WhatsApp +90312 963 1400 [email protected]

Atopik Dermatit Nedir, Belirtileri ve Türkiye’de Atopik Dermatit Tedavisi

Genellikle bebeklerde ve çocuklarda meydana gelen deri hastalıklarından biri olan Atopik Dermatit , ciltte oluştuğunda kişinin yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple ilk belirtiler meydana geldiğinde tedavi amaçlı doktora gidilmesi önerilmektedir. Alerjik ciltlerde, bebeklerde ve çocuklarda görülse de bazı vakalarda yetişkin kişilerde de görülmüştür. Peki Atopik Dermatit Nedir, Tedavisi nasıl yapılır yazımızın devamında ayrıntılı olarak inceleyelim.

Egzama (Atopik Dermatit) Nedir ?

Egzama (Atopik Dermatit) Nedir ; Atopik Dermatit yani bir diğer adı ile egzama genellikle bebek ve çocukluk döneminde ortaya çıkarlar. En yaygın görüleni Atopik Dermatitdir. Bebeklerin çoğunlukla yüzünde ve başında meydana gelir. Bu hastalık bulaşıcı değildir. Nedenleri arasında kalıtsallık ön plana çıkmaktadır. 

Atopik dermatit ile birlikte başka hastalıklar da meydana gelebilir. Bunlardan bir tanesi astım hastalığıdır. Bir diğeri ise saman nezlesi adı verilen alerji türüdür. Egzama bebeklik döneminde başlar, ergenlik döneminde azalır, yetişkinlik döneminde ise ortadan kalkabilir. Bazı durumlarda yetişkinlerde görülebilir.

Egzama (Atopik Dermatit) Nedenleri Nelerdir ?

Özellikle anneler tarafından merak edilen Egzama (Atopik Dermatit) Nedenleri Nelerdir sorusu akılları meşgul etmektedir. Bu cilt rahatsızlığının nedenleri net olmamakla birlikte bazı uyarıcı ve tetikleyici nedenler bulunmaktadır. Bu nedenler ise kısaca şöyle sıralanabilir; 

  • Kişinin olması gerekenden daha sıcak bir su ile banyo yapması,
  • Kişinin uzun süre boyunca cilt yüzeyini kaşıyarak hasar vermesi,
  • Aşırı terleme durumu,
  • Kişinin aşırı sıcak havalara maruz kalması,
  • Kişinin aşırı soğuk havalara maruz kalması,
  • Kişinin kuru havalara maruz kalması,
  • Cildi tahriş edebilecek yabancı maddelere uzun süre maruz kalınması,
  • Toz, duman, çamur gibi dış etkenlere uzun süre maruz kalınması,
  • Kişinin sürekli giydiği yün kıyafetler,
  • Kişinin stres yaşaması,
  • Kokular,
  • Küfler,
  • Polenler,

Egzama (Atopik Dermatit) Belirtileri Nelerdir ?

Egzama yani Atopik Dermatit genellikle bebeklerde ve çocuklarda meydana gelmektedir. Bebeklerin yüzlerinde oluşan bu cilt hastalığı, kızarma, döküntü gibi görülebilir. Bunların belirtileri ise özellikle anneler tarafından oldukça merak edilir ve araştırılır. 

Egzama (Atopik Dermatit) Belirtileri Nelerdir kısaca şu şekilde açıklayabiliriz.

  • Yüzde soluklaşma meydana gelmesi,
  • Deride kuruma meydana gelmesi,
  • Kişinin gözlerinin alt kısmında morluk meydana gelmesi,
  • Tırnaklarda parlama meydana gelmesi,
  • Dudaklarda çatlama meydana gelmesi,
  • Deride meydana gelen renk değişiklikleri,
  • Uzun süren kaşınma hissi,

bu cilt hastalığı genellikle bebeklik döneminde başlar ve ergenliğe kadar devam eder. Bir süre sonra da kendiliğinden geçer.

Egzama (Atopik Dermatit) Nasıl Teşhis Edilir ?

Egzama (Atopik Dermatit) Nasıl Teşhis Edilir diye bakıldığında, bir takım kızarıklık, pul pul dökülme, kaşıntı, gibi sebepler yüzünden doktora başvuranlara genellikle fiziki muayene ile tanı konmaktadır. Çok nadir durumlarda deri üzerinden biyopsi alınarak incelemelerde bulunulur. Bu sebeple verilecek en net cevap tanı koyarken fiziki muayene yapılması şeklinde olacaktır.

Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır merak konusudur. Bu hastalığın tedavisindeki ilk amaç, hayatı olumsuz etkileyen bulguların ve etkilerin yok edilmesi veya azaltılmasıdır. Bu sebeple kaşıntı giderici kremler sıklıkla kullanılmaktadır. Ayrıca doktor reçete etmeden bebeklerinizi ya da çocuklarınıza herhangi bir kremi sürmek sağlıklı olmayacaktır. Özellikle sadece yara bölgesine sürülen kortizonlu kremlerin kullanımında dikkatli olunmalı ve doktor kontrolünde kullanımı sağlanmalıdır. 

En sık kullanılan kremlerin de kullanım sınırı vardır. Temizlenen bölgeye doktorun söylediği ölçüde günde iki veya üç kere krem uygulanmalıdır. Ayrıca yine doktorun söylediği şeylere riayet edilmelidir. Egzamayı tetikleyici besinlerden uzak durulmalıdır. Şampuan kullanımı yine kontrol altında olmalıdır. El için kullandığınız sabunları da son derece titizlikle, cildinize uygun olarak seçmelisiniz.

Egzama Bulaşıcı Mıdır ?

Dışarıdan bakıldığı zaman yara şeklinde, kızarıklık ve döküntü şeklinde görülen egzamalar, herkesi son derece korkutmaktadır. Bulaşıcı hatta tiksindirici bile görülebilir. Egzama Bulaşıcı Mıdır diye merak edildiği zaman verilecek en net yanıt hayır olacaktır. Evet egzama alerjik bir reaksiyon olarak dışa vurulduğundan dolayı bulaşıcı değildir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Atopik Dermatit

Bebeklerde ve Çocuklarda Atopik Dermatit en sık rastlanılan egzama türüdür. Genellikle bebeklik egzaması olarak da adlandırılır. Bebeğin yüzünde veya gövdesinde meydana gelen döküntüler, kızarıklık şeklinde meydana gelirken beraberinde kaşıntı da meydana gelmektedir. Bu egzama türü genellikle bahar aylarında veya bebeğin ek gıdaya geçişi döneminde meydana geldiği gözlenmektedir.

Alerjiye sebep olabilecek her türlü dış etken, laktoz, aşılar, ilaçlar, temizlik maddeleri, evcil hayvanlar bu hastalığın nedenleri arasında gösterilebilir. Bu nedenler yüzünden ise bebek veya çocuklarda, deride kuruma, kızarma, döküntü, renk değişikliği gibi belirtilere sebep olabilir.

Bu tarz nedenleri takip eden belirtiler meydana geldiğinde bebek veya çocuğu etkilediği düşünülen dış faktör hemen ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Ardından ivedilikle uzman bir doktora gösterilmelidir.

Yetişkinlerde Atopik Dermatit

Genellikle bebeklik ve çocukluk döneminde oluşup gelişse de, Yetişkinlerde Atopik Dermatit görülme ihtimali de epey fazladır. Bir takım sebepler yüzünden meydana gelen hastalık belirtiler vererek kişileri uyarma eğilimindedir. Bu sebeple yetişkinlerin cilt derilerinde görülen anormal durumlar hemen uzman kontrolünde muayene edilmelidir. Yapılan muayenenin ardından egzama teşhisi konulursa eğer, doktorun reçete edeceği ilaçlar itina ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.

Atopik Dermatit Krem Nasıl Kullanılır

Atopik Dermatit Krem Nasıl Kullanılır sorusu herkes tarafından merak edilir. Fakat her krem bu hastalık için bilinmeden kullanılmamalıdır. Özellikle kortizonlu kremlerin kullanımında doktor onayı olmalıdır. 

Kullanım şekli de egzamanın bulunduğu bölgeye ve yayılma derecesine göre değişiklik göstermektedir. Hatta reçete edilen kremler için de günde kaç kere kullanılacağı doktor ve eczacınız tarafından belirtilmelidir.

Türkiye’de Atopik Dermatit Tedavisi Fiyatları

Türkiye, birçok alanda olduğu gibi dermatolojik alanda da, başarılı tedavi süreçleri ile adını dünyaya duyurmayı başarmıştır. Bu herkes tarafından bilinme ise, hastalıkların tedavisinde Türkiye’nin tercih edilmesi ile sonuçlanmıştır. Yurt dışından gelen hasta misafirlerin tedavileri özenli ve başarılı bir şekilde gerçekleştirildikten sonra, ülkelerine sağlıklı ve mutlu bir şekilde uğurlanmaktadır. Tedavilerde ve tanı yöntemlerinde gelişmiş, modern yöntemler kullanılır. Türkiye’deki hastaneler oldukça temiz ve ferahtır. Doktorların yaklaşım şekli şefkatli olup, bu doktorlar alanında uzman ve tecrübelidir. Bu sebepler Türkiye’nin tercih edilme sebepleri arasında gösterilebilir.

Türkiye’de Atopik Dermatit Tedavisi Fiyatları ise herkes tarafından merak edilir. Fakat bu aşamada net bir fiyat vermek doğru olmayacaktır. Kullanılan tanı ve tedavi yöntemleri, tedavi süreci fiyat konusunda değişikliklere sebep olmaktadır. Fakat aklınızda yer alan her türlü sorularınız  ve ayrıntılı fiyat bilgisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca ülkeye bizim aracılığımız ile gelmeniz halinde, tarafımızdan konsolosluğa gönderdiğimiz davet mektubu ile vize işlemlerinizi kolaylaştırabiliriz.

Yorum yapın