WhatsApp +90312 963 1400 [email protected]

Akalazya Nedir, Belirtileri ve Türkiye’de Akalazya Tedavisi

Akalazya Nedir, Belirtileri ve Türkiye’de Akalazya Tedavisi. İnsanlar hayatta oldukları sürece yemek yeme ihtiyacı içerisinde olacaklardır. Bu ihtiyaç ağız yoluyla beslenme şeklinde gerçekleştirilmektedir. Sırası ile ağızdan başlayarak, yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsak şeklinde ilerleyerek yollarına devam eden gıdalar, gerekli vitamin ve mineraller alındıktan sonra dışkılama yolu ile vücuttan atılırlar. Bu sistemde önemli rol oynayan yemek borusunun, bir şekilde etkilenmesinin ardından meydana akalazya hastalığı gelmektedir. Peki Akalazya Nedir, Tedavisi nasıl yapılır gelin birlikte inceleyelim.

Akalazya Nedir ?

Akalazya Nedir sorusuna verilecek en net ve kısa cevap, kişinin yemek borusunun çalışma prensibinin etkilenmesi sonucunda meydana gelen yutma güçlüğü olarak karşımıza çıkmaktadır. Yemek borusu tüp şeklinde oluşumu ile ağız ile mideyi birbirine bağlayan bir yoldur. Bu yol aracılığı ile yediklerimiz midemize gitmektedir. Akalazya hastalığının varlığında ise yemek borusu işlevini yerine getiremeyip gıdaları mideye doğru gönderemez. 

Bu hastalık aniden değil aşama aşama ilerleyerek var olmaktadır. Gelişen bu hastalık sebebi ile kişi besinleri yutamaz duruma gelir. Maalesef ki bu hastalığın da net bir tedavisi bulunmamaktadır. Kesin tedavi şekli bulunmayan bu hastalıkta, kişiyi zorlayan belirtiler bir takım tedaviler ile giderilmeye çalışılır.

Akalazya Kimlerde Görülür ?

Akalazya Kimlerde Görülür  sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Her 100.000 kişide bir görülen bu hastalık nadir olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşla birlikte görülme ihtimali de artış gösterir. Bu sebeple sağlıklı olan her birey risk altında yer alır.

Akalazya Neden Olur ?

Akalazya kişinin yemek borusunda meydana gelen yutma güçlüğü olarak tanımlanmaktadır. Akalazya Neden Olur sorusunun ise net bir cevabı olmamakla birlikte kalıtımsal meydana geldiği düşünülmektedir. Bir kişinin ailesinde veya akrabalarında akalazya hastalığı varsa, bu hastalığın o kişide olması ihtimali de oldukça güçlenmektedir. Akalazyanın bir diğer görülme nedenleri arasında ise kişinin bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırması olarak görülmektedir. Bir diğer neden ise yemek borusunda meydana gelen kanserler olabilmektedir. Türkiye ve dünyadaki bilim insanları tarafından neden meydana geldiği hala araştırılan akalazya hastalığının net bir tedavisi de bulunamamıştır.

Akalazyanın Belirtileri Nelerdir ? 

İnsan vücudu yapısı gereği, kendisinde meydana gelen her türlü değişiklikte belirti gösterme eğilimindedir. Bu belirtiler her hastalıkta farklı şekilde görülebilirler. Bu nedenle kişi kendi vücudunun farkında olarak, meydana gelen her değişikliği ve belirtiyi hemen anlamalıdır.

100.000’de 1 görülen bu nadir hastalığın da oluşmasının ardından vücut kişiye bir takım sinyaller göndermektedir. Peki Akalazyanın Belirtileri Nelerdir sizler için şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Katı veya sıvı olsun her türlü gıdanın yutulmasında güçlük çekilmesi,
  • Kişinin yediği gıdaların ağzına geri gelmesi durumu,
  • Kişinin göğsünde meydana gelen ağrı ve yanma hislerinini oluşması,
  • Yemek yedikten sonra meydana gelen öksürme ve öksürme isteği,
  • Kişinin diyet yapmadığı halde kilo vermesi,

Akalazya belirtileri arasında gösterilebilir.

Akalazya Tanısı Nasıl Konur ?

Herkes tarafından en merak edilen sorular arasında Akalazya Tanısı Nasıl Konur bulunmaktadır. Bu hastalığın tanı konması süreci kişinin yutma ve yutkunma zorluğu sebebiyle doktora başvurması ile başlamaktadır.  Akalazyadan şüphelenen doktor ise hastadan bazı testler isteyebilir. Akalazya tanısı konması için üç farklı tanılama yöntemi kullanılmaktadır. 

Bunlardan birincisi en sık tanı yöntemi olan gastroskopi yöntemidir. Ucunda kamera bulunan bu araçla ağızdan girilerek yemek borusu incelenir.  Bir diğer tanı yöntemi ise manometri yöntemidir. Yani bir çeşit basınç ölçümüdür. Bu yöntem ile yemek borusu içerisindeki basınç ölçülür ve doktorlar sonuca göre tanı koyarlar. Üçüncü tanı yöntemi ise, baryum grafisidir. Bu yöntem ile hastaya içirilen baryum maddesinin mideye ne kadarının girdiği, ne kadarının yemek borusunda kaldığı karşılaştırılarak tanı konmaktadır. Sonuncu ve üçüncü yöntem olan baryum tanılama yönteminin hamilelerde kullanılması oldukça zararlı olan bir yöntemdir.

Akalazya Tipleri Nelerdir ?

Akalazya Tipleri Nelerdir sorusuna verilecek yanıt ise şu şekildedir. 

  • Tip I Klasik olarak adlandırılan akalazya,
  • Tip II Özofagal kompresyonun da beraberinde görüldüğü akalazya,
  • Tip III Spastik Akalazya olarak adlandırılan akalazya,

şeklinde üç tipi karşımıza çıkmaktadır. Yapılacak olan tedavi yönteminde akalazyanın tipi, tedavinin seyri için oldukça önemlidir.

Akalazya Nasıl Tedavi Edilir ?

Akalazya Nasıl Tedavi Edilir sorusuna yanıt olan 4 farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerini sizler için şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Medikal Tedavi: Genellikle akalazyanın hafif derecede görülüp seyrettiği vakalarda medikal tedavi yöntemi yani ilaç tedavisi uygulanmaktadır.
  • Botoks Enjeksiyonu Tedavisi: Bu tedavi yönteminde ise yaklaşık olarak 6-12 ay arası tedavi ömrü bulunmaktadır. Bu sürenin sonunda tedavi tekrar edilmelidir. Akalazyaya botulinum toksini adı verilen enjeksiyon yapılarak, bu hastalık tedavi edilmeye çalışılır.
  • Balon Dilatasyonu Tedavisi: Bu tedavide ise  endoskopik balon ile yemek borusu ve mide arasındaki kanal genişletilmeye çalışılır. 
  • Cerrahi Operasyon Tedavisi: Bu tedavi yönteminde ise, midenin ve yemek borusunun bileşkesine yakın olan kısımların kesilmesi ile hastalığın giderilmesi amaçlanmaktadır. 

Akalazya Tedavi Edilmezse Ne Olur ?

Akalazya tedavi edilmezse ortaya ciddi komplikasyonlar çıkarabilen önemli bir hastalıktır. Yutma güçlüğü olarak başlayan bu hastalığın belirtiler göstererek meydana çıktığı da görülmektedir. Peki Akalazya Tedavi Edilmezse Ne Olur birlikte inceleyelim.

Akalazya eğer tedavi edilmezse; Yutulamayarak boğazdan geri dönen gıdaların, ciğere solunması ile meydana gelen Aspirasyon Pnömonisi oluşabilir. 

Bir diğer sorun ise yemek borusunda meydana gelen deliğin oluşmasıdır. Yemek borusundaki zayıflama ve şişme sonucunda meydana gelen bu hastalık, akalazya tedavisi sırasında da meydana gelebilir. 

Son olarak akalazya tedavi edilmezse yemek borusunda meydana gelen kanseri de tetikleyebilir.

Akalazya Hastaları Günlük Hayatlarında Ne Yapmalıdır ?

Akalazya günümüz teknolojisi ile maalesef net olarak tedavi edilemeyen uzun süreli bir hastalık türüdür. Doktor tanısı ardından yapılan tedaviler akalazyanın belirtilerini ve etkilerini azaltmak, kişinin yaşam kalitesini arttırmak amacıyla yapılmaktadır. Yapılan tedavilerin ardından yılda bir veya iki kere doktor kontrolüne gidilmesi oldukça önemli bir detaydır. Peki Akalazya Hastaları Günlük Hayatlarında Ne Yapmalıdır gelin birlikte bakalım.

  • Akalazya hastaları öncelikle kullanıyor ise sigarayı bırakmalıdır.
  • Midede ekşimeler meydana getiren gıdalar ve içeceklerin tüketimi tercih edilmemelidir.
  • Yemek yerken ağızdaki besinin çok iyi çiğnenmesi yutma kolaylığı sağlayabilir. Ayrıca yemek sırasında bol sıvı tüketmek de yine yutma kolaylığı sağlayabilir.
  • Az ve sık yemek yemek tercih edilmelidir.
  • Belli bir saatten sonra yemek yenmemelidir.
  • Meydana gelen sıkıntılar gece artıyor ise yastığınızı yüksek tutmanız gerekebilir.

Akalazya Kanser Riskini Arttırır Mı ?

Akalazya olan bir kişinin yediği yemekler genellikle yemek borusunda kalmaktadır. Bu da yemek borusunda tahrişe yol açmaktadır. Bu aşamada Akalazya Kanser Riskini Arttırır Mı sorusu sorulmalıdır. Yemek borusunda meydana gelen bu tahriş sonucunda bölgede iltihaplanmalar yaşanabilir. Bu da kanser için önemli bir sebeptir. Yani evet tedavi edilmezse sağlıklı insanlara göre akalazya olan insanlar 14 kat daha fazla kanser riski ile karşı karşıya kalırlar.

Türkiye’de Akalazya Tedavisi Fiyatları

Türkiye, adı insanlar tarafından duyulmuş duyulmamış birçok hastalığın tedavisinde kişilere ev sahipliği yapmaktadır. Bu süreçte uygulanan tedavi yöntemleri son teknoloji ile de birleşerek güncel ve bilimsel metotlarla gerçekleştirilmektedir. Bu sebeple özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşlar yaşadıkları hastalıkların tedavisinde Türkiye’yi tercih etmektedirler. Bu tercihleri etkileyen daha pek çok sebep de vardır. Bu sebepleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Türkiye’de yapılan tedavilerin güncel ve bilimsel olması, 
  • Yapılan tedavilerin büyük bir oranında kişilerin sağlıklarına kavuşuyor olması,
  • Hastanelerin teknolojik cihazlarla tam donanımlı olması,
  • Hastanelerin büyük, ferah ve temiz olması,
  • Doktorların alanında uzman ve tecrübeli olması,
  • Hemşirelerin alanında uzman ve tecrübeli olması,
  • Hastaları Türkiye’ye getiren firmanın alanında uzman ve tecrübeli olması. Bu sayede hastaların zorluk yaşamadan tedavi olması,
  • Türkiye’de hastalarla ilgilenen aracı firma da dahil tüm personelin güler yüzlü ve yardımsever olması,
  • Türkiye’nin doğal ve tarihi güzelliklerinin misafirlere gezi ve tatil imkanı sunuyor olması,
  • Türkiye’de yapılan tedavilerin, barınmanın, yeme içme gibi zorunlu ihtiyaçların ve tatilin uygun fiyata olması,

Gibi nedenler tercih sebepleri arasında gösterilebilir. Türkiye’de tedavi olmak isteyenlerin büyük çoğunluğu, Türkiye’de Akalazya Tedavisi Fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak istemektedirler. Fakat fiyat hakkında net bir bilgi vermek çok sağlıklı olmamaktadır. Akalazya tipi, evresi, tedavi süresi gibi birçok etken fiyat konusunu etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Bu sebeple aklınızda yer alan tüm soruların cevapları ve ayrıntılı fiyat bilgisi için bizi arayarak iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca Türkiye’ye bizim aracılığımız ile gelmeniz halinde, tarafımızdan konsolosluğa gönderdiğimiz davet mektubu ile vize işlemlerinizi kolaylaştırabiliriz.

“Akalazya Nedir, Belirtileri ve Türkiye’de Akalazya Tedavisi” üzerine bir yorum

Yorum yapın