WhatsApp +90312 963 1400 [email protected]

Katarakt Tedavisi

Katarakt gözde meydana gelen, görüşü etkileyen bir göz hastalığıdır. İki tip katarakt vardır bunlardan birincisi doğumla beraber gelen, konjenital olarak adlandırılan katarakt, bir diğeri ise yaşa bağlı gelişen senil katarakttır. 

Gözün içerisinde bulunan ve bünyesinde damar ve sinir içermeyen mercek bölümünde oluşan bulanıklıklardır. Bu bulanıklıkların oluşması sebebiyle mercek saydam halini kaybeder. Genellikle üzerinde sarı veya kahverengi lekeler görülür ve kişinin görüşünü etkiler. Tek veya iki gözde de görülebilir. İki gözde oluşması halinde, bir göz diğerine göre çok daha fazla etkilenir. 

Sağlıklı bireylerin gözünde saydam olan mercek kısım ışığı göze iletir ve kişinin görmesinin sorunsuz çalışmasına yardım eder. Fakat katarakt oluşmuş gözde lekelenmeler ve bulanıklıklar oluşması sonucunda mercek ışığı göze net bir şekilde iletemez ve görüşte sorunlar çıkmaya başlar. İlerleyen katarakt tedavi edilmezse kişinin günlük hayatını ciddi bir şekilde etkilemeye başlar.

Kişinin doğumuyla beraber doğuştan gelen kataraktta ise, bu bulanıklaşma göz bebeği üzerinde yer alıyorsa doktorlar tarafından hızla müdahale edilerek tedavi edilir. Bu hastalıklar genellikle yaşa bağlı olarak ortaya çıkar ve kendisini belli eder. Bu hastalığın erken tedavi edilmesi ve zamanında kontrol altına alınması için belli yaş grubundaki hastaların belli aralıklarla doktor muayenesine gitmesi gerekmektedir.

Katarakt Belirtileri Nelerdir ?

Yaşa bağlı olarak meydana gelen katarakt hastalığının başlangıcı net bir belirti göstermeyebilir. Fakat gözün mercek kısmında meydana gelen bulanıklaşma günden güne artarak ilerler ve kişi artık bu bulanıklığı fark etmeye başlar.

Genellikle belirtileri ise şu şekilde olur;

  • Kişinin görüşünün net olmaması,
  • Görüşte bulanıklaşma,
  • Görüşün dumanlı veya puslu şekilde olması,
  • Renklerin daha solgun görünmesi,
  • Kişinin uzağı ve yakını görmesindeki bozukluk,
  • Işığın gözü rahatsız etmesi ve kamaştırması,
  • Güneşli günlerde, diğer günlere göre daha fazla görme bozukluğu,
  • Kişinin gözlerinde yorgunluk hissi ve beraberinde baş ağrıması,
  • Kişi gözlük kullanıyorsa eğer, sık numara değişimi,
  • Gözlük takmadan yakını daha net görebilme,
  • Geceleri görmede azalma hissi, gibi belirtiler meydana gelmektedir.
  • Katarakt ameliyatı sonrası mercek kayması belirtileri

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Katarakt tedavisi mümkün ve kolay olan bir hastalıktır. Ameliyatı hızlı bir şekilde tamamlanır ve hasta iyileşme sürecine başlar. Ameliyat genellikle lokal anestezi etkisi altında iken yapılır. Bulanıklaşan mercek, ultrasonik titreşimler kullanılarak yerinden çıkarılır. Bunun için 2-3 mm’lik bir tünel kesisi yapılır. 

Temizleme işi yapıldıktan sonra gözün içerisine yüksek kalite lensler yerleştirilir ve hasta tedavi edilir. Bu operasyonun ardından kişinin herhangi bir gözlük kullanmasına da gerek kalmamaktadır. 

Katarakt ameliyatı yaklaşık olarak 30 dakika kadar sürmektedir. Doktorun reçete ettiği göz damlası ameliyattan sonra 3-4 hafta kadar kullanılır. Ameliyattan sonra gerekli kontroller yapılarak hasta hemen taburcu edilir. Hastanede kalmasına gerek görülmemektedir. Eğer katarakt şikayeti her iki gözde birden varsa, doktor ameliyatları belli aralıklarla yapar. Aynı gün iki göz birden ameliyat edilmez.

Türkiye’de Katarakt Ameliyatı Fiyatı

Bir çok alanda olduğu gibi göz ameliyatlarında da Türkiye tercih edilen ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Gerek doktorların tecrübesi, gerek hastanelerin tam donanımlı şekilde yapılmış olması gibi etkenler hastalara bu süreçte güven vermektedir.

Özellikle tedavi, yeme, içme, barınma gibi ihtiyaçların uygun fiyatlarda olması da bir diğer tercih sebepleri arasında yer almaktadır. Türkiye yabancı hastalarına, uygun fiyata kaliteli sağlık hizmeti sunmaktadır. Tecrübeli ve empati duygusu gelişmiş doktorların ellerinde sağlıklarına kavuşan yabancı hastalar Türkiye’den mutlu ayrılmaktadır.

Sizler de Türkiye’de katarakt ameliyatı olacaksanız eğer, aklınızda olan tüm soruların cevapları, ameliyat hakkında geniş bilgilendirme ve ayrıntılı fiyat bilgisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Katarakt Neden Olur ?

İnsanların en önemli yetilerinden bir tanesi de görme yetisidir. Görmek insanın hayatını kolaylaştıran, olmaması durumunda hayatını derinden etkileyen duyular arasında yer alır. Gözümüz yaratılışı itibari ile mükemmel organlardır. İçerisinde yoğun miktarda protein ve su vardır. Yaşla beraber bu proteinler parçalanarak gözde bulanıklaşmaya sebep olur. 

Genellikle yaşla alakalı gelişen kataraktın belli başlı nedenleri şu şekildedir.

  • Kişinin sigara kullanıyor olması,
  • Kişinin güneş ışıklarına yoğun şekilde maruz kalması,
  • Kişinin gözüne aldığı darbeler,
  • Kişinin diyabet hastası olması,
  • Kişinin yüksek oranda alkol tüketiyor olması,
  • Aile veya akraba bireylerinde katarakt hikayesi olması,
  • Kişinin belli bir dönem radyasyon tedavisi görmesi,
  • Kişinin daha önce geçirdiği cerrahi göz operasyonları,
  • Kataraktı tetikleyen bazı ilaçlar,
  • Kirli havaya maruz kalma gibi durumlar bu hastalığın sebebi olabilir.

Katarakt Ameliyatı Ne Kadar Sürer ?

Gelişmiş teknoloji ve tedavi yöntemleri ile birlikte artık göz ameliyatları daha kolay tamamlanmaktadır. Bunlardan bir tanesi de katarakt ameliyatıdır. Yaklaşık olarak 30 dakika süren bu ameliyat sonunda kişinin görüşünde netlik oluşması ve hayatının kolaylaşması amaçlanmaktadır.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Problemler

Yapılan ameliyatın ardından bir takım sorunlar meydana gelebilir fakat bunlar düzeltilemeyecek şeyler değildir. Örneğin ameliyatın ardından meydana gelen ağrı ve kaşınma hissi oldukça normal bir durumdur. 

Kişinin gözünün tam olarak iyileşmesi için yaklaşık olarak 2 aylık bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Su süre içerisinde fazla aydınlık olan yerlerde görme sorunu yaşanabilir. Doktorun reçete ettiği tüm ilaçların zamanında ve düzenli bir şekilde kullanılması oldukça önemlidir. Yaşadığınız ekstra sorunlar için ise doktorunuz ile iletişime geçebilirsiniz.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Mercek Kayması Nasıl Anlaşılır ?

Katarakt hastalığı çağımızda sık görülen ve tedavisi başarılı bir şekilde yapılan göz hastalığıdır. Bu ameliyatlarda kullanılan tedavi yöntemleri ve kullanılan araç gereçler son teknoloji olup kişilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla geliştirilmeye devam etmektedir.

Yapılan katarakt ameliyatı tedavisinin ardından, parçalanarak alınan bulanıklaşmış göz merceği yerine yerleştirilen lenslerde, nadir olarak da olsa bir kayma oluşması söz konusu olabilir. Bunun belirtileri ise şu şekildedir.

  • Kişinin görmesinde oluşan bulanıklaşma ve çift görme,
  • Takılan lensi fark etme gibi belirtiler meydana gelebilir.

Yaşlılarda Katarakt Ameliyatı Riskleri

Her ameliyatın kendine ait bir takım riskleri ve komplikasyonları bulunmaktadır. Genellikle yaşlılarda oluşan bu hastalığın ameliyatında da yaş sebebiyle bazı riskler bulunabilir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Yaşlı kişilerin cerrahi operasyon sırasında sırt üstü yatamaması,
  • Gözde bulunan sert kataraktın tedavi edilmesi sırasında, kullanılan fazla enerji ile korneada hasar meydana gelmesi,
  • Yaşlı kişilerde göz içi lenslerinin ölçümünün yapılmasının zor olması,
  • Göz içinde kanamaların meydana gelmesi,
  • Eski usul dikiş atılarak uygulanan ameliyatların tercih edilmesi,
  • Göz bebeğindeki büyümenin yetersiz olması sebebiyle komplikasyonların meydana gelmesi gibi riskler mevcuttur.

Katarakt Ameliyatı Olmazsam Ne Olur ?

Genellikle ameliyat fikrinden korkup tedavi olmayı erteleyen kişiler bulunmaktadır. Bu ertelemelerin sonucunda katarakt ilerler ve tamamen bulanık görmeye sebebiyet verir. İlerleyen kataraktın ise ameliyatı zor olur ve komplikasyonlar gelişme ihtimali yükselir. 

https://www.medicalpark.com.tr/katarakt-nedir/hg-96#:~:text=G%C3%B6z%C3%BCn%20i%C3%A7inde%20yer%20alan%2C%20sinir,duyusunun%20azalmas%C4%B1%20ile%20sonu%C3%A7lanan%20hastal%C4%B1kt%C4%B1r.

https://www.acibadem.com.tr/hayat/katarakt-nedir/

https://www.dunyagoz.com/tr/tibbi-birimlerimiz/katarakt/katarakt-hakkinda

https://www.drburakbilgin.com/tr/hastalik/364/goz-ici-lens-mercek-kaymasi#:~:text=Prosed%C3%BCrde%20katarakt%20(opakla%C5%9Fm%C4%B1%C5%9F%20lens)%20%C3%A7%C4%B1kar%C4%B1l%C4%B1r,i%C3%A7i%20lensin%20yerinden%20kaymas%C4%B1n%C4%B1%20i%C3%A7ermektedir.&text=Kaym%C4%B1%C5%9F%20olan%20g%C3%B6z%20i%C3%A7i%20lensin%20en%20yayg%C4%B1n%20belirtisi%20g%C3%B6rme%20de%C4%9Fi%C5%9Fikli%C4%9Fidir.

https://www.drahmetakman.com/tr/yaslilarda-katarakt