İnsan vücudu kendi içinde farklı dünyalar taşıyan bir varlıktır. Gözler, kulaklar, böbrekler, kaslar, kemikler kendi içinde bir dünya oluşturup dallarına ayrılırlar. Bu ciddi ayrıntılar sebebi ile her organın her bölümün doktoru farklıdır.
Bu alanlardan bir tanesi de gözdür. Gözlerimiz sinirleri beyne kadar ulaşan ciddi organlarımızdır. Hasar görmesi veya işlevini tamamen kaybetmesi durumunda hayatımız derinden etkilenir.
Sizler için kaleme aldığımız bu yazımızda Optik Atrofi hastalığından bahsedeceğiz.
Gözde Optik Atrofi Ne Demek ?
Göz ile beyin arasından bulunan sinirler, ışığı ve görüntüyü beyne ileterek görmemizi sağlayan düzeneklerdir. Bu sinirlerin hasar görerek işlevini yerine getiremez hale gelmesine de Optik Atrofi denmektedir.
Göz Sinirlerinin Tedavisi Var Mı ?
Göz sinirlerinin zarar görmesi ile oluşan rahatsızlıkların bir bölümü tedavi edilmektedir. Hastaların doktor muayenesi ile birlikte göz taramaları ayrıntılı bir şekilde yapılır ve hastalığın türü, altında yatan nedenleri belirlenerek tedavi sürecine başlanır.
Fakat günümüz teknolojisi ile, kişinin yaşadığı Optik Atrofi hastalığının tedavisi bulunmamaktadır. Bu hastalığın ilk evrelerinde teşhis edilmesi ve kısmi olarak meydana gelen optik atrofinin tedavisi gerçekleştirilir fakat ilerlemiş ise tedavi mümkün değildir.
Göz Siniri Hasarı Neden Olur ?
Görme kişilerin hayattaki en önemli becerilerinden bir tanesidir. Kişilerin görme işlemi, ışığın retinaya ulaşması ile başlamaktadır. Bu ışık, retinadan elektrik enerjisine dönüşerek, kişinin görme yollarından geçerek beyne ulaşmaktadır. Beyindeki görme bölümüne ulaşan ışıklar, optik sinir, optik kiazma ve optik traktus adı verilen sinirlerden geçer.
Bu sinirler ise birleşir ve optik sinirleri oluştururlar. Kişiler optik sinirler sayesinde görebilirler. Bu göz sinirleri bazı nedenler dolayısı ile hasar görerek işlevini kaybedebilirler. Bu nedenleri ise şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kişinin optik sinirlerinin belli bir baskı altında kalması. Bu baskıyı tiroid hastalıkları oluşturabilir.
- Orta kulaklarda veya sinüzitlerde meydana gelen iltihaplanmalardan, göz sinirlerinin de etkilenerek enfeksiyon kapması,
- Gözlerin görmesini sağlayan optik sinirlerin işlevini yerine getirmesine destek olan damarlarda yaşanan tıkanmalar.
- Bazı travmalar sonucunda optik sinirlerin hasar görmesi.
- Göz tansiyonu hastalığı sebebiyle optik sinirlerin hasar görmesi,
- Kişinin migren ağrılarına maruz kalması,
- Kişinin beyin damarlarında meydana gelen baloncuklar.
- Beyinde meydana gelen iyi veya kötü huylu tümörler bu hastalığın nedenleri arasında gösterilebilir.
Optik Atrofinin Belirtileri Nelerdir ?
Bu hastalıkla beraber meydana gelen belli başlı belirtiler vardır. Bu belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kişinin bulanık görmeye başlaması,
- Kişinin etraf (Periferik) şeklinde görmesi ile ilgili bozukluklar.
- Kişinin renkleri görmedeki bozuklukları,
- Kişinin görmesindeki tam kayıp.
Optik Atrofi Nasıl Teşhis Edilir ?
Oftalmaskop, OTC, tomografi çekimi ve MR çekimi yardımları ile doktor muayenesinin ardından bu teşhis konulmaktadır.
Göz Sinirleri Nasıl Güçlendirilir ?
Göz sinirleri hastalıklarına yakalanmadan önce, özellikle sağlıklı beslenerek göz sinirlerimizi destekler ve zarar görmesine engel olabiliriz. İçinde göze iyi gelecek vitamin ve mineralleri barındıran yiyecekleri yemek göz sağlığımızı destekleyecektir. Kısaca bu besinleri şöyle sıralayabiliriz.
- Ispanak, yeşilçay, ceviz, kabak, somon balığı, havuc, üzüm, mısır, kivi gibi besinler göz sağlığını desteklemektedir.
Gözün Yüzde 10 Görmesi Ne Demek ?
Bazı durumlarda gözler işlevlerini kaybeder ve kişinin görüş mesafesi kısalır. Bunu şu örnekle açıklayabiliriz.
Örneğin sağlıklı görme becerisine sahip bir insan bir nesneyi 100 metreden sağlıklı bir şekilde görebilirken, görme yetisi %10 olan bir kişi aynı uzaklıktaki aynı nesneyi 10 metre mesafeden görebilir.
Türkiye’de Optik Atrofi Tedavisi
Birçok hastalığın tedavisi, başarı oranı yüksek bir şekilde Türkiye’de gerçekleştirilebiliyor. Tedavisi mümkün olmayan hastalıkların ise gerek cerrahi operasyonlarla gerek ilaç tedavileri ile etkileri azaltılarak kişilerin yaşam kaliteleri artırılıyor.
Bu hastalıklardan bir tanesi de gözde meydana gelen Optik Atrofi hastalığıdır. Bir çok yabancı kişi, tedavisi henüz bulunmayan bu hastalığın iyileştirici kısmını hayatlarına dahil etmek için tedavi sürecinde Türkiye’yi tercih ediyor. Özellikle uygun fiyatlarla yapılan tedaviler bir çok kişinin tercih sebeplerinin başında gelmektedir.
Türkiye’de yapılan Optik Atrofi hastalığının tedavisinin fiyatını hastayı görmeden söylemek doğru değildir. Her hastalık kişiye özel olmakla beraber, tedavi sürecinin seyrini etkileyen birçok etken vardır. Sizler de bu hastalık hakkında bilgi sahibi olmak ve fiyat bilgisini öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Vimfay International Health Services