WhatsApp +90312 963 1400 [email protected]

Glokom Tedavisi

Türkiye’nin sağlık sektörü diğer ülkelere göre oldukça gelişmiş ve hala gelişme kaydetmekte olan bir yapıya sahiptir. Sağlık sektörü için çalışan bilim adamları ise eski veya güncel tüm hastalıklara çözüm bulma odaklı araştırmalarına devam etmektedirler.

Genç yaşlı herkesin bir şekilde hasta olduğu dünya üzerinde, çözümler ve tedaviler doktorlar tarafından itina ile yapılmaktadır. Sizler için araştırmasını yaptığımız bu yazımızda herkes tarafından merak edilen Glokom hastalığından bahsedeceğiz. Glokom Nedir ? Belirtileri Nelerdir ? Nasıl Tedavi Edilir gibi bir çok merak edilen soruya yanıt aramaya çalışacağız.

Glokom (Göz Tansiyonu) Nedir ?

Genellikle halk arasında göz tansiyonu veya karasu hastalığı olarak tabir edilmektedir. Göz sinirlerinin, göz içindeki basıncın yükselmesi ile beraber hasar görmesine glokom denmektedir. Glokom hastalığının erken teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Bu hastalık erken teşhis edilmez ve tedavisine başlanmazsa kalıcı olarak kişinin görme kaybına neden olabilir.

En çok rastlanan glokom tipi Primer Açık Açılı glokom adı verilen türdür. Glokom hastalığının ilerlemesi ve kişiyi kör etmesi tedavisi olmayan bir süreçtir. Bu sürecin olumsuz bitmemesi adına erken teşhis edilmesi son derece önemlilik arz etmektedir.

Genellikle rutin muayenelerde doktorun tespit etmesi sonucunda öğrenilip tedaviye başlanır. Bu sebeple belli periyotlarla doktora gidip rutin muayene olmakta fayda vardır. Aksi halde bu hastalığa yakalanmışsanız ve fark edilmezse kör olma ihtimaliniz yüksektir. Bu hastalık körlüğün en büyük nedenlerinin başında gelmektedir.

Glokom Belirtileri Nelerdir ?

Glokom yani göz tansiyonu hastalığı genellikle belirti vermeden meydana gelmektedir. İlk evrelerinin anlaşılması oldukça güç olan bu hastalık genellikle 40 yaş ve üzeri hastalarda daha sık görülmektedir. Bu sebeple doktorlar yılda en az bir kere bu yaş grubundaki hastaların rutin göz muayenesi yaptırmasını önermektedir.

Çocukluk döneminde de meydana gelebilen bu hastalık çocuklarda kendini;

  • Gözlerde sulanma meydana gelmesi,
  • Gözlerin ışığa karşı hassasiyeti olması,
  • Gözlerin bir miktar büyümesi gibi belirtilerle belli edebilir. Bu durumda erken teşhis oldukça önemli olduğundan, tedavi imkanı da olmaktadır.

Bazı kişilerde ise;

  • Özellikle sabahları meydana gelen baş ağrıları,
  • Işıklarda halkalar görülmesi,
  • Televizyon ve telefona bakarken göz yanlarında oluşan ağrılar gibi bir takım belirtiler olabilir. Hastalar bunları genellikle aşırı yorgunluk belirtileri olarak görerek doktora gitmeyi gerekli görmezler. Fakat ilerleyen dönemlerde erken teşhiste geç kalınması durumunda kör olma ihtimali yüksektir ve bu körlüğün tedavisi bulunmamaktadır.

Glokom (Göz Tansiyonu ) Neden Olur ?

Birçok hastalıkta olduğu gibi glokom hastalığının meydana gelmesinde bir çok neden söz konusudur. Bu nedenleri sizler için şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Hastanın ailesinde veya akrabalarında glokom olan kişilerin olması,
  • Glokom hastalığının meydana geldiği 35-40 yaş arasında veya 60 yaş üzerinde olunması. Bu yaş grubundaki insanların hastalığa yakalanma riski oldukça yüksektir
  • Kişinin diyabet hastası olması,
  • Kişinin hipertansiyon hastası olması,
  • Kişide miyopinin bulunması, gibi sebepler hastalığa sebep olabilir.

Glokom (Göz Tansiyonu) Nasıl Anlaşılır ?

Glokom genellikle sinsi bir şekilde ilerleyen bir göz hastalığıdır. Bu hastalık oldukça ciddi olmakla beraber, erken teşhis ve tedavi edilmezse görme kaybına yol açabilir. Doktorun normal muayenesi sırasında anlaşılan bu hastalık belirti vermeden ilerleyebilir.

Erkenden teşhis edilmesi için ise, Göz tansiyonuna bakılması, göz muayenesinin yapılması, göz sinirlerinin yapısının incelenmesi, gözdeki çukurluk alana bakılması, kornea kalınlığına bakılması, görme alanı testi gibi birden fazla olgunun incelenmesi gerekmektedir. Bir veya birkaçının muayenesi sonucunda glokom teşhisi konulmaktadır. 

Göz Tansiyonu (Glokom) Nasıl Tedavi Edilir ?

Glokomun tedavisi, hastalığın evresine ve türüne göre değişiklik göstermektedir. Erken teşhis edilen glokom ilaçla tedavi edilerek kontrol altına alınabilir. Tamamen iyileşmeyen bu hastalıkta kişinin görme kaybı sürecinin en yavaş haline indirilmesi amaçlanır.

Göz tansiyonu belirli düzeye çekilerek kontrol altına alınması durumunda kişi ilaçları kullanmaya ömür boyu devam edebilir. Eğer glokom ileri düzeyde ise cerrahi operasyon ile hastalığın tedavisine başlanır.

Bu iki tedavi sürecinde de amaç gözün görme yetisini kaybetmemesini sağlamaktır. Bu hastalık sessiz ve belirtisiz bir şekilde ilerlediğinden  belirli aralıklarla göz muayenesinin yapılması gerekmektedir.

Türkiye’de Glokom Ameliyatı Fiyatları

Türkiye sağlık alanında her türlü hastalığa çare bularak, hastalara umut dağıtmaya devam etmektedir. Bu hastalıkların arasında Glokom hastalığı da bulunmaktadır. Erken teşhis edilmemesi ve hastalığın ilerlemesi durumunda, geriye dönülmeyecek etkiler bırakarak kişinin görme kaybına neden olması kaçınılmaz bir son olmaktadır. 

Türkiye’deki hastaneler ve Türk doktorlar ise bu hastalığın tedavisi ve ilerlemesinin durdurulması için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Özellikle geniş ve konforlu hastanelerde kullanılan tam donanımlı teknolojik cihazlar ve güncel tedavi yöntemleri ile her Türk ve yabancı vatandaşı tedavi etmektedirler. Özellikle yabancı hastaların Türk Hastanelerini, Türk Doktorlarını ve tedavi için Türkiye’yi tercih etme sebeplerini kısaca şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Son teknolojik cihazlarla, güncel tedavi yöntemi uygulayan, geniş, konforlu ve temiz hastanelerin olması,
  • Doktorların alanında uzman ve tecrübeli olması,
  • Sorulan sorulara hızlı ve anlaşılabilir yanıtlar bulunması,
  • Hasta ile ilgilenen herkesin misafirperver ve yardımsever olması,
  • Tedavi sürecinin ve barınma gibi genel ihtiyaçların uygun fiyatlı olması gibi durumlar tercih sebepleri arasında gösterilebilir.

Sizler de Glokom hastalığı hakkında bilgi sahibi olmak, aklınızda yer alan tüm sorularınıza yanıt bulmak ve tedavi için ayrıntılı fiyat bilgisini öğrenmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Primer Açık Açılı Glokom Nedir ?

Genellikle hastaların hemen hemen hepsinde bu hastalık tipi görülmektedir. Primer açık açılı glokom en sık karşılaşılan göz tansiyonu türüdür. 

Bir veya iki gözde oluşan, göz içinde meydana gelen basıncın 21 mmHg’ nin üzerinde bir değere sahip olması sebebiyle meydana gelen ve görme alanlarına etki eden bir glokom türüdür.

Açık Açılı (Geniş Açılı) Glokom Nedir ?

Göz içerisinde yer alan sıvının boşalmasındaki yavaşlamadır. Bu yavaşlama göz içi basıncında artışa neden olmaktadır. Sıklıkla belirti göstermeden ilerleyen bu hastalık, son evrelere gelindiğinde fark edilir. Hastalığın sonucunda görme kaybı gibi ciddi sorunlar meydana gelebileceğinden, kişilerin belli aralıklarla göz muayenesinden geçmesi tavsiye edilir.

Konjenital (Doğumsal) Glokom Nedir ?

Bebeğin gözünün ön yapılarındaki gelişimin, anne karnında yetersiz kalması durumunda meydana gelen glokom türüdür. Bu gelişimsel sorunlar sebebiyle göz tansiyonu meydana gelir ve bazı belirtiler göstererek kendisini belli eder.

Glokom Hastaları Nasıl Beslenmeli

A vitamini özellikle göz sağlığına olan faydası ile bilinmektedir. Herhangi bir göz sağlığı problemi yaşayanlar veya problem yaşamadan engel olmak isteyen kişiler A vitamini açısından zengin beslenmelidir. Göz tansiyonun oluşumunda kişilerin beslenme alışkanlıklarının bir rolü bulunmasa da bu vitamini vücuttan eksik etmemek gerekmektedir.