ağrıların azalmaya başlaması ile yapılmalıdır.

Çapraz Bağların İyileşme Süreci

Yaptıkları aktif spor sonucunda yaralanan kişi, cerrahi bir operasyon geçirerek tedavi edilir. Bu tedavi sırasında veya sonrasında oluşabilecek, enfeksiyon ve kanama gibi ciddi riskler bulunmaktadır. Ameliyat sonrasında oluşan dizde sertlik ve şişliklerin görülmesi, nakledilen bağların iyileşmesindeki zayıflık veya kişi spor hayatına döndükten sonra bağların yetersiz kalması gibi durumlar da yine riskler arasında yer almaktadır.

Ameliyattan sonra diz düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir. Ameliyattan sonraki zamanları takip eden 1-2 haftalık süreç içerisinde iki dizde de eşit hareket yeteneği olmalıdır. Ön çapraz bağların kopmasının ardından ameliyat ve iyileşme süreci yaklaşık olarak 9 ay kadar sürmektedir.

Sporcular ise aktif spor yaşamlarına 8 ay ile 1 yıl arası kadar bir sürede dönebilmektedir. Bazı durumlarda bu geri dönüş daha da uzun sürebilir.

Türkiye’de Çapraz Bağ Ameliyatı

Yurt dışında yaşayan birçok insan başına gelen hastalık veya yaralanmalarda tedavi için Türkiye’yi tercih etmektedir. Bu tercihlerin en önemli sebebi Türkiye’deki teknolojik imkanların ileri seviyede olmasıdır.

Özellikle ameliyat sırasında kullanılan cihazların ve tedavi yöntemlerinin son teknoloji olması hastalara güven vermektedir. Alanında uzman cerrahların ciddiyetle işini yapması ise bu güveni desteklemektedir.

Ameliyat öncesi ve sonrası bakımın ve açıklamaların iyi olması da tercih sebepleri arasında gösterilmektedir. Hastaların, uygun fiyata kaliteli sağlık hizmeti alması bizim için de oldukça önemlidir. Fiyat konusu ise kişilerin en merak ettiği unsurlardır. Hastanın durumu ve uygulanacak tetkikler, testler, tedavi yöntemleri gibi faktörlerin değişiklik göstermesi sebebi ile fiyat vermek sağlıklı değildir. 

Daha detaylı tedavi planı ve fiyat bilgisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.