Endoskopi Nedir, Nasıl Yapılır ?
- Endoskopi Nedir, Nasıl Yapılır ?
- Mide Endoskopi Nedir ?
- Endoskopi Nasıl Yapılır ?
- Türkiye’de Endoskopi Fiyatları 2024
- Endoskopi Ne Kadar Sürer ?
- Endoskopi Sonrası
- Endoskopi Neden Yapılır ?
- Endoskopi Sonrası Şikâyetler
- Endoskopi Sonrası Yemek
- Endoskopi Sonrası Hastanede Yatılır Mı ?
- Uyutularak Endoskopi Nasıl Yapılır ?
- Endoskopi Hangi Bölüm Yapar ?
- Endoskopi Öncesi Su İçilir Mi ?
Uç kısmında bulunan, küçük boyutta ışık ve kamera yardımı ile sindirim sistemi hastalıklarının tanısında ve tedavisinde kullanılan cihaz ile yapılan işlemdir. Bu cihazın adı Endoskop’tur. Kişinin çiğneme, sindirme, emilim ve boşaltma işlemlerinin yapıldığı ağız kısmından başlayarak anüse kadar olan bölüme Gastrointestinal Sistem denmektedir. Bu sistem rahatsızlıklarının tanı ve tedavisinde en güvenilir yöntem endoskopi yöntemidir.
Kişi Gastrointestinal Sistemi rahatsızlıklarında mutlaka alanında uzman Cerrah veya Gastroentrologlara başvurmalıdır. Zira bu hastalıkların tedavisinde daha hızlı ve kesin çözüm almak için alanında uzman kişiler ile görüşmek gerekmektedir.
Mide Endoskopi Nedir ?
İnsanların mide, yemek borusu, ve onikiparmak bağırsaklarda hissettiği, normal olmayan durumlarda yapılan ve etkili sonuç verecek olan işlem endoskopi yöntemidir. Ağıza acı su gelmesi, boğaz yanması, mide yanması, kusma gibi sindirim sistemini etkileyen durumlarda yapılacak olan işlem ise Mide Endoskopisidir.
Bu ve buna benzeyen sağlık sorunlarında yapılan endoskopik muayene kişiye en hızlı ve güvenilir sonuçlar vermektedir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte birçok hastalığa çözüm bulunmaktadır. Bu teknoloji her alanda olduğu gibi tıp alanında da büyük sıçramalar yaparak günümüz teknolojisine gelmiştir. Özellikle endoskopi alanında kullanılan cihazlar ciddi bir hastalığın erken tanı ve tedavisinde önemli rol oynamaktadır.
Ucunda bulunan kamera ve ışık sayesinde Gastrointestinal Sistemde kist, yara, tümör gibi istenmeyen hastalıkların tanısında kullanılan esnek cihaz günümüze kadar birçok insanın hayatını kurtarmayı başarmıştır. Son teknoloji olan bu cihazlar özellikle hastanın rahatsız olmaması, acı hissetmemesi için son derece esnek olarak üretilmişlerdir. Hata bazı durumlarda hasta talep ederse hafif bir anestezi etkisi altında Mide Endoskopisi tedavisi olabilir.
Endoskopi Nasıl Yapılır ?
Yukarıda da kısaca bahsettiğimiz gibi endoskopi; endoskop adı verilen ucunda ışık ve kamera bulunan, yaklaşık olarak 8-10 mm olan bir boru yardımı ile mideden anüse kadar olan Gastrointestinal Sistemin incelenmesi işlemidir.
Endoskopi tedavisi, ağızdan sokulan bir cihazın mideye kadar inme düşüncesi ile herkesi korkutsa da aslında çok da korkulacak bir tedavi yöntemi değildir. Birazdan anlatacağımız tedavinin nasıl yapıldığı bilgisi ile, sizler de ağrı veya acı gibi durumları hissetmeden bu tedaviyi olmaya karar verebilirsiniz.
Öncelikle kişiyi korkutan en önemli konulardan birisi de cihazın boğaza değdiği andan itibaren oluşacak olan kusma hissidir. Fakat doktorlar da bu şartlar altında rahat ve detaylı bir çalışma yapamayacağından hasta öncelikle sedoanaljezik ilaç ile hafif uyutulur. Uyutulmak istemeyen hasta, talebi üzerine boğazına ilaç sıkılarak da işleme alınabilmektedir. Bu iki durumda da işlem sırasında acı, ağrı gibi istemediğiniz durumlar yaşamazsınız.
Ardından cihazın rahat kullanımı için ağıza dişlik takılır ve hasta sol tarafına yatırılarak işleme başlanır. İşlemden önceki akşam 12’den sonra hasta bir şey yiyip içmemelidir. Aç olma durumu tedavinin yapılmasını kolaylaştırmaktadır. Endoskopi işlemi hastanın durumuna göre 15-30 dakika aralığında sürebilmektedir. Bu süreç her hastalığın kişiye özel olan durumundan dolayı aşağı yukarı değişebilmektedir.
Endoskopi ağızdan yapılan bir işlem olmakla beraber bir de kolonoskopi adında tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntem ile kişinin kalın bağırsaklarına bakılmaktadır. Hastanın ve tedaviyi yapacak olan doktorun rahat hissetmesi açısından hastaya işlemden önce mutlaka lokal anestezi veya genel anestezi uygulaması yapılmaktadır.
Yine ucunda ışık bulunan kameralı bir cihaz ile anüsten girilerek, kalın bağırsakların ve kolonların incelemesi yapılmaktadır. İşlem öncesinde mutlaka hastanın bağırsak temizliği de yapılmaktadır. Bu işlemler sırasında kamera görüntüyü monitöre yansıtır ve doktor incelemeyi bu şekilde yapar. Kolonoskopi ve endoskopi tedavisi sırasında kişinin nabzı, oksijen seviyesi gibi sağlık durumu takibi de yapılmaktadır.
Türkiye’de Endoskopi Fiyatları 2024
Her hastalığın tanı ve tedavisinde olduğu gibi, sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde de tercih edilen ülkeler arasında Türkiye yer almaktadır. Gerek hastanelerde bulunan doktorların ve çalışanların ilgili ve güler yüzlü olması gerek doktorların alanında uzman ve tecrübeli olması yapılan tercihlerin sebebini açıklamaktadır.
Türkiye’de yapılan her tedavide sorulan soruların hızlı ve doğru yanıtlar bulması hastaları oldukça memnun etmektedir. Türkiye’nin coğrafi konumunun verdiği kolaylıkla, ulaşımında sorunsuz olması, tedavi sürecinin ardından tatil imkanlarının bulunması, tedavi ve tatil sürecinin uygun fiyatlı olması da yine tercih edilme sebepleri arasında gösterilebilir.
En çok merak edilen konular arasında olan 2024 Türkiyede Endoskopi Fiyatları’na değinecek olursak; bu aşamada net bir fiyat bilgisi vermek doğru olmayacaktır. Zira; hastalık kişiye özel olmakla birlikte tanı ve tedavi sürecindeki farklılıklar ücrette değişimlere sebep olmaktadır. Daha detaylı bilgi almak için yetkili kişilerle iletişime geçmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Endoskopi Ne Kadar Sürer ?
Endoskopi süresi her hasta tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bu süreci açıklayacak olursak eğer; Hastalıklar kişiseldir. Bu sebele hastalığın tanı ve tedavisindeki süreç kişiden kişiye göre değişmektedir. Fakat ortalama bir süre vermemiz gerekirse eğer tedavi süreci 15-30 dakika arası gibi kısa bir sürede gerçekleşmektedir.
Endoskopi Sonrası
Endoskopi sonrası kişilerde uzun süre aç kalmanın verdiği durum ile hemen yemek yeme isteği uyanmaktadır. Fakat hasta hemen yemek yemeye yönelmemelidir. Unutulmamalıdır ki kısa sürse de ciddi bir tedaviden çıkılmıştır. Bu sebeple tedavi sonrası ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Katı gıdalar yerine daha çok sıvı gıdalar tercih edilmelidir. Aşırı soğuk, sıcak, çay, kahve,asitli gibi içecekler bir süre tüketilmemelidir.
Endoskopi işlemi sonrası 1-2 saat sürecek bir boğaz acısı ve ağrısı hissedilebilir. Bu durum normaldir ve geçecektir. İşlem sonrası yemek yeme ise 2-3 saat sonra yapılmalıdır. İşlemden sonra bulunan hastalıklara göre doktorun verdiği beslenme şekli ile hayata devam edilmelidir.
Endoskopi yönteminde yapılması gerekenler kısaca böyleyken, yapılan işlem eğer kolonoskopi ise farklı durumlar ortaya çıkabilir. Kolonoskopi sonrası hastada ağrı sorunu olabilmektedir. Bağırsakların incelenmesini kolaylaştırmak için verilen bağırsak genişletici gaz sebebiyle işlem sonrasında ağrı hissi olabilir.
Endoskopi ve kolonoskopi tedavisi yapılırken anestezi işlemi uygulanacağından mutlaka refakatçi ile hastaneye gidilmesi önerilmektedir.
Endoskopi Neden Yapılır ?
Endoskopi işleminin yapılması hastaya ve hastalığa göre değişmektedir. Öncelikle bilinmelidir ki belli bir şikayet olmadan da erken tanı amaçlı endoskopi yapılmaktadır. Doktorların önerdiği şekilde yapılan bu işlemlerde, hastanın bir şikayeti olmasa bile yapılan erken teşhis hayat kurtarmaktadır.
Bunun dışında tanı ve tedavi amaçlı olmak üzere yapım nedenlerini açıklayabiliriz.
Tanı Amacı ile Yapılan Endoskopi
- Uzun süredir devam eden mide ağrısı, gaz sorunu, şişkinlik sorunu, hazımsızlık sorunu,
- Uzun süredir devam eden bulantı şikayeti, kusma şikayeti, reflü şikayeti, ses kısıklığı ve öksürük gibi şikayetler,
- Bu ağrılar ve şikayetlerle beraber seyreden kilo verme, aşırı terleme ve yüksek ateş,
- Yiyip içerken yutmada güçlük,
- Kanlı veya kahve telvesi formunda kusma, normal olmayan renklerde örneğin siyah renkte dışkılama yapılması,
- Birinci derece yakın akrabalarında mide ve yemek borusunda kanser teşhisi olanlar,
- 15-20 yıl öncesinde geçirdiğiniz mide ameliyatınız varsa erken tanı için mutlaka endoskopi yaptırılması gerekmektedir.
Tekrar hatırlatmamız gerekirse erken teşhis hayat kurtaracağından belli aralıklarla endoskopi muayenesi olmanız önerilmektedir.
Tedavi Amacı İle Yapılan Endoskopi
- Erken evre mide kanseri tedavisi,
- Yemek borusunda var olan darlıkların giderilmesi,
- Mideye veya yemek borusuna kaçmış olan yabancı cisimlerin çıkarılması,
- Ülser sebebi ile meydana gelen kanamaları durdurma amaçlı,
- Sindirim sistemi içerisinde birikmiş olan sıvıların boşaltılması amacıyla,
- Değişik sebepler ile beslenme işlemini yapamayan kişilerde mideye beslenmek için boru takılması,
- Yemek borusundaki, midedeki veya ince bağırsaktaki poplinlerin çıkarılması amacıyla endoskopi yapılmaktadır.
Endoskopi Sonrası Şikâyetler
Endoskopi lokal anestezi veya genel anestezi, sedoanaljezik ilaçlar ile hasta hafif uyutularak veya hastanın talebi üzerine sadece boğaza sıkılan bir ilaç ile yapılan bir işlemdir. Bu işlemler sebebiyle hasta endoskopi sonrası değişik haller hissedebilir.
Bu yan etkiler; boğaz ağrısı veya acısı, yapılan kolonoskopi sonrası ağrı ve karın ağrısı, anestezi sebebiyle yorgunluk veya halsizlik gibi şikayetler olarak görülebilmektedir.
İşlem basit ve kısa süreli olduğundan genel orana bakıldığında risk seviyesi düşüktür. Fakat işlem sonrasında şiddetli olmak kaydı ile; midede yanma, karın ağrıması, kan gelme, kusma, nefes almada zorluk gibi şikayetler var ise mutlaka bir doktora danışılması gerekmektedir.
Endoskopi Sonrası Yemek
İşlem sonrasında 2 saat süre ile bir şeylerin yiyip içilmesi önerilmemektedir. Uzun süre açlık olması sebebi ile 2 saatin ardından hemen yemeğe oturulmamalı, hafif, sindirimi kolay besinler tüketilmelidir.
Özellikle aşırı soğuk ya da sıcak besinler, sindirimi zor gıdalar, çay, kahve, asitli içecekler gibi şeylerin tüketilmesi önerilmez.
Konulan teşhis ve yapılan tedavi sonucunda doktorun önerileri göz ardı edilmeden, verdiği tavsiyelere uyularak beslenme hayatına dönülmesi gerekmektedir.
Endoskopi Sonrası Hastanede Yatılır Mı ?
Endoskopi ve kolonoskopi tedavisi 15-30 dakikalık bir işlem olması sebebi ile hasta aynı gün evine gidebilir hastanede yatış yapması gerekmez. Fakat yapılan anestezi uygulamaları sebebi ile kendine gelene kadar en az 1 saat hastanede beklemesi önerilmektedir.
Uyutularak Endoskopi Nasıl Yapılır ?
Hastanın ağrı ve acı hissetmemesi ve doktorun rahat çalışması sebebi ile hastalar genellikle sedoanaljezik ilaçlar ile hafif uyutulur ve işleme başlanır. Bu uyku hali 10 dakika kadar sürerken doktor rahat ve özenli bir şekilde tedaviye başlar.
Uyutulma aşamasında hasta hafif uykulu halde olur ve işlem sırasında veya sonrasında bir şey hissetmez ve hatırlamaz.
Endoskopi Hangi Bölüm Yapar ?
Bir çok kişinin sadece korkması sebebi ile muayene olmaktan bile kaçındığı endoskopi aslında son derece kolay ve ağrısız bir işlemdir. Bu işlemler için hastanenin Dahiliye veya Gastroenteroloji bölümüne gitmesi gerekmektedir.
Endoskopi Öncesi Su İçilir Mi ?
Endoskopi işlemi yapılmadan önceki gece 12’den itibaren hasta bir şey yememeli ve su dışında bir şey içmemelidir. Su tüketimi ise, tedavi sırasında kusma gibi istenmeyen durumların önlenmesi için sınırlı olması gerekmektedir.
Vimfay International Health Services