WhatsApp +90312 963 1400 [email protected]

Amnezi Nedir, Belirtileri ve Türkiye’de Amnezi Tedavisi

Amnezi Nedir, Belirtileri ve Türkiye’de Amnezi Tedavisi. İnsanlığın varoluşundan beri sağlıkla beraber birçok hastalık da var olmuştur. Bu hastalıklar çeşitli organları, çeşitli şekillerde etkileyerek, insan yaşamını kötü etkilemiş hatta ölümle bile sonuçlanmıştır. İnsanların en önemli organlarından bir tanesi beynidir. Beyin muhteşem yaratılış şekli ile insanları ciddi biçimde şaşırtmaktadır. Fakat bazı hastalıklar beyinde meydana gelerek kişilerin yaşamlarında problemlere yol açmaktadır. Bu hastalıklardan bir tanesi de amnezidir. Peki Amnezi Nedir, Tedavisi nasıl yapılır gelin birlikte inceleyelim.

Amnezi Nedir?

Amnezi beyinde meydana gelen ve hafıza problemlerine yol açan bir hastalıktır. Bilinenin aksine kişinin vücut sağlığını etkilememektedir. Bu hafıza kaybında kişi yaşadığı geçmişi zor hatırlar veya hiç hatırlamaz. Bunun yanı sıra yeni anıları ve bilgileri de kaydedip depolayamaz. 

Amnezi Türleri Nelerdir ?

Amnezi yani bir diğer adı ile amnezik sendrom kişinin uzak geçmişini ve yakın geçmişini unutması, geleceğe dair yeni bilgi ve anıları da kaydetmemesi durumudur. Bu hastalığın bilinen pek çok türü vardır. Amnezi Türleri Nelerdir aşağıda sizler için şu şekilde sıraladık.

  • Retrograd Amnezi; bu amnezi çeşidinde kişi uzak geçmişi değil, amnezi rahatsızlığına yakalandıktan sonraki yakın geçmişi unutmaktadır. Örneğin bu amnezi bir kaza sonrasında meydana geldiyse kişi kaza ve önceside yaşadığı günleri unutur.
  • Anterograd Amnezi; Kişinin gelecekteki bilgileri kaydetmesi ve hatırlamasını etkileyen amnezi türüdür. 
  • Geçici Global Amnezi; Yaşanan bu amnezi türünde ise genellikle bir gün sonra hasta iyileşir. Fakat o süre içerisinde geleceğe yönelik kayıtlar ve anılar kaydedilmediği için hasta iyileştikten sonra o bir günü hatırlamaz. Çünkü beyin bunu kaydetmemiştir. Geçmişi hatırlar, sık yaptığı işlemleri hatırlar, yakınlarını tanır. Fakat bellek günü kaydetmediği için sürekli aynı soruları sorma durumu söz konusudur.
  • Travma Sonrası Amnezi; Yaşanan travmatik olayda meydana gelen amnezi türünde kişinin unutma şekli hem retrogat, hem anterograt hem de ikisi birden olabilir. 
  • İnfantil (Bebeklik) Amnezi; Bu amnezi türünde kişi 3-5 yaş önceki anılarını hatırlayamaz. Bunun sebebi ise belleği destekleyen bölgelerin gelişmekte olmasıdır.
  • Dissosiyatif/Psikojenik Amnezi ; Bu amnezi türünde ise kişinin ruh sağlığında bozulmalar meydana gelir. Kişi travma geçirdiği olayı ve kişisel bilgileri unutur.

Amnezi Nedenleri Nelerdir ?

Amnezi Nedenleri Nelerdir diye bakıldığında bu rahatsızlığın birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenler ise kısaca şöyle açıklanabilir.

  • Demans hastalığına bağlı amnezi,
  • Hipokampusun hasar görmesi sonucu meydana gelen amnezi,
  • Kafa travması sonucu meydana gelen amnezi,
  • Kişinin ciddi travmalar ve stres yaşaması sonucu meydana gelen amnezi,
  • Elektrokonvulsif terapi sonucu meydana gelen amneziler olmaktadır.

Amnezi Belirtileri Nelerdir ?

Amnezi Belirtileri Nelerdir diye sorulduğu zaman size verilecek en net cevap hafıza kaybı belirtisidir. Amneziye yakalanan kişi geçmişteki anıları, hatıraları, bilgileri ve deneyimleri hatırlayamaz. Geleceğe yönelik olan bilgileri ve olayları da aklında tutup kaydedemez. Bunun sonucunda da hatırlamakta ya zorlanır ya da hiç hatırlayamaz.

Ayrıca bazı anılarda olaylarda yaşanış sıralaması değişir hatta kurgular oluşabilir. Bunun sonucunda da kişide gerginlik ve sinirlilik hali meydana gelir.

Amnezi Tanısı Nasıl Konur ?

Kişide hatırlamama gibi amnezi belirtileri varsa kısa süre içerisinde bir nöroloji uzmanına başvurması gerekmektedir. Doktorlar muayene sırasında, hatırlamama durumunun ne kadar süreden beri olduğu, unutmanın altında yatan sebebin travma sonucu mu, psikolojik mi oluştuğuna dair bilgileri, unutkanlığın ilerleyip ilerlemediği, kişinin yaşamını nasıl etkilediği gibi bir çok soru sormaktadır. Bu sorular ise tedavide tanı koymak için doktora önemli ipuçları vermektedir.

Ayrıca Amnezi Tanısı Nasıl Konur diye baktığımızda, hastanın geçmiş sağlık öyküsü, nöroloji doktorunun muayenesi, hastanın bilişsel etkinlikleri yapıp yapamadığına dair testler yapılmaktadır. Ayrıca tanı koymak için, MRI, BT gibi tanı koyma yöntemlerinden de faydalanılmaktadır. Beyinde meydana gelen aktiviteler ise EEG yöntemi ile araştırılmaktadır.

Amnezi Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Günümüzde gelişen bilimin ışığında bile amneziyi tamamen iyileştirecek bir tedavi yöntemi bulunamamıştır. Fakat Amnezi Tedavisi Nasıl Yapılır sorusuna verilebilecek pekçok yanıt da bulunmaktadır. Tamamen iyileşmese bile hafızayı kuvvetlendirecek teknikler kullanılmaktadır. Örneğin kafaya alınan darbe sonucu meydana gelen amnezide, oluşan travmaya müdahale edilmesinin ardından kişi evde istirahat ederek ve çeşitli hafif beyinsel aktiviteler ile iyileşme görülür. Ayrıca oluşan ağır ruhsal travmaların ardından bu amnezi türü psikolojik destek alınarak aşılmaya çalışılır. 

Alkol sebepli oluşan amnezide kişinin alkol tedavisi görmesiyle amnezinden kurtulması beklenir. Demans hastalığının sebep olduğu amnezi türü ise bilişsel olarak desteklenerek ve ilaç tedavisi ile iyileştirilmeye çalışılır.

Fakat yaşanan amnezi kalıcı ise bunu kişiye uygun olan öğrenme yöntemleri ile doktor tedavi etmeye çalışır. Bununla beraber hasta psikoterapi alabilir. Fotoğraflar, kişiyi etkileyen çeşitli kokular, etkileyen müzikler gibi detaylar da hafızayı yoklamak için önemli ipuçları içerebilir.

Amnezi Nasıl Önlenir ?

Amnezi kişinin hayatını olumsuz etkileyen ciddi bir hastalıktır. Kişini hayatında yapacağı ufak değişiklikler bu hastalığa yakalanma riskini oldukça azaltabilir. Peki Amnezi Nasıl Önlenir gelin birlikte inceleyelim;

  • Alkol tüketimini en aza indirmek,
  • Kişinin başına darbe alma ihtimalinin yüksek olduğu durumlar için önlem almak amacıyla kask kullanması,
  • Ruh sağlığını desteklemek amacı ile kişinin aktif yaşam sürmesi, (gezmek, okumak gibi)
  • Fiziksel etkinlikler yapmak,
  • Sağlıklı beslenmeyi yaşam şekli haline getirmek,
  • Vücut için yeterli olan sıvı miktarını gün içerisinde almak,

Amnezi İçin Hangi Bölüme Gidilmeli ?

Kişinin çeşitli belirtiler göstermesinin ardından hastanelerde bulunan nöroloji bölümüne giderek muayene olması gerekmektedir. Amnezi İçin Hangi Bölüme Gidilmeli sorusunun en kısa cevabı budur.

Türkiye’de Amnezi Tedavisi Fiyatları

Türkiye gelişen ve ilerleyen bilimin ışığında, son gelişmeleri takip ederek yerli ve yabancı hastalarını son teknolojik yöntemlerle tedavi etmektedir. Bu tedavi yöntemleri ile birçok hastalığın net iyileşmesi gerçekleşmektedir. Bu sebeple yurtdışında yaşayan yabancı vatandaşların tedavi için tercih ettiği ülkeler arasında Türkiye ilk sıralarda yer almaktadır.

Doktorların ve hemşirelerin alanında uzman ve tecrübeli olması hastaların tercih ettiği ilk kriterler olarak gösterilebilir. Ardından hastanelerin son teknolojik cihazlarla donatılmış olması ve hastalarla ilgilenen tüm personelin güler yüzlü ve yardımsever olması gelmektedir.

Türkiye’de yapılan tedavilerin ve diğer kişisel ihtiyaçların da uygun fiyatlı olması tercih sebepleri arasında gösterilebilir. Fakat Türkiye’de Amnezi Tedavisi Fiyatları hakkında net bir bilgi verilmesi çok da sağlıklı olmayacaktır. Zira hangi hastalığın veya travmanın amneziye sebep olduğu, tedavi süreci, yapılacak tedavi yöntemleri, hastanede kalış süresi gibi durumlar fiyatları doğrudan etkilemektedir. Sizler de Türkiye’de amnezi tedavisi olmak istiyorsanız ayrıntılı fiyat bilgisi ve merak ettiğiniz soruların cevapları için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca Türkiye’ye tedavi için bizim aracılığımız ile gelmeniz halinde, tarafımızdan konsolosluğa gönderilen davet mektubumuz ile vize işlemlerinizi kolaylaştırabiliriz.

Yorum yapın