WhatsApp +90312 963 1400 [email protected]

Kornea Nakli (Keratoplasti)

Gelişen ve değişen bilim ile birlikte teknoloji de önemli aşamalar kaydetmektedir. Bu aşamalar özellikle tıp alanında olmakla birlikte birçok hastalığın tedavisine çözüm sunmaktadır. Bu çözümler insan hayatını kökten değiştirmeyi amaçlayarak imkansız gibi görünen hastalıklara çare olmaktadır.

Bu hastalıklar insanların hayatlarını ciddi oranda olumsuz etkileyerek yaşam savaşı vermelerini en aza indirmektedir. Bir yandan ise tıp alanında açılan çığırlar, hastaların tedavisinin imkansız olarak gördüğü hastalıklarına umut aşılmaktadır. 

Bu tedavi yöntemlerinin birisi de kornea naklidir. Her ne kadar imkansız gibi görünse de Türk doktorları tarafından başarılı bir şekilde gerçekleştirilen bu nakil, bilimin ve teknolojinin de ilerlemesi ile daha kolay bir operasyon olma yolunda ilerlemektedir.

Sizler için araştırdığımız bu yazımızda kornea nakli nedir, Bu ameliyat nasıl yapılır, iyileşme sürecinde hastaları neler bekliyor bunlara cevap vermeye çalışacağız.

Kornea Nakli (Keratoplasti) Nedir ?

Gözde bulunan iris tabakasının yani gözün renkli kısmın önünde bulunan, saydam, damarsız ve kubbe şeklinde olan tabakaya kornea adı verilmektedir. Kişi görme işlemini yaparken, ışınlar öncelikle korneadan geçerek süzülür ve retinaya ulaşarak görme işlemi gerçekleşir. 

Korneanın saydam ve kusursuz olması görme işleminin kalitesi açısından oldukça önemlidir. Farklı nedenler sebebiyle kornea saydamlığını yitirirse eğer, görme net olmaz ve bulanıklaşma başlar. 

Kişinin korneasında meydana gelen deformasyonlar ve bozukluklar bir şekilde meydana geldiyse, kişinin görme yetisi kornea nakli ameliyatı ile düzeltilebilmektedir. Bu kornealar özellikle yaşamını yitirmiş fakat korneası sağlıklı kalmış kişilerden alınır. Eğer donör olacak kişinin ölüm nedeni, sağlık öyküsü gibi ayrıntılar bilinmiyorsa bu doku o kişiden alınmamaktadır.

Kornea nakilleri genellikle başarı ile sonuçlanmaktadır. Çünkü korneanın saydam, şeffaf, damarsız ve sinirsiz yapısı nakil işlemini kolaylaştırır ve vücut bu dokuyu reddedemez.

Keratoplasti (Kornea Nakli) Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Kornea nakli birden fazla yöntemle yapılabilir. Tam kat adı verilen kornea nakli olabileceği gibi sadece üst veya sadece alt katmanların nakil edilmesiyle de işlem yapılabilir. 

Bu ameliyat süresi, herhangi bir komplikasyonun gelişmediği veya herhangi bir ekstra tedavi işleminin uygulanmadığı var sayılırsa ortalama 30-40 dakika kadar sürmektedir.

Kornea nakli ameliyatları ya genel ya da lokal anestezi etkisi altında yapılmaktadır. Kişinin ameliyatı sırasında göz ve çevresi temizlenerek dezenfeksiyon uygulaması yapılır. Ardından yine temizliği net olan bir örtü gözün etrafına örtülerek ameliyat işlemine başlanır.

Kesi yapılacak kornea merkezi işaretlenerek, trepan adı verilen bir vakumlu bıçak ile kesi yapılır ve kornea yerinden alınır. Diğer taraftan yine aynı ölçülerle nakil edilecek olan sağlıklı kornea da çıkarılır. Sağlıklı kornea hastanın gözüne uygulanarak çeşitli dikiş teknikleri ile yerine dikilir ve işlem tamamlanır.

Tamamlama yapılmadan önce doktor göze uyguladığı antibiyotik ilaç ile ameliyatı bitirir.

Kornea Nakli Sonrası Görme Oranı

Kornea nakli ameliyatından sonra görme oranı, ameliyat yapılmadan önceki korneanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Ameliyatın ardından çoğu kişide görme oranı artarken, bazı hastalarda bu oran hemen artmayarak, hafta veya aylara yayılan bir görme artışı oranı saptanmaktadır.

Kornea Nakli Sonrası İyileşme Süreci

Kornea nakli olan hastaların iyileşme sürecinde onları bekleyen etkenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Doktorlar hastalarını ilk gün, yedinci gün ve 30. gün olmak üzere bir ayda üç kere kontrole çağırır.
  • Bu süre bir ayın sonunda ayda bir olarak belli periyotlar halinde tekrarlanır.
  • Doktorun reçete ettiği, içerisinde kortizon ve antibiyotik bulunduran ilaçlar aksatmadan kullanılmalıdır.
  • Ameliyatın ardından gözde meydana gelen sulanma batma gibi sorunlar normaldir. 
  • Kişinin ameliyat olduğu unutulmayarak, kendisinin ve çevresinin gözüne dikkat etmesi oldukça önemli bir konudur.
  • Ameliyat sonrası kusursuz ve tam görme 1 seneyi bulabilir. Bu süre içerisinde sabırlı olmak gerekir.
  • Doktor aksini söyleyene kadar hasta duş alırken veya uyurken göz bandı kullanmalıdır.
  • Dikişlerin alınması birkaç ayı bulabileceğinden kişinin doktor tavsiyesi ile birlikte koruyucu gözlük kullanması gerekmektedir.
  • Ameliyat sonrası hastanın gözlük veya lens kullanması gerekebilir.
  • Hastanın araba kullanması, rutin iş hayatına dönmesi gibi durumları doktor belirleyerek kendisine söyleyecektir.

Kornea Nakli Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kornea naklinin ardından dikişlerin alınması uzun süreceğinden ve tam iyileşmenin 1 yılı bulabileceğinden dolayı, hastanın o süreç içerisinde kendisine ve gözüne dikkat etmesi gerekmektedir. Yapılacak olan kontrolleri aksatmadan yapmalı ve doktorun tavsiyelerine harfiyen uymalıdır.

Gerekirse uyku sırasında ve duş alırken göz bandı kullanmalıdır. Dikişler alınana kadar, gözü korumak için koruyucu gözlük kullanılmalıdır. 

Özellikle doktor ile iletişimi kesmeyerek ortaya çıkabilecek herhangi bir olumsuz durumda hemen kendisine haber vermelidir.

Keratoplasti Endikasyonları Nelerdir ?

Birçok göz hastalığı kornea nakli ile tekrar eski sağlıklı haline gelebilir. Tedavisi nakil ile yapılan  hastalıklar ise şu şekildedir.

  • Kişinin korneasının dışa dönük ve şişik olması,
  • Fuchs distrofisi hastalığı,
  • Korneada meydana gelen incelme,
  • Korneada enfeksiyon oluşması ve/veya darbe alması sonucu ile meydana gelen lekelenmeler (Skar)
  • Korneada oluşan bulanıklık hali,
  • Korneada meydana gelen şişme,
  • Korneanın enfeksiyon kapması sonucunda oluşan ülser,
  • Kişinin bir önceki ameliyatından kalan komplikasyonların verdiği hasar sebebiyle kornea nakilleri yapılarak bu hastalıklar tedavi edilebilir.

Penetran Keratoplasti Nedir ?

Hastalıklı ve görme oranı düşük olan korneanın, sağlıklı olan verici kornea ile tam kalınlıkta olacak şekilde nakil edilmesine Penetran yani tam kat Keratoplasti denir.

Bu tedavi yöntemi korneada meydana gelen incelme veya delinme gibi hasar görmüş kornea dokusunu tedavi etmek amacıyla uygulanır. Bu uygulama görmenin keskinliğini artırmak amacı ile de yapılmaktadır.

Terapötik Keratoplasti Nedir ?

Korneada meydana gelen enfeksiyon veya inflamasyonun yapılan tedavilere cevap vermediği durumlarda, bu hastalıklı dokunun gözden uzaklaştırması için yapılan nakillere verilen ada Terapötik Keratoplasti denir.

Türkiye’de Kornea Nakli Fiyatları

Türkiye birçok alanda olduğu gibi ciddi operasyon gerektiren kornea nakli gibi ameliyatlarda da üstün başarı göstermektedir. Sağlık alanında yapılan yatırımlar etkisini göstererek, ileri düzeyde teknolojik ve bilimsel gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bir çok hasta kendi ülkelerinde ameliyat olmaktan ziyade Türkiye’de ameliyat olmayı daha mantıklı görmektedir. Bu sebeple tercihini bu yönde yapmaktadır. 

Türkiye’nin gelişmiş sağlık alanı, tecrübeli doktorları ve üstün başarı oranı ile tercih edilme sebeplerini haklı çıkarmaktadır. Sizler de Türkiye’de kornea nakli tedavisi olmak istiyorsanız, aklınızda bulunan tüm soruların cevapları ve ayrıntılı fiyat bilgisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/16511/kornea-nakli-nedir

https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/kornea-nakli/

https://www.izmirekolhastanesi.com/kornea-nakli-keratoplasti

https://www.yoncaakova.com/tr/kornea-nakli-ankara

https://opdrmuratgul.com/keratoplasti.html#:~:text=Penetran%20keratoplasti%20endikasyonlar%C4%B1%3B%20keratokonus%2C%20b%C3%BCll%C3%B6z,ve%20di%C4%9Fer%20nedenlere%20ba%C4%9Fl%C4%B1%20kornea