Skolyoz Tedavisi : Tıp alanında yapılan yeni buluş ve gelişmeler birçok hastalığa umut ışığı olmaktadır. İnsanların hayatlarını derinden etkileyen hastalıklar günümüzde ufak cerrahi operasyonlarla tedavi edilmektedir. Türkiye bu hastalıkların tedavi edilmesi sürecinde, en başarılı olan ülkeler arasında yer almaktadır.
- Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir ?
- Skolyoz Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?
- Skolyoz Dereceleri Nelerdir ?
- Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır ?
- Skolyoz Ameliyatı Kaç Saat Sürer ?
- Skolyoz Ameliyatı Riskleri Nelerdir ?
- Skolyoz Egzersizleri Nasıl Yapılır ?
- Skolyoz Hastaları Nasıl Yatmalıdır ?
- Türkiye’de Skolyoz Tedavisi Fiyatları
Zira Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sağlık alanında yaptığı yatırımlar, yeni kurduğu şehir hastaneleri, bünyesinde yetiştirdiği yetenekli ve uzman doktorları sayesinde, hastalıkların hem tedavisi hem de araştırması aşamasında büyük ilerleme kaydetmektedir.
Bu hastalıklardan bir tanesi de Skolyoz Hastalığıdır. Sizler için araştırdığımız bu yazımızda skolyoz hastalığı nedir, ameliyatı kaç saat sürer, riskleri nelerdir gibi herkes tarafından en çok merak edilen soruların cevaplarını sizlerle paylaşmaya çalışacağız.
Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir ?
Kişinin omurgasında meydana gelen sağ ya da sol tarafa doğru oluşan eğrilmelere Skolyoz yani halk dilinde omurga eğriliği denmektedir. Eğrilikler genellikle göğüs ve bel bölgesinde yer almaktadır. Bu hastalık çağımızda yaygın olarak görülmektedir.
Bu hastalığa yakalanan kişilerin hareketleri, normal insanların gün içinde yapabildikleri hareketlere göre daha zor ve kısıtlı olmaktadır. Bu sebeple günlük rutin hayatlarında zorlanıp sıkıntı yaşayan kişiler çareyi tedavilerde aramaktadır.
Omurgadaki eğriliğin yani skolyozun belirli dereceleri vardır. Bu derecelere göre tedavi şekli belirlenmektedir. Bu eğrilikler kendi kendilerine değil, tedavi sürecinde uygulanan fizik tedavi hareketleri, skolyoz tedavisi egzersizleri ve ameliyat girişimleri ile tedavi edilmektedir.
Skolyoz Hastalığı Belirtileri Nelerdir ?
Her hastalık kişiye özel olması ile bilinmektedir. Bu kişiye özellik durumu skolyoz hastalığında da olur. Erken dönemlerde çok fazla belirti göstermeyen bu hastalık, geç teşhis edilmesi durumunda başka hastalıkları da beraberinde getirebilir. Bu sebeple aşağıda yazdığımız belirtilerden bir veya birkaçı sizde de mevcutsa bir doktor ile görüşüp, eğer skolyoz var ise erkenden teşhis ve tedavi edilmelidir.
Skolyozun birbirinden farklı dereceleri ve bu derecelerinde farklı belirtileri olabilir. Genellikle hastaların yaşadığı en yaygın belirtiler ise aşağıdaki gibidir.
- Kişinin omurgasının sağ tarafına veya sol tarafına doğru eğrilmeye başlamış olması,
- Kişinin omurgasında dışarıdan bakınca da belli olabilen bir kavis meydana gelmiş olması,
- Kişinin omuzunda ve kalçasında asimetrik bir görüntünün olması,
- Kişinin normal zamanlarda dik durmada zorluk çekmesi,
- Kişinin yaşadığı nefes darlığı problemleri,
- Kişinin yürümesinde yaşanan bazı sorunlar,
- Kişinin belinde, omzunda ve sırtında meydana gelen ağrılar,
- Son olarak kişinin almış olduğu kıyafetlerin eskisi gibi üzerine tam oturuyor olmaması en yaygın belirtiler arasında gösterilebilir.
Skolyoz Dereceleri Nelerdir ?
Hastalarda meydana gelen skolyoz dereceleri; bilgisayarlı tomografi yöntemi ile, radyografi yöntemi ile ve MRG yöntemi ile hesaplanmaktadır.
Bu dereceler ise hafif, orta ve şiddetli olmak üzere üç derecede incelenmektedir. Omurgada meydana gelen eğriliğin derecesi 10 ve altı ise buna skolyoz denilmemektedir. Bu derecede olan hastalığın adı spinal asimetri olarak geçmektedir.
Hafif Derece Skolyoz ; kişilerin omurgalarındaki eğriliğin 20 ve daha altı olması hafif derece skolyoz olmaktadır. Bu derecede doktorlar genellikle tedaviye baş vurmaz fakat eğriliğin devam edip etmediği kontrol edilmelidir.
Orta Derece Skolyoz; 20-40 derece arasında ölçülen skolyoz değerleri orta derece skolyoz olarak adlandırılır. Genellikle 10-15 yaş aralığındaki çocuklarda teşhisi konulmuş olan bu derecedeki skolyoz, hastaya yapılacak olan fizik tedavi korse tedavisi ile iyileşme sürecine girilmektedir.
Şiddetli Derece Skolyoz; 40 ve üzerinde ölçülen bu değerde ise, kişinin omurga eğrisi aşırı belirgin ve şiddetli geçtiği için doktor bu aşamada cerrahi müdahaleye başvurmaktadır.
Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır ?
Skolyoz ameliyatları hastalara genel anestezi etkisi altında uygulanmaktadır. Ameliyatta kullanılan yöntemin adı ise spinal füzyondur. Gelin bu ameliyat nasıl yapılıyor birlikte öğrenelim.
Spinal Füzyon Tedavi Yöntemi; Doktorun uyguladığı bu ameliyat yöntemi ile hastanın omurundaki eğrilikler düzeltilirken, doktor hastanın belli bölgelerinden altığı kemiklerle işlemi gerçekleştirir. Bu kemiklerin yanı sıra metal çubuklardan, tellerden ve vidalardan da faydalanılır. Bu ameliyatla birlikte kişinin omurga eğriliğinden kurtulması amaçlanır.
10 yaşından daha küçük olan çocuklar için ise bu ameliyat önerilmemektedir. Çocuklarda meydana gelen skolyozun ilerlemesinin durdurulması için onlar için özel olarak üretilen çubuklar tercih edilir. Kullanılan bu çubuklar çocukların akciğer gelişimlerini olumsuz olarak etkilemezler. Fakat çocuklar gelişim göstererek büyüdükçe tekrar ameliyat olmaları ve çubukların tekrar uzatılarak konumlandırmaları gerekmektedir.
Uzun ve ağır geçen bu ameliyatın ardından iyileşme süreci, diğer cerrahi girişimlere göre biraz daha uzun sürebilmektedir. Ameliyatın ardından 7 gün kadar hastanede kalma süreci görülebilir. Oluşabilecek bir takım komplikasyonlara göre bu süreç daha da uzayabilir.
30 günün ardından hasta günlük hayatına dönebilir, 90 günün ardından ise spor aktivitelerine katılabilir.
Skolyoz Ameliyatı Kaç Saat Sürer ?
Her ameliyat ve her hastalık kişiye özel seyretmektedir. Bu sebeple ameliyat sırasında ameliyathanede oluşabilecek komplikasyonlar da göz önünde bulundurularak net bir ameliyat süresi vermek doğru olmamaktadır.
Fakat her şeyin yolunda gittiğini varsayarsak skolyoz ameliyatı genellikle 3-4 saat aralığında sürmektedir.
Skolyoz Ameliyatı Riskleri Nelerdir ?
İster büyük olsun ister küçük olsun, ister uzun sürsün ister kısa sürsün her ameliyatın belli başlı riskleri vardır. Bu ameliyatında bir takım riskleri bulunmaktadır. Skolyoz ameliyatının risklerini ise sizin için şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kanama oluşması,
- Pıhtı oluşması,
- Yara bölgelerinde enfeksiyon oluşması riski, Bu risk faktörü ameliyattan sonra kullanılan antibiyotikler ile giderilmektedir.
- Kişiye uygulanan protezlerin tam olarak oturmuş olmaması riski, Bu risk ise kişinin tekrar ameliyat edilmesi ile düzeltilebiliyor.
- Ameliyat sırasında omurgada bulunan sinirlerin hasar görmesi,
- Bacaklarda felç veya uyuşukluğun meydana gelmesi riski, (Nadir)
- Kişini bağırsak hareketlerini etkileyen sinirlerde hasarlar meydana gelmesi, (Nadir)
Skolyoz Egzersizleri Nasıl Yapılır ?
Kişilerin omurgasında oluşan eğrilikler doktorların da gözetimi altında belli egzersiz yöntemleri, korse tedavisi veya ameliyat ile düzeltilmektedir. Doktorların genel olarak önerdiği şeylerden birisi de egzersiz yöntemleridir.
Fakat bu egzersizleri doktor tavsiyesi dışında yapılması önerilmemektedir. Hangi dereceye nasıl egzersizlerin yapılacağı doktor tarafından belirlenmelidir. Kişilerin yaşları ve sahip oldukları skolyoz hastalığın derecesi yapılacak olan egzersizi de etkilemektedir. Öncelikle doktor tavsiyesine uyulmalı ve onun önerdiği hareketler yapılmalıdır. Özellikle küçük çocukların egzersiz planları doktor kontrolünde olmalıdır.
Skolyoz Hastaları Nasıl Yatmalıdır ?
Kişinin yatarken omurgaya eşit yük bindirerek yatması ona iyi gelecek yatış biçimidir. Bunu da kişinin sırt üstü şekilde yatması sağlamaktadır. Hastanın sırt üstü pozisyonda yatması bu hastalığın ilerlemesini de etkileyerek önüne geçmesini sağlayacaktır.
Bir diğer yatış pozisyonu ise yan yatmadır. Yan taraflarına yatarken ayak arasına konulan yastık da kişiye iyi gelen pozisyonlardandır. Yüz üstü pozisyon ise her ne kadar herkes tarafından tercih edilse de doktorlar tarafından, sırt düzleşmesine sebep olduğu için tavsiye edilmemektedir.
Türkiye’de Skolyoz Tedavisi Fiyatları
Türkiye birçok hastalığın tedavisinde ileri düzeyde bir başarı göstererek hasta olan kişilere umut dağıtmaya devam etmektedir. Uygulanış bakımından zor, süre bakımından uzun süren skolyoz hastalığın tedavisinde, Türk doktorların uzmanlıkları ve tecrübeleri hastalara güven vermektedir.
Özellikle yabancı basında ses getiren Türk hastaneler ve Türk doktorlar birçok yabancı hasta tarafından tercih edilmektedir.
- Hastanelerin son teknolojik olarak donanmış olması
- Hastanelerin büyük ve konforlu olması,
- Doktorların tecrübeli, alanında uzman, yardımsever, empatik düşünen, vicdanlı kişiler olması,
- Tedavi sürecinde hastalarla ilgilenen doktorların, hasta bakıcıların, hemşirelerin ve tüm hastane personelinin misafirperver ve yardımsever olması,
- Türkiye’ye ulaşımın kolay olması,
- Uygun fiyatlarla tedavilerin yapılması,
- Konaklama ve yeme içmenin uygun fiyatlı olması,
- Tedavi sonrasında hastalara tatil imkanı sunan doğal ve tarihi güzelliklere sahip olması, Türkiye’deki hastanelerin tercih edilme sebepleri arasında gösterilebilir.
Sizler de skolyoz tedavisinde Türkiye’yi tercih etmek isterseniz, aklınızda yer alan tüm soruların cevapları ve ayrıntılı fiyat bilgisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Prof.Dr. Ergün Dağlıoğlu (Eğitim Görevlisi), Beyin Cerrahı, Beyin Ve Sinir Cerrahisi