WhatsApp +90312 963 1400 [email protected]

Koah Nedir Belirtileri Nelerdir ?

Koah Nedir Belirtileri Nelerdir ?

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı diye tabir edilen ve kısaltması KOAH şeklinde olan hastalıktır. İnsanlarda yaygın olarak görülen fakat toplum tarafından çokta iyi bilinmeyen bu hastalık kronik bronşit ile amfizemin bir arada bulunduğu bir rahatsızlıktır. KOAH şeklinde tabir edilen hastalık belli bölgelere nüfuz etmektedir; bronşların ve alveol bölgelerde kendini göstermektedir. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, hava yollarını daraltması,  nefes darlığına yol açması ve iltih

Tabi kronik bir rahatsızlık olması nedeniyle geçici bir hastalık değildir. Maalesef ki Doğru bir tedavi yöntemi geliştirilemediğinden kişinin hayatı boyunca devam etmektedir.  Bu yüzden hastalığa karşı, kişilerin titiz davranması gerekir. Koah nedir belirtileri nelerdir ? diye bakıp bu hastalığı özetlersek; KOAH, kronik obstrüktif (tıkayıcı) akciğer hastalığının baş harflerinden gelmektedir.

Kronik bronşit ile amfizem hastalığını tanımlamakta ve kullanmakta olup Kronik bronşit, en az iki yıl art arda görülen ve bu yılların en az üç ayında öksürük ve balgamla belirtileri gösteren ilerleyici bir hastalıktır. Bu amfizemin ne yaptığına bakarsak, kana oksijen taşınmasını sağlayan hava keseciklerinin esnekliğini kaybetmesine sebebiyet vermektedir. Gelişen bu hastalık sonucunda da akciğerde elastikiyet kaybı ve nefes darlığı görülebilmektedir.

Ama KOAH yalnızca akciğerleri değil geri kalan tüm vücut sistemini de olumsuz etkileyen zorlu bir hastalıktır. Diyabet,  kalp damar tıkanıklığı, kemik erimesi, kaslarda enfeksiyonel iltihaplanma gibi sorunlar KOAH hastalığıyla birlikte gün yüzüne çıkmaktadır.. KOAH akciğer yaşlanmasını hızlandıran da bir hastalıktır. Kişiler bu nedenlerden dolayı kendilerine dikkat etmeli ve bu hastalıktan kaçınmalıdır.

Koah Neden Olur ?

Koah neden olur ? diye bakarsak, başlıca sebebinin sigara olduğunu söylemek mümkündür. Buna bağlı olarak Pipo, puro ve nargile kullanımı da KOAH’ın etkileyen etmenlerdir. Diğer ek  sebepleri sıralarsak,  Kişinin yaşamını sürdürdüğü yerler, mesleği gereği bulunmuş olduğu organik ve inorganik tozlu ortamlar, kimyasal olan maddeler ve buharları içeren maddeler, tozlu duman ve kişinin zararlı gazlara maruz kalması.

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’ nın yaşanmasına sebebiyet vermektedir. Yaşamımızın içinden örnekler de verirsek; Kapalı ortamların içinde ısınmak ya da yemek pişirmek suretiyle kullanılan biomas adı altında organik yakıtlar, odun, bitkilerin kökleri tezek, ve kömür dumanının yol açtığı iç ortamların yarattığı hava kirliliği bu hastalığı tetiklemektedir. Bu rahatsızlığı taşıyan ya da belirtisini gösteren kişiler özellikler bu tip durum ve ortamlardan uzak durmalıdır.

Koah belirtileri   adına yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki, KOAH hastalığı 40 yaş üstü her 5 yetişkinin birinde varlığı tespit edilen bir hastalıktırAraştırmalar ile doğru orantılı olarak ilerleyen bir gerçek var ki, o da kadınların tütün dumanına karşı daha çok hassasiyet gösterdiği ve erkeklerle eşit miktarda sigara içmelerine rağmen bu hastalığa daha şiddetli reaksiyon geliştirdiği görülmüştür.

Bu yüzden kadınların bu hastalığa karşı daha dirençli olabilmeleri için sigara ve tütün ürünlerinden uzak durması önem arz etmektedir. İnsanların hastalığa karşı önlem almadığı süre boyunca, sinsi bir hastalık olduğu için teşhis konulan hastaların akciğer kapasitelerinin önemli kısmını kaybetmiş oldukları tespit edilmiştir. 

Koah Hastalığı Son Evre Belirtileri

KOAH hastalığının evreleri ve  KOAH hastalığı son evrelerini bakarsak bunun biraz uzun bir süreç olduğunu söylemek mümkündür. Bunu açıklamak için, hastalığın evrelerini ve son aşamaya gelene kadarki süreci incelemek gerekir. Bu kapsamda ilk olarak: Hafif evre süreci ile başlamaktadır. Sonrasında süreci takip eden, orta ve ağır evreler süre gelmektedir. Son evre olarak da Çok Ağır Evre şeklinde isimlendirilen döneme girmektedir. 

Koah nedir sorusu kapsamında bu hastalığın son evre belirtilerine bakarsak, hastalığın pençesinde olan kişiler ağır solunum yaşadıklarından günlük işlerini yapamayıp hareket ederken bile sıkıntı yaşamaktadırlar. Oturur pozisyonda bile nefes darlığını bu evrede hissederler. Sonuç olarak nefes problemi çekip şiddetli öksürük sürecinde olurlar, günlük hayatlarına devam etmekte sıkıntı çeken kişiler haline bürünürler. Şunu belirtmeliyiz ki, son evreye gelmeden tedbirlerinizi alın, sağlınızdan olmayın.

KOAH hastası iyileşir mi?

KOAH hızlı ilerler fakat önlenemez bir hastalık değildir. Gerekli önlemler alınırsa tedavi edilebilir ve önlenebilir.

KOAH hastası nelere dikkat edilmeli?

Bir KOAH hastası kesinlikle sigarayı hayatından tamamen çıkarmalıdır. Sigara dumanı soluyacağı ortamlara dahi girmemesi gerekir. Çok tozlu ve kirli olduğunu düşündüğü yerlerden uzak durmalı, ilaçlarını aksatmadan kullanmalı, gerekirse oksijen takviyesi almalıdır.

KOAH bulaşıcı bir hastalık mı?

KOAH hiçbir yolla başkasından size bulaşamaz. Bulaşıcı bir hastalık değildir.

Yorum yapın