WhatsApp +90312 963 1400 [email protected]

Böbrek Taşı

Böbrek Taşı hastalığı yaygın rahatsızlıkların başında gelir. Vücutta bulunan boşaltım sisteminin en önemli işçilerinden bir tanesi de böbreklerdir. Omurgaların sağ ve sol kısmında bulunan ve her sağlıklı vücutta iki tane bulunan böbrekler boşaltım sistemi için önemli görevler üstlenirler. Bu görevlerin başlıcası, kanda bulunan zararlı maddeleri ve atıkları süzerek idrar yolu ile dışarı atılmasını sağlamaktır. Ayrıca vücuttaki oksijenin ve hormonların dengesini sağlamakla da görevlidir. Görevi çok olan bu organların başına gelebilecek bir takım hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıkların bir tanesi de Böbrek Taşı ‘dır. Sizler için hazırladığımız bu yazımızda böbrek taşı nedir, nasıl oluşur, nedenleri ve belirtileri nelerdir gibi birçok soruya yanıt arayacağız.

Böbrek Taşı Nedir ?

Vücutta iki tane bulunan ve boşaltım sisteminin yapı taşlarından olan böbreklerde süzülen mineraller ve tuzların kalan tortularından bir zaman sonra taşlaşmalar meydana gelmektedir. Böbrek içerisinde oluşan bu taşlar idrar yoluna düşerek, neredeyse doğum sancısı ile eş değer bir ağrı verir. Oluşan bu şiddetli ağrı sebebiyle doktora başvuranlar oldukça fazladır. 

Tedavi edilmediği takdirde böbrek kayıplarına kadar ilerleyebilen bu hastalık tedavi edilmesi gereken ciddi hastalıklardan bir tanesidir. Bu hastalığın oluşmasının ardından tedavisi üroloji doktorları tarafından gerçekleştirilmektedir. Böbrek Taşı Nedir  sorusu kısaca bu şekilde açıklanabilir.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir ?

Gripten kansere her hastalık somut belirtiler vererek meydana gelir. Böbrek taşı olan kişilerde de bir takım belirtiler meydana gelir. Böbrek taşları bazen hiç belirti vermeden ilerleyip çoğalabilir. Küçük boyutta olanlar kişinin idrarını yapması ile düşebilir. Genellikle şiddetli ağrı ile kendisini gösteren bu hastalıkta belirtiler herkes tarafından merak edilir. Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir kısaca şu şekilde listelenebilir.

  • Şiddetli ağrı,
  • Sırtta şiddetli ağrı meydana gelmesi,
  • Alt karın kısmında şiddetli ağrı meydana gelmesi,
  • İdrarını yaparken meydana gelen şiddetli ağrı hissi ve yanma hissi,
  • Mide bulantısı hissi ve kusma durumu,
  • Bulanık idrar yapımı,
  • Kötü kokulu idrar yapımı,
  • İdrarın yoğunluğunda değişiklik gözlemleme,
  • İdrarda kan oluşması,

gibi bir takım belirtiler gösterebilir.

Böbrek Taşı Nedenleri Nelerdir ?

Birçok hastalıkta olduğu gibi böbrek taşlarını meydana getiren tek bir neden bulunmamaktadır. Birden fazla etken bir araya gelerek böbrek taşının oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Peki Böbrek Taşı Nedenleri Nelerdir kısaca şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Aşırı kilo,
  • Sürekli tekrar eden idrar yolları enfeksiyonu hastalığı,
  • Daha önce yaşanan böbrek taşı vakası,
  • Hareketsiz yaşam tarzı,
  • Doğuştan gelen anormal yapılarda olan böbrekler,
  • Farklı böbrek hastalıkları,
  • Uzun süren bağırsak hastalıkları,
  • Kişide bulunan gut hastalığı,

böbrek taşına neden olan faktörler arasında gösterilebilir.

Böbrek Taşı Çeşitleri Nelerdir ?

Böbreklerde meydana gelen taşlar, bazı vakalarda küçük olur ve idrar yolu ile belirti vermeden kendi kendine dışarı atılır. Bazı vakalarda ise çakıl taşı boyutunda olabilirken, ciddi ağrılara sebep olabilirler. Böyle durumlarda da kişinin tedavi edilmesi gerekmektedir. Böbrek Taşı Çeşitleri Nelerdir diye bakıldığı zaman dört farklı çeşitte böbrek taşı karşımıza çıkmaktadır. Bunlar;

  • Kalsiyum Oksalat Böbrek Taşları
  • Sistin Böbrek Taşları
  • Ürik Asit Böbrek Taşları
  • Struvit Böbrek Taşları

olarak adlandırılır. 

Böbrek Taşları Nasıl Teşhis Edilir ?

Bazı belirtiler doğrultusunda doktora gidecek olan kişilerin merak ettiği konular arasında Böbrek Taşları Nasıl Teşhis Edilir sorusu yer almaktadır. Böbrek taşları doktor tarafından yapılan bazı test ve tetkiklerin ardından teşhis edilir. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir.

  • Ultrasonografi yöntemi ile teşhis etme,
  • Üreteroskopi yöntemi ile teşhis etme,
  • Röntgen yöntemi ile teşhis etme,
  • Bilgisayarlı tomografi (BT) yöntemi ile teşhis etme, 
  • İdrar analizi yöntemi ile teşhis etme,

Böbrek Taşlarını Önlemek İçin Neler Yapılabilir ?

Daha önce böbrek taşı düşürmüş veya tedavisi olmuş kişilerin, tekrar bu hastalığı yaşamaması için bir takım önlemler almak amacıyla araştırma yaptıklarını görebiliyoruz. Peki Böbrek Taşlarını Önlemek İçin Neler Yapılabilir sizler için şu şekilde açıklayabiliriz.

  • Hasta olan veya olmayan, hastalık geçirmiş veya geçirmemiş herkesin günlük su ihtiyacını karşılayacak kadar su içmesi önemlidir. Özellikle gece kalkılıp içilen suyun taşları önlemede ciddi yardımı olduğu görülmüştür.
  • Kişilerin bol miktarda fakat aşırıya kaçmadan meyve ve sebze tüketmesi gerekmektedir.
  • Pakete girmiş her hazır gıdadan uzak durulması gerekir.
  • Tuz ve şeker miktarının azaltılması gerekir.
  • Kilo kontrolüne dikkat edilmelidir.

Böbrek Taşları Nasıl Tedavi Edilir ?

Böbrek Taşları Nasıl Tedavi Edilir sorusuna taşın cinsine ve büyüklüğüne göre farklı cevaplar verilebilir. Genellikle 4 mm daha küçük olan böbrek taşları kendiliğinden vücuttan atılır. Doktorların bu taşlar için önerileri ise bol sıvı alımı ve bol hareket edilmesidir. 

Kendi kendine düşmesi mümkün olmayan vakalarda ilaç tedavisi yapılabilir. Ayrıca bazı durumlarda ESWL yöntemi ile taş kırılması işlemi yapılır. Yapılan tedavinin ardından tekrar röntgen çekilerek işlemin işe yarayıp yaramadığı da kontrol edilir. 

Bu gibi tedavilerin işe yaramadığı hallerde ise doktor hastanın rutin muayenelerini yaparak, ameliyata engel bir sorunun bulunmadığı durumlarda cerrahi operasyon gerçekleştirebilir.

Böbrek Taşı Nasıl Düşer ?

Böbrek taşı olan ve cerrahi müdahaleye gerek olmayan durumlarda kişilerin araştırdığı konulardan bir tanesi de Böbrek Taşı Nasıl Düşer sorusu olmaktadır. Bu taşların düşmesi boyutu ile alakalı olmaktadır. 4-5 mm kadar olan taşlar bol su içimi ve bol hareket edilmesi sayesinde kendiliğinden düşmektedir. Daha büyük taşlarda ya ilaç yardımı ile düşürülür, ya ESWL ile taş kırılarak tedavi edilir ya da cerrahi operasyon gerekir.

Böbrek Taşı Ağrısına Ne İyi Gelir ?

Genellikle şiddetli ağrılara sebep olan böbrek taşları, ağrı esnasında kişiyi panik yapmaya sürükleyebilir. Bu sebeple kişinin öncelikle bilinçli olması gerekmektedir. Yoğun ağrı oluşturan bu durum kişiye ciddi bir komplikasyon yaratmamaktadır. Ağrının beraberinde oluşan bulantı ve kusma  kişinin sıvı kaybetmesine neden olabilir.

Bu belirtiler ile hastaneye giden kişiye öncelikle damar yolu açılarak serum bağlanır. Bu serum içerisine ağrı kesici ve bulantı kesici ilaçlar da verilir. Serumun amacı hem ağrı kesicileri ekleyerek ağrıyı azaltmak hem de kaybolan sıvının yerine takviye sıvı eklemektir. Tedavi sürecinde doktorun önerilerine harfiyen uyulmalı ve reçete ettiği ilaçlar dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.

Türkiye’de Böbrek Taşı Tedavisi Fiyatları

Türkiye’de yapılan böbrek taşı tedavileri olumlu olarak üstün başarı ile sonuçlanmaktadır. Böbrekler ile alakalı kanserden taşa kadar her türlü tedavinin yapıldığı Türkiye, yabancıların tedavi için seçtiği ülkeler arasında en üst sıralarda yer almaktadır. Yabancı vatandaşların tedavi için Türkiye’yi tercih etmesinde birçok sebep bulunmaktadır. Bu tercih sebeplerini sizler için şu şekilde açıklayabiliriz.

  • Tedavilerin başarı ile sonuçlanması,
  • Hastanelerin büyük ve tam donanımlı olması,
  • Doktorların alanında uzman ve tecrübeli olması,
  • Hasta ile ilgilenen tüm personelin güler yüzlü ve yardımsever olması,
  • Tedavilerin ve diğer zorunlu ihtiyaçların uygun fiyata olması,

gibi etkenler tercih sebepleri arasında gösterilebilir. Yabancı hastaların Türkiye’ye gelmeden önce merak ettikleri konular arasında Türkiye’de Böbrek Taşı Tedavisi Fiyatları da bulunmaktadır. Fakat bu aşamada net fiyat verilmesi doğru değildir. Hastalıklar kişiye özeldir ve tanılama ve tedavi süreçleri değişiklik gösterir. Bunlar da fiyat konusunu doğrudan etkilemektedir. Ayrıntılı fiyat bilgisi ve detaylı tedavi bilgisi için bizi arayabilirsiniz. Ayrıca Böbrek taşı tedavisi için Türkiye’ye bizim aracılığımız ile gelmeniz halinde, tarafımızdan konsolosluğa gönderilen davet mektubu ile vize başvuru işlemlerinizi kolaylaştırabiliriz.

Sonuç

Sonuç olarak tüm bu bilgileri toparlamamız gerekirse, böbrek taşları tedavi edilmesi gereken hastalıktır. Bazı durumlarda kendi kendine düşebilen böbrek taşları, bazı durumlarda ilaç veya cerrahi operasyon desteği ile tedavi edilmektedir. Net bir nedeni olmasa da bir takım etkenler böbrek taşını tetikleyebilir.

Böbrek taşının oluşmaması için yapılabilecek en etkili yöntem spor ve bol su tüketimidir. Bu hastalığın tedavisinde bizim amacımız, hastaların tedavi sürecinde rahat hissetmesi ve sürecin konforlu geçmesini sağlamaktadır. Tedavi sonucunda sağlığına kavuşan hastaları, sağlıklı ve mutlu şekilde ülkelerine uğurluyoruz. Ayrıntılı bilgi ve tedavi süreci hakkında bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum yapın