WhatsApp +90312 963 1400 [email protected]

Addison Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Türkiye’de Addison Hastalığı Tedavisi

Addison Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Türkiye’de Addison Hastalığı Tedavisi. Dünya üzerinde bilinen bilinmeyen, tedavi edilen edilmeyen birçok hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıklar kişinin yaşamını olumsuz etkilemektedir. Hastalıklara sebep olan etkenler arasında vücutta salınan hormonların azlığı veya çokluğu gibi dengesiz salgılanması bulunmaktadır. Bu dengesizlik de başta addison hastalığı olmak üzere birçok hastalığı etkilemektedir. Peki Addison Hastalığı Nedir, Tedavisi nasıl yapılır gelin birlikte öğrenelim.

Addison Hastalığı Nedir?

Her 100.000 kişiden yalnızca birinde nadir olarak görülen bu hastalık, insan vücudunda yer alan bezlerin bazı hormonların üretiminde yetersiz kalması sonucunda meydana gelmektedir. Addison hastalığının bir diğer adı adrenal yetmezlik olarak da bilinmektedir. Bu hastalık kişinin böbreklerinin üzerinde konumlanmış olan adrenal bezleri, kortizol ve aldosteron adı verilen hormonları olması gerektiğinden daha az üretmektedir. Hormonlardaki bu azlık başka hastalıkları da tetikleyebilir. Daha çok kadınlarda görülen bu hastalık her yaşta ortaya çıkabilir. Tedavisi ise eksik kalmış hormonların takviyesi ile olmaktadır.

Addison Hastalığının Çeşitleri Nelerdir ?

Bu hastalığın iki türü bulunmaktadır. Herkes tarafından merak edilen Addison Hastalığının Çeşitleri Nelerdir sorusunu ise sizler için şu şekilde açıklayabiliriz.

Addison hastalığı yani adrenal yetersizlikler iki başlık altında incelenmektedir. Bunlardan birincisi Primer yani birincil adrenal yetersizlik olarak adlandırılırken ikincisi sekonder yani ikincil adrenal yetersizlik olarak karşımıza çıkmaktadır.

Addison Hastalığının Sebepleri Nelerdir ?

Addison Hastalığının Sebepleri Nelerdir diye bakıldığında ilk ve önemli sebeplerinden bir tanesi, kişinin bağışıklık sisteminin, vücudun ihtiyacı olan hormonları üretmekten sorumlu olan böbrek üstü bezlerine saldırmasıdır. Bu saldırının sebebi, bağışıklık sisteminin bu bezleri yabancı ve tehlikeli algılamış olmasıdır. Bu saldırı sonucunda harap olan bezler yeteri kadar hormon üretemez addison hastalığına sebep olur. Bir diğer nedenler ise şu şekilde sıralanabilir.

  • Böbrek üstü bezlerinde meydana gelen tüberküloz hastalığı, yani verem hastalığıdır.
  • Mikrobik hastalıkların sebep olması,
  • Hormonların üretiminden sorumlu böbrek üstü bezlerinde kanamaların meydana gelmesi,
  • Kişide bulunan başka kanserlerin böbrek üstü bezlerine yayılması addison hastalığının meydana gelmesindeki sebepler arasında gösterilebilir.

Addison Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Kişinin vücudunda eksilen ve ihtiyaç duyulan hormonlara göre belirtilerde de değişiklikler görülebilir. Bu hastalık kişinin vücudunda yavaş yavaş ilerleyerek, az belirti göstererek başlamaktadır. Bu sebeple net belirtiler meydana gelene kadar kişi bu hastalığı ve oluşan küçük belirtileri göz ardı edebilir. Bu yüzden de hastalık ilerleyebilir. Addison Hastalığının Belirtileri Nelerdir kısaca açıklayacak olursak eğer, şu şekilde maddeler halinde sıralayabiliriz.

  • Kişide meydana gelen aşırı yorgunluk hissi,
  • Kişinin iştahına önemli ölçüde azalma ve beraberinde kilo kaybının yaşanması,
  • Açlık hipogliseminin meydana gelmesi,
  • Kişinin ağzında, derisinde, varsa eğer önceden kalan ameliyat yara izlerinde, meme uçlarında ve özel bölgelerinde pigmentasyon yani renk koyulaşması meydana gelmesi,
  • Tansiyon düşmesi ve bayılma,
  • Aşırı tuz isteği,
  • Kan şekerinde düşüklük,
  • Kişide meydana gelen mide bulantısı hissi ile birlikte kusma yaşanması,
  • İshal olma durumu,
  • Karın da ağrımalar ve kramplar meydana gelmesi,
  • Kişinin kaslarında ve eklemlerinde maydana gelen ağrılar,
  • Sinirlilik,
  • Kişinin davranışlarında meydana gelen anormallikler ve depresyon hali,
  • Kişinin daha az terlemesi,
  • Kadınların özel bölgelerinde ve koltuk altındaki kıllanmaların azalması, gibi belirtiler sıralanabilir.

Addison Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur ?

Addison Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur gelin birlikte inceleyelim. Bu hastalık yavaş yavaş ve sinsice yayılarak az belirti göstermesi sebebiyle erken evrelerde teşhis edilmesi zordur. Doktorların tanı koyabilmesi için kanda bulunan kortizol hormonunun düzeyi ölçülmektedir. Bunun yanı sıra uyarı testleri adı verilen testler de yapılabilir. Bu testlerin genellikle sabah saatlerinde verilmesi önemlidir.

Addison Hastalığının Tedavisi Nasıl Uygulanır ?

Bu hastalığın tedavi edilmesi genellikle ilaçlarla yapılmaktadır. Bu süreçte kişinin vücudunun üretemediği hormonları yerine koymak için hormon yenileme tedavisi uygulanır. Kortikosteroidin ağızdan alınması da bir diğer tedavi seçenekleri arasında yer alır. Kişi bu hastalık sürecinde tuza ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple özellikle ishal olduğu durumlarda, sıcak havalarda ve ağır egzersiz programlarının ardından doktor kontrolü ile yeterli miktarda tuz alması sağlanır.

Eğer kişinin vücudu ameliyat, iltihaplanma veya bir rahatsızlanma nedeniyle strese girerse doktor ilaçların dozunda artışa gidebilir. Bunlarla beraber kusmalar meydana geldiği zaman ağızdan ilaç alınmasının ve midede tutulmasının mümkün olmadığı zamanlarda, ilacın enjeksiyon ile hastaya verilmesi gerekebilir. Kişinin girdiği addison krizlerinde ise doktor müdahaleyi damar yolu ile yapmaktadır. Addison Hastalığının Tedavisi Nasıl Uygulanır sorusunun yanıtı bu şekilde olabilir.

Addison Hastalığı Diyeti Nasıl Yapılır ?

Sağlıklı yaşam şekli ve stres olmadan yaşamak bu hastalığın tedavisindeki en önemli iki etken arasında yer almaktadır. Kişi bu hastalık süresince ve daima sağlıklı beslenmeyi yaşam şekli haline getirmelidir. Addison Hastalığı Diyeti Nasıl Yapılır sorusunun cevabını ise sizler için şu şekilde sıralayabiliriz.

  •  Adrenalin bezlerinin uyarılmaması için soda, kahve, çay, enerji veren içecekler tüketilmemeli ve sigara içiliyorsa bırakılmalıdır.
  • Sağlıksız besinlerden, karbonhidratlardan, rafine şekerden, paketli hazır ürünlerden kişi mümkün mertebe uzak durmalıdır. 
  • Vücudun ihtiyaç duyduğu tuz miktarı kafaya göre değil, doktor kontrolü ile giderilmelidir.
  • Kişi bu süre içerisinde bol miktarda su tüketmelidir.
  • Stres bu hastalığın en önemli tetikleyicilerindendir. Bu sebeple stresten uzak durulmalıdır. Eğer bazı durumlar için antidepresan kullanmanız gerekirse bunu doktor kontrolünde almanız gerekmektedir. Ayrıca bol C vitamini tüketmek de sizin yararınıza olacaktır.
  • Vücudun ihtiyaç duyduğu B vitamini ise, yumurta, deniz ürünleri, sardalya ve somon gibi balıklardan temin edilmelidir.
  • Yine aynı şekilde çinkoyu da sağlıklı besinlerden almanız oldukça önemli bir ayrıntıdır.
  • Bu süreç içerisinde bir diyetisyen ile görüşmeniz, beslenme alışkanlığı edinmeniz açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.

Türkiye’de Addison Hastalığı Tedavi Fiyatları

Türkiye birçok hastalığın tedavisinde önemli adımlar atarak kişilere umut ışığı olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sağlık alanında yaptığı geliştirmeler ve yatırımlar ile sağlık sektörünü ileriye taşımayı başarmıştır. Bu sebeple bünyesinde yetişen kaliteli ve tecrübeli doktorların ünü bütün dünyaya ulaşmıştır. Bu sebeplerden ötürü tüm hastalıkların tedavisinde Türkiye tercih edilen ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 

Tercih sebepleri arasında ise; doktorların uzmanlıkları ve tecrübeleri, hastanelerin tam donanımlı olması, Türkiye’deki sağlık sektörünün oldukça gelişmiş olması, hasta ile ilgilenen tüm personelin yardımsever ve misafirperver olması, hastanelerin ferah ve temiz olması, kullanılan tedavi yöntemlerinin son teknolojik ve bilimsel olması, tedavilerin ve özel ihtiyaçların uygun fiyatlı olması gibi durumlar sıralanabilir.

Türkiye’de Addison Hastalığı Tedavi Fiyatları hakkında net bir bilgi vermek de doğru olmamaktadır. Kişilerin tedavi süreçleri, tedavi yöntemleri, uygulanacak test ve tetkikler gibi birçok faktör fiyatları da etkilemektedir. Bu sebeple öncelikle bizi arayarak fiyat hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz. Aklınızda yer alan tüm soruları da rahatça sorabilirsiniz.

Ayrıca Türkiye’ye addison hastalığı tedavisi için bizim aracılığımız ile gelmeniz halinde, tarafımızdan konsolosluğa gönderdiğimiz davet mektubu ile vize işlemlerinizi kolaylaştırabiliriz.

“Addison Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Türkiye’de Addison Hastalığı Tedavisi” üzerine 4 yorum

Yorum yapın