WhatsApp +90312 963 1400 info@vimfay.com

Beyin Apsesi Nedir?

Beyin Apsesi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Beyin apseleri travma ya da enfeksiyon gibi nedenlerle beyin içerisinde belli bir bölgede irin birikmesi durumudur. Beyin apsesi yüksek derecede hayati risklere sebep olan ve insan vücudunda birçok farklı kalıcı probleme de sebep olabilecek ciddi bir hastalıktır. 

Beyin apselerinin en sık nedeni bakteriyel enfeksiyonlardır. Ancak kişinin bağışıklık sistemine ya da maruz kaldığı hastalığa bağlı olarak virüsler ve mantar hastalıkları da beyin apsesine sebep olabilirler. 

Beyin Apsesi Belirtileri

Beyin apsesine neden olan bu bakteriyel enfeksiyon doğrudan beyinde bulundukları yerde gelişmiş olabilir. Ancak bunun dışında özellikle kalp ve karaciğer enfeksiyonları, kulak enfeksiyonu, sinüzit, diş enfeksiyonları gibi vücudun başka bir bölgesinde meydana gelen enfeksiyonun kan – damar yoluyla ya da kafada bulunduğu durumlarda doğrudan beyne taşınması da beyinde apse oluşumuna neden olabilmektedir. Beyin apsesi belirtileri çoğunlukla yavaş bir şekilde ortaya çıkmaktadır. 

Bazı özel durumlarda beyin apsesinin bulunduğu bölgeden kaynaklı ani gelişen belirtiler ve hatta nöbet geçirme gibi durumlar gerçekleşebilmektedir. Beyinde apse nedeniyle apse olan tarafta yoğun bir baş ağrısı, görme problemi, konuşmada zorlanma, kafa karışıklığı, sinirlilik hali, tazyikli bir şekilde kusma, yüksek ateş, duyu kayıpları ve karıncalanma hissi, boyun sertliği ve nöbet geçirme gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bunlar dışında bebek hastalarda başın üst kısmında bulunan bıngıldak olarak bilinen yumuşak bölgede şişlik görülebilir. 

Beyin Apsesi Tedavisi

Beyin apseleri bulundukları bölgede yarattıkları şişlik nedeniyle beynin kan dolaşımını bozabilirler ve hatta bazı durumlarda patlayarak daha ciddi problemlere yol açabilirler. Her ne kadar günümüzde cerrahi teknikler, antibiyotik tedavileri ve görüntüleme teknikleri gelişmiş olsa da beyin apseleri oluşturdukları sinir sistemi enfeksiyonu nedeniyle insan hayatını ciddi derecede tehdit etmektedir. Özellikle antibiyotik tedavileri sayesinde bakteriyel sebeplerle gelişmiş olan beyin apselerinin görülme sıklığı azalmıştır ve hastalık kontrolü kolaylaşmıştır. Ancak her ne kadar ilaç tedavisi uygulansa dahi beyinde apse tedavisinde cerrahi drenaj ismi verilen apsenin bulunduğu bölgeden temizlenmesini sağlayan cerrahi teknikler önemini korumaktadır. 

Beyin Apsesinin Burr – Hole ile Aspirasyonu (Temizlenmesi)

Beyinde apse tedavisinde en çok kullanılan tekniklerden birisi Burr Hole yöntemidir. Burr Hole beyinde oluşan basıncı azaltmak için yapılacak olan müdahaleye yönelik kafatasında açılan deliğe verilen isimdir. Burr Hole yöntemi ile aspirasyonda öncelikle bilgisayarlı tomografi ile beyin apsesinin bulunduğu bölge tam olarak tespit edilir. Beyin apsesinin bulunduğu yere göre kafatasının hangi noktasından giriş yapılacağı ve beyin apsesinin derinliği hesaplanır. Gerekli planlama yapıldıktan sonra genellikle lokal anestezi altında biyopsi iğnesi adı verilen bir iğne ile kafatasından geçilerek apseye kadar ilerlenir. Bu iğne vasıtasıyla apsenin bulunduğu bölge drene edilerek temizlenir. Burr Hole yönteminin avantajları aspirasyonun hata payının çok küçük olması, lokal anestezi ile uygulanabilmesi ve beyin içerisinde en kısa yoldan apseye ulaşmayı sağlayarak beyin dokusuna olabildiğince az zarar vermeyi sağlaması şeklinde sıralanabilir. Ayrıca acil şartlarda ve gerekli ekipman yokluğunda pratik bir şekilde uygulanabilir bir yöntemdir. 

Beyin Apsesi ve Kraniotomi

Beyin apsesi tedavisinde bir diğer teknik de kraniotomi ya da kraniektomi tekniğidir. Kraniotomide kafatasından bir parça kemik çıkartılarak apse beyinden uzaklaştırılır. Hastanın durumuna göre cerrah tarafından kraniotominin genel anestezi altında mı yoksa hasta uyanıkken mi yapılacağına karar verilir. 

Çoğunlukla genel anestezi altında uygulanan kraniotomi sırasında hastanın kafası çivili başlık yoluyla sabitlenir. Cerrah tarafından beyin apsesine en yakın kafatası kemik dokusu belirlenir ve işaretlenir. İlgili alandaki kafa derisi açıldıktan sonra drill cihazı adı verilen bir cihaz vasıtasıyla kafatası açılır. 

Bu noktadan sonra beynin en dış katmanında bulunan dura isimli beyin zarına ulaşılır. Beyin zarı da uygun şekilde açıldıktan beyin dokusu içerisinde beyin apsesine ulaşılır. Son olarak irin dolu beyin apsesinin boşaltılması gerçekleştirilir. Günümüzde gelişen cerrahi teknolojiler sayesinde kraniotomi hızlı ve daha kontrollü bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu sayede cerrahi komplikasyonlar eskiye göre büyük oranda azalmaktadır. 

Yorum yapın