Kemoterapi

Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hastalığına yakalanmış bireylerin vücutlarında büyümekte olan kanserli hücreleri, ilaç tedavisi ile yok etmek amacı ile yapılır. Bu ilaçların genel adı antikanser ilaç olarak geçmektedir. Kullanılan ilaç ve yöntemler kanserin türü ve evresine göre değişmektedir.

  • Kemoterapinin en önemli amacı, türü ve evresi her ne olursa olsun kanseri yok etmektir.
  • Bu amaç doğrultusunda vücutta yayılmakta olan kanserli hücreler kontrol altında tutulmaya çalışılır. Büyümesi ve yayılması kemoterapi tedavisi ile engellenir ve kontrol altına alınır.
  • Kanser sürecinde ortaya çıkan sağlık sorunlarının da önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Oluşan ağrılar bu yöntem ile en aza indirilmeye çalışılır.

Kemoterapi bazı durumlarda kendi başına işe yaramazken, beraberinde radyoterapi veya cerrahi müdahale alınması gerekmektedir.

Kemoterapi Nedir ?

Kanser hastalıklarının ilaç ile tedavi edilmesi anlamına gelmektedir. Kanserin türü ve evresine göre ilaçlarda ve kullanım süresinde değişiklikler olabilmektedir. İlaçla, kanserli hücrelere hedef alınarak bu kötü hücrelerin yok edilmesi amaçlanır.

Kanserli olmayan temiz hücreler zarar görseler de kendilerini yenileme potansiyeline sahiptirler. Zarar gören kanserli hücre kendisini yenileyemez. Fakat kanserli hücrelerin yayılması vücutta oldukça hızlı seyretmektedir. Bunun için mutlaka tedavi edilerek kontrol altına alınması gerekmektedir.

Kemoterapi Nasıl Yapılır ?

Kemoterapi sürecini iki şekilde anlatabiliriz. Birincisi hastanın kemoterapi tedavisine hazırlanması, ikincisi kemoterapi tedavisinin uygulanması.

Hastanın Kemoterapi Tedavisine Hazırlanması; 

  • Kanser hastalıklarında verilen ilaçlar genellikle hastaya damar yolu açılarak verilmektedir. Hasta her seferinde damar yolu açılmasını istemezse, kateter ismi verilen bir tüp veya boynunda bulunan damarların birine port adı verilen bir aparat takılmaktadır.
  • Hastaya kemoterapi tedavisi başlanmadan önce, karaciğer fonksiyonları testi, böbrek fonksiyonları testi ve tam kan sayımı testleri yapılmaktadır. Kalp muayenesi de yapılmalıdır.
  • Kemoterapi tedavisi vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını etkilemektedir. Bu sebeple hastanın diş enfeksiyonları varsa tedaviden önce diş muayenesi olması gerekmektedir.
  • Kemoterapi hastaların yumurta ve spermlerini de etkileyeceğinden öncesinde doktorların bilgi vermesi gerekmektedir. Bilgi sahibi olan hasta dilerse yumurta veya spermlerini dondurma talebinde bulunabilir. Bir diğer yan etki olan saç dökülmeleri için de hastanın kendisini hazırlaması gerektiği söylenmelidir.
  • Son olarak hastanın rutin yaşamına nasıl döneceği de konuşularak hazırlık aşaması tamamlanır.

Ardından hastaya kemoterapi tedavisi uygulanması başlamaktadır.

Hastaya Kemoterapi Tedavisinin Uygulanması ;

  • Kemoterapi ilaçları infüzyon adı verilen bir yöntem ile hastaya verilir. Yani serum içerisine konan ilaçlar, damar yolu açılarak hastaya verilir.
  • Kemoterapi ilaçları, kapsül veya tablet olarak hastaya ağız yolu ile de verilebilir.
  • Cilt altına yerleştirilen iğne şeklinde de kemoterapi ilaçları hastaya uygulanmaktadır.
  • Kemoterapi ilaçları hastada bulunan kanserli hücrelere doğrudan da verilmektedir.
  • Eğer tümörü ve kanseri besleyen damarlar varsa, ilaçlar bu damarlara da uygulanabilir.

Kemoterapi Ne Kadar Sürer ?

Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da süreç kişiye özel olmakla beraber değişiklik göstermektedir. Hastanın kendisi, kanserin türü, kanserin evresi gibi birçok etken bu süreyi değiştirebilir. 

Fakat genel olarak bakıldığında bazı kanser ilaçlarının uygulanma süresi 1-2 dakika kadar olurken, bazılarının uygulanması 2-5 gün arasında değişiklik göstermektedir. Doktorun kanser türüne göre verdiği karar ile ya tek ilaç ya da 2-4 ilaç birlikte kullanılabilir. 

İlaçların uygulanması ve hastanın dinlenme süresi toplam 1 kür demektir. Bu kürler en az 4 seans olmakla birlikte 1-2 yıla kadar uzayabilir. ilaçların veriliş şekli ise; üst üste birkaç gün, 7 günde bir, 15 günde bir veya 21-28 günde bir gibi olabilir.

Kemoterapi Gören Hasta Ne Kadar Yaşar ?

Kemoterapi süreci ve dozu hastaya ve kanser türüne göre değişiklik göstermektedir. Eski zamanlarda hastaların yaşama ihtimali çok düşükken, güncel teknoloji ile birlikte hastaların hayatta kalma oranı da oldukça yükselmiştir.

Her kanser aslında ölümcül değildir. İleri seviye kanserler kişiyi yaşamdan koparırken ilaç tedavisi ile bu süreç 1-2 yıla kadar uzar. Fakat bazı vakalarda, kanser hastalarının 5 yıldan fazla yaşadığı da görülmüştür.

Kanser hastası olan bireye buradan ömür biçmek doğru olmaz. Bu aşamada en net bilgiyi doktorlar vermektedir. En kısa zamanda yetkili kişilerle görüşüp muayene olduktan sonra aklınızda olan tüm sorulara hızlı ve doğru yanıtlar bulabilirsiniz.

1 Kür Kemoterapi Ne Kadar Sürer ?

Kemoterapi kanserli hücrelerin ilaçla tedavisine verilen addır. Bu işlemlerin dozu ve süresi kişiden kişiye ve hastalığa göre değişmektedir. 

1 kür kemoterapi ise şu şekilde seyretmektedir. Örneğin hasta bir hafta kemoterapi tedavisi alır. Doktor kanserli hücrelerle birlikte zarar gören temiz hücrelerin kendini toparlaması için 3 haftalık bir dinlenme süresi verir. Bu 4 haftalık süreç 1 kür demektir. 

Kemoterapi Sonrası Kan Değerleri Nasıl Yükselir ?

Kemoterapi alırken trombositlerde ve kırmızı ve beyaz kan hücrelerinde düşüş görülebilmektedir. Bunun sebebi ise kullanılan ağır ilaçlardır. Bu normaldir ve tedaviden sonra tekrar yükseltmek için doktor ile iletişimde olmak gerekir.

Vücut yoğun bir ilaç aldığı için, ilaç ile düzenlemeye gitmek istemeyen hastalar demir yönünden zengin olan gıdalarla beslenmelidir. Bunlar;

  • Kırmızı etler,
  • Tavuk ve hindi eti,
  • Ton balığı ve somon gibi balık etleri,
  • Yumurta,
  • Tofu ve soya fasulyesi, 
  • Kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi protein ve demir yönünden zengin kuru baklagiller,
  • Fındık, ceviz,badem gibi yağlı tohumlar,
  • Taze sebze ve meyveler,
  • Yeşil yapraklı olan, nane, maydanoz, roka, ıspanak gibi sebzeler,
  • Tahin ve pekmez,
  • Kuru meyveler doktor kontrolünde tüketilmelidir.

Kemoterapi Sonrası Ağrılar Nasıl Giderilir ?

Kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri kanser ağrılarını belli ölçüde azaltabilir. Fakat kemoterapi tedavisi görüldükten sonra olası yan etkiler içerisinde ağrılar da yer almaktadır.

Bu ağrılar genellikle kas ve kemiklerde oluşmaktadır. Bu durumda mutlaka hekiminiz ile iletişimde olmalı ve ağrı kesmek için önerdiği ilaçları kullanmalısınız.

Kemoterapi Yan Etkileri Ne Zaman Başlar ?

Kemoterapi, ciddi yan etkileri olan bir kanser tedavisi şeklidir. Kanser olan kişiler kemoterapi tedavisi aldıklarında, vücutlarında oluşacak en yaygın görülen yan etkiler ise şöyledir;

  • Mide bulantısı ve kusma,
  • İshal ve kabızlık
  • Saçların dökülmesi,
  • İştahın kesilmesi,
  • Yorgunluk belirtileri,
  • Yüksek ateş,
  • Ağızda oluşan yaralar,
  • Kas ve kemik ağrıları,
  • Ciltte oluşan morluklar ve kanama,

Bu en yaygın görülen yan etkiler genellikle ilk 24-48 saat içinde görülürken, 7-10 gün içerisinde de azalmaktadır. Fakat bazı yan etkilerin uzadığı da görülmüştür. Normal olmayan durumlarda veya yan etkilerin uzaması durumunda mutlaka doktorunuz ile iletişime geçmelisiniz.

Kemoterapi Sonrası Mide Bulantısına Ne İyi Gelir ?

Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi tedavisinin en yaygın görülen yan etkisi mide bulantısıdır. Hastaların ise en çok merak ettiği konulardan birisi de bu bulantının nasıl geçtiğidir. 

Kemoterapi sonrası oluşan bulantılar için, midenize iyi gelecek sıvı şeyler yemelisiniz. Meyve suları, örneğin elma suyu bulantınıza iyi gelecektir. Tuzlu krakerler, peynir veya tost yemek de mide bulantısını azaltıcı etkiler göstermektedir.

Kemoterapi Sonrası Bacak Ağrısı Nasıl Geçer ?

Kemoterapi alan kişilerde tedavi sonrası ilk 24-48 saat içerisinde yan etkiler görülmektedir. Bu yan etkilerin birisi de bacaklarda olan ağrılardır. İlaçların özellikle kas ve kemik yapısına etki etmesinden dolayı kas ve kemiklerde ağrılar sık görülmektedir.

Bu gibi durumların olmaması için kemoterapi sonrası beslenmenize oldukça dikkat etmeniz gerekmektedir. Yiyeceğiniz kalsiyum ve protein bakımından zengin olan besinler vücudunuzun toparlanma sürecini hızlandıracaktır. Ağrıların şiddeti yüksek ise bu durumda doktorunuzla iletişime geçerek kendisinin önerdiği ağrı kesici ilaçlar yine ağrılarınızın dinmesine yardımcı olabilir.

Kemoterapi Sonrası Saçlar Kaşlar ve Kirpikler Ne Zaman Çıkar ?

Kemoterapi tedavisi gören hastaların saçları, kirpikleri ve kaşları tedavi sonrası dökülmeye başlayabilir. Bu dökülme kalıcı olmaz ve deri altındaki hücreler kendilerini yenileyerek tekrar saç oluşumu başlar. Bazı kemoterapi tedavileri dökülme yapmazken bazıları yapabilir. Bu durumun kalıcı olmayacağı unutulmamalıdır.

Fakat saç dökülmesine de hazırlıklı olmak gerekmektedir. Bu dökülmeler tedavi sonrasını takip eden 14 gün içerisinde başlar ve devamındaki 1-2 aylık süreçte artarak çoğalır. 

Dökülmeden sonra saçlar hemen uzamaya başlamayacağından, hastanın bu duruma hazırlıklı olması gerekmektedir. Vücuduna, hücreleri yenilemesi ve kemoterapi ilaçlarını yavaş yavaş dışarı atması için zaman tanıması gerekmektedir.

Kesin olmamakla birlikte, bazı hastaların saç uzayış zamanları baz alınarak aşağıda bir liste bulunmaktadır.

  • Kemoterapi tedavisinden sonra 2-3 hafta içerisinde belli belirsiz saçlar görülmeye başlar.
  • 1-2 ay içerisinde baş derisinde daha kalın saçlar oluşur.
  • 2-3 ay içerisinde baş üzerindeki saçların boyutu 2-3 cm’ye ulaşabilir.
  • 6 ay içerisinde 5-8 santim kadar saçlarda uzama görülebilir.
  • Bir yıl içerisinde ise daha dayanıklı olmakla beraber 10-15 santime ulaşır.

Kemoterapi tedavisinden önce sahip olduğunuz saçlara ulaşmanız ise bir kaç yılı alabilir.

Türkiye’de Kemoterapi Tedavisi Fiyatları

Kanser tedavisinin başarıya ulaşarak sonuçlandığı ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Özellikle bazı Avrupa ülkelerinden daha gelişmiş bir teknolojiye sahiptir. Türkiye, teknolojik anlamda sıçramalar yaparak, birçok hastalığın tedavisinde kullanılmak üzere yöntem ve cihazlar geliştirmeye başlamıştır.

Bu sebeple kanser tedavisi gören hastalar için Türkiye’de tedavi olmak en önemli isteklerden bir tanesidir. Türkiye’de tedavi olan pek çok hasta, kanserli hücrelerin tamamından kurtularak evlerine özgür bir şekilde dönmektedirler.

Hastanelerde kullanılan cihazların ve yönemlerin gelişmiş olması, güler yüzlü doktor ve hasta bakıcıların bulunması gibi etkenler bu konuda Türkiye’yi tercih etme sebepleri arasında gösterilebilir. Türkiye’de görev yapan alanında uzman doktorlar soracağınız bütün sorulara, doğru ve hızlı bir şekilde cevap vererek sizleri rahat ettirmektedir.

Herkesin merak ettiği en önemli konulardan bir tanesi ise Türkiye’de kemoterapi fiyatları olmaktadır. Hastalığın türüne, gidilecek olan hastaneye ve uygulanacak tedavi ve yöntemlere göre fiyatlarda değişiklik olmaktadır. Sizler de fiyat konusunda net bir bilgi sahibi olmak için bizimle iletişime geçmelisiniz.

This post is also available in: English العربية

Sağlık rehberi içeriklerimiz, yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kayıt tarihindeki bilimsel verilerle hazırlanmıştır. Sağlığınızla ilgili tüm sorularınız, endişeleriniz, teşhis veya tedavi için mutlaka doktorunuza veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.