WhatsApp +90312 963 1400 [email protected]

Akdeniz Anemisi Nedir, Belirtileri ve Türkiye’de Akdeniz Anemisi Tedavisi

Akdeniz Anemisi Nedir, Belirtileri ve Türkiye’de Akdeniz Anemisi Tedavisi. Akdeniz anemisi yani bir diğer adıyla bilinen Talasemi, genel olarak Akdeniz Bölgesi tarafında görülen bir hastalıktır. Bu hastalık genetik yollarla nesilden nesile geçmiştir. Tam tanım itibari ile Talasemi yani Akdeniz Anemisi bir kansızlık rahatsızlığıdır. Türkiye sınırları içerisinde yaklaşık olarak 1,4 milyon talasemi taşıyıcısı bulunmaktadır. 4500 kişi kadar da talasemi hastası olan kişi vardır. Akdeniz Anemisi Nedir, Tedavisi nasıl yapılır bu bilgilere geçmeden önce bunun önlenebilir bir hastalık olduğunu söylemekte yarar vardır.

Anne ve babanın taşıyıcı olması halinde doğacak olan bebeğin %25 oranla talasemi hastası olma ihtimali bulunmaktadır. Bu hastalık tarama testlerinin ardından saptanmaktadır. Hastalığın birçok formu vardır. Fakat en ciddisi beta talasemidir. Genellikle bebeklerde 6. aydan sonra meydana çıkmaktadır. Erken teşhis ve tedavi edilmezse, organ hasarına sebep olabilir. Teşhis edildiği andan itibaren ise hastaya kan nakledilerek kontrol altına alınmaya çalışılır. 

Günümüz teknolojisi ile net bir tedavi mevcuttur. Bu tedavi kök hücre tedavisidir, fakat bu tedavinin başarı ile sonuçlanması için, kişinin organlarının zarar görmemiş olması gerekmektedir. Taşıyıcı olan grupta ise sadece kansızlık görülür. Organ hasarı yoktur. Tedavi edilmesine gerek yoktur. 

Akdeniz Anemisi Nedenleri Nelerdir ?

Dünya ve dünya ile beraber Türkiye sağlık alanında gelişmelere imza atmaktadır. Yapılan ciddi araştırmalar sonucunda birçok hastalığın nedenleri ve tedavi yöntemleri bulunurken birçok hastalığın ise nedeni hala bulunamamıştır. Bu hastalık ise Talasemi yani Akdeniz Anemisi hastalığıdır. Akdeniz Anemisi Nedenleri Nelerdir sorusu herkes tarafından sorulur ve bir cevap aranır. Fakat bu hastalığın nedeni henüz çözülememiştir.

Özellikle akdeniz bölgesinde yaşayan kişilerin bu hastalığa yakalanma oranı oldukça yüksektir. Zira bu hastalık genler yolu ile nesillere geçmektedir. Oranlara bakacak olursak eğer ebeveynlerin talasemi taşıyıcısı olması durumunda bebek %25 hasta olarak doğar veya %50 olarak hayatlarına taşıyıcı olarak devam ederler. Yani kısaca hem annede hem de babada Talasemi varsa çocuğun hasta olmadan doğması ve taşıyıcı olmadan yaşaması için sadece %25’lik bir oran bulunmaktadır. Genellikle taşıyıcılarda ciddi komplikasyonlar görülmemektedir. Fakat yaşam kalitesini etkilemektedir.

Akdeniz Anemisi Belirtileri Nelerdir ?

Talaseminin en sık görülen türü AAA’dır. Yani Ailesel Akdeniz Anemisi olarak karşımıza çıkar.

Ailesel Akdeniz Anemisi Belirtileri Nelerdir sorusunu ise sizler için şu şekilde cevaplayabiliriz.

  • Halsizlik oluşması,
  • Gözlerde sarılık meydana gelmesi,
  • Kişinin dalağında büyüme,
  • Yüz kemiklerinde oluşan şekil bozuklukları,
  • Yüzün solgun görünmesi,
  • İdrarın koyulaşması,
  • İştahta kayıp,
  • Bacaklarda oluşan ve iyileşmeyen yara oluşumları,
  • Kişinin çabuk yorulması görülebilir.

Akdeniz Anemisinin Çeşitleri Nelerdir ?

Akdeniz Anemisinin Çeşitleri Nelerdir diye baktığımızda 4 farklı türü bulunmaktadır. Bunları da sizler için şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Sessiz Taşıyıcı (Talasemi Minima) hafif derecede kansızlıkları bulunana bu taşıyıcılarda hastalığın tespiti zordur. Eğer net bir tanı konulacaksa gen analizine başvurulması gerekmektedir.
  • Taşıyıcı (Talasemi Minör) Yine taşıyıcı grupta yer alan bu vakalarda, kansızlık kendini belli eder. Tanı yapılırken demir eksikliğine benzedikleri için ekstra taramalar gerekir.
  • Talasemi İntermedia Ebeveynlerinin ikisi de taşıyıcı olan bu kişilerde hastalık orta ağırlıktadır. Bu vakalarda kan transfüzyonuna gerek yoktur. 
  • Talasemi Majör Bu vaka en ağır olanıdır. Doğan bebekler 4-12 aylar arasında belirti gösterir ve tanısı konur.

Akdeniz Anemisi Kimlerde Görülür ?

Talasemi Dünya üzerinde birçok ülkede ve kişide görülebilir. Genellikle Akdeniz Bölgesinde yaygındır. Kısaca akdeniz Anemisi Kimlerde Görülür diye bakacak olursak eğer;

  • İtalya, Yunanistan, İspanya, Kıbrıs, Türkiye’nin Akdeniz ve Ege kıyıları, Pakistan, Hindistan, Batı Hindistan ve Uzak Doğuda yaşayan insanlarda görülmektedir. Görülme nedeni bulunamamıştır.

Akdeniz Anemisi Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Yapılan talasemi teşhisinin ardından birçok doktor bir araya gelerek tedavi sürecini planlar. Bu bölümler arasında, Hematoloji, Kardiyoloji, Endokrinoloji, Psikoloji, Pediatri gibi bölümlerin uzman doktorları ve cerrahları yer alır. Tedavi aile ve hekimlerle iş birliği içerisinde ve aksatılmadan devam etmelidir. Akdeniz Anemisi Tedavisi Nasıl Yapılır sorusuna yanıt verecek olursak eğer;

  • Kan Nakli ile,
  • Demir Şalazyonu Tedavisi ile,
  • Kök Hücre Nakli ile tedavi gerçekleşmektedir.

Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı Nedir ?

Akdeniz anemisi genellikle akdeniz kıyılarında görülen genetik yollarla geçen kalıtsal bir hastalıktır. Kişi ya hastadır ya da bu hastalığın taşıyıcısıdır. Peki Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı Nedir gelin birlikte öğrenelim. Akdeniz anemisi taşıyıcısı bu hastalığı genlerinde taşıyan, ciddi hastalık belirtisi göstermeyen, sadece hafif kansızlığı olan demektir. Bunun tedavi olmasına gerek yoktur. Fakat taşıyıcı olması itibariyle bu hastalık çocuğuna geçer.

Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı Nasıl Beslenmelidir ?

Akdeniz Anemisi Taşıyıcısı Nasıl Beslenmelidir konusuna burada net bir bilgi vermek doğru değildir. Taşıyıcılığın türüne göre beslenme şekilleri de değişebilir. Kişi sessiz taşıyıcı ise ve kendisi bile bilmiyorsa beslenmesi onun için sıkıntıya yol açabilir. Bu sebeple eğer taşıyıcı olduğunu biliyor ise bir uzman diyetisyen ile görüşüp bu konu hakkında diyet fikri sorabilir ve birlikte beslenmesini yönetebilir.

Daha ayrıntılı bilgi için bizi arayabilirsiniz.

Akdeniz Anemisi Hastalarının Çocuğu Olur Mu ?

Türkiye’de iki kişi evlenmeden önce bir takım tarama testlerinden geçmektedir. Buna kan tahlilleri de dahildir. Bu tahliller doğrultusunda kişilerde akdeniz anemisi hastalığı olup olmadığı belli olmaktadır. Bazı taşıyıcılar belirti göstermediğinden hasta olduklarını bu testler sonucunda öğrenmektedir. 

Eğer test yaptıran kişiler talasemi ise bu sonuç evlenmelerine ve çocuk yapmalarına sorun teşkil etmez. Akdeniz Anemisi Hastalarının Çocuğu Olur Mu sorusuna yanıt verecek olursak eğer, evet bu bireylerin çocukları olabilir fakat çocuk yapmadan önce iyi düşünüp karar vermeleri gerekmektedir. Zira bu hastalık çocuklarına da geçecektir. Çiftlerden biri taşıyıcı ise bebek %50 ihtimalle taşıyıcı olur, eğer çiftin ikiside taşıyıcı ise çocukları %50 ihtimalle taşıyıcı, %25 ihtimalle de hasta olur. Sağlıklı olma ihtimali de %25 olarak kalır.

Akdeniz Anemisi Çocuğa Geçer Mi ?

Akdeniz Anemisi Çocuğa Geçer Mi sorusunun yanıtı ise ihtimaller ve oranlar dahilindedir. Ebeveynlerden biri taşıyıcı ise bebek %50 taşıyıcı, %50 sağlıklı olur. Ebeveynlerin ikiside taşıyıcı ise bebek %50 taşıyıcı, %25 hasta, %25 sağlıklı olma ihtimali bulunur.

Türkiye’de Akdeniz Anemisi Tedavi Fiyatları

Türkiye sağlık alanında yaptığı çalışmaları ile dünya basını tarafından haber olmuştur. Bu reklam yabancı ülke vatandaşlarının da dikkatini çekmiştir. Bu sebeple tedavi olmak amacıyla Türkiye’ye yapılan seyahatlerde artış görülmüştür. 

Türkiye’de yapılan tedavilerin büyük çoğunluğu başarı ile sonuçlanmaktadır. Doktorların tecrübesi ve uzmanlıkları, Türk vatandaşlarının misafirperver ve yardımsever olması, hastanelerin gelişmiş, temiz ve tam donanımlı olması, tedavi fiyatları ve diğer harcamaların uygun fiyatlı olması gibi etkenler de tercih sebeplerini açıklamaktadır.

Türkiye’de Akdeniz Anemisi Tedavi Fiyatları hakkında ise net bir bilgi vermek doğru olmayacaktır. Hastalığın türü, tedavi şekli, barınma gibi birçok etken bu fiyatları oldukça etkilemektedir. Sizler de Akdeniz anemisi tedavisi ve fiyat bilgisi hakkında bilgi almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca tedavi için Türkiye’ye bizim aracılığımız ile gelmeniz halinde, tarafımızdan konsolosluğa gönderdiğimiz davet mektubumuz ile vize işlemlerinizi kolaylaştırabiliriz.

Yorum yapın