Dünyada tıp alanında teknoloji ilerlemekte ve bilim yeni tedavi yöntemleri ortaya koymaktadır. Bu tedavi yöntemleri ile beraber kişilerin kader olarak kabul ettiği birçok hastalığın tedavisi gerçekleşmekte ve ölümcül hastalıklar kader olmaktan çıkmaktadır.
- Tiroid Nedir ?
- Tiroid Bezi Nasıl Çalışır ?
- Tiroid Bezi Hastalıkları Nelerdir ?
- İyi Huylu Tiroid Hastalıkları Nelerdir ?
- Kötü Huylu Tiroid Hastalıkları Nelerdir ?
- Kimler Tiroid Olur ?
- Tiroid Testi Nasıl Yapılır ?
- İyot (Atom) Tedavisi Nedir ?
- Tiroid Ameliyatı Nasıl Yapılır ?
- Tiroid Ameliyatı Kaç Saat Sürer ?
- Türkiye’de Tiroid Tedavisi Fiyatları
Bu teknoloji ve bilimi yakından takip eden Türkiye çağa ayak uydurarak tıp alanında ilerleme kaydetmekte ve yetiştirdiği bilim adamlarının, buluşlara imza atmasına destek olmaktadır. Bu destekler sayesinde Türk doktorlar birçok hastalığın önlenmesinde ve tedavi edilmesinde büyük adımlar atmıştır.
Günümüzde artık bir çok hastalık tedavi edilmektedir. Bu hastalıklardan birisi ise tiroid hastalığıdır. İnsanların hayatlarını ciddi oranda etkileyen bu hastalığın belirtilerini, sebeplerini, tedavi yöntemlerini gelin birlikte inceleyelim.
Tiroid Nedir ?
Tiroid kelimesi latince olup o dilde kalkan anlamına gelmektedir. Şekli bir kalkana benzetildiği için bu adı almıştır. Tiroid bezleri boyun kısmında adem elması kıkırdağının altındaki bölgede yer almaktadır. Kadınlarda dışarıdan bakıldığında belli olmasa da erkeklerde belirgindir.
T3 ve T4 hormonlarını salgılayan bu bezler kişinin sağlığının korunmasında önemli rol oynamaktadır. Bu hormonlar tiroid bezleri tarafından üretilerek kan dolaşımına gönderilmektedir. Bu hormonlar sayesinde ise kişinin metabolizması doğru ve gerektiği şekilde çalışmaktadır.
Tiroid Bezi Nasıl Çalışır ?
Vücutta önemli bir yere sahip olan tiroid bezlerinin sağlıklı çalışması, bizim için oldukça önemli bir durumdur. Tiroid bezlerinin ise çalışma şeklini ve nelere faydalı olduğunu şu şekilde sıralayabiliriz.
- Beyinde yer alan ve adı hipofiz olan bezden tiroid bezlerine komutlar gönderilir.
- Bu komutlar TSH hormonu aracılığı ile kan yolu vasıtasıyla tiroidlere ulaşır.
- Komutu alan tiroidler vücudun ihtiyacı olan T3 ve T4 hormonlarını salgılamaya başlar.
- Bu hormonlar kişinin metabolizmasının gerektiği gibi çalışmasını sağlar ve bağışıklık sistemini destekler.
- Bu hormonlar kalp atış hızını kontrol eder, vücudun ısı dengesini ayarlar ve kişinin yediği gıdaları enerjiye çevirir.
- Tiroid bezleri kişinin hamileliği boyunca ve bebek doğduktan sonra da bebeğin beyin ve zeka gelişimine destek olur.
- Yetişkinlerde ise tiroid bezleri, vücutta bulunan yağ, şeker ve proteinleri ayarlamaktadır.
Tiroid Bezi Hastalıkları Nelerdir ?
Tiroid bezlerinin salgıladığı hormonlar vücutta ciddi görev alırlar ve bunların dengesiz olması durumunda ise bazı sorunlar ortaya çıkabilir.
Tiroid bezlerinin gereğinden fazla hormon üretmesi ile hipertiroid, gereğinden az hormon üretmesi ile de hipotiroid meydana gelir.
Hipertiroid ise şu durumlara sebep olur;
- Kalp çarpıntısı oluşur.
- Yüksek tansiyon oluşur.
- Terleme meydana gelir.
- Kişide sinirlilik hali oluşur.
- Kişinin cildi ısınır ve nemli olur.
- Kişi sıcağa tahammül edememeye başlar.
- Kişinin beslenmesi normal olmasına rağmen kilo alamaz ve kilo kaybı yaşanır.
- Kişinin ellerinde titreme meydana gelir.
- Kişinin saç problemleri oluşmaya başlar. Kırılma, güçsüzleşme ve dökülme gibi.
- Deride hassaslaşma ve incelme meydana gelir.
- Uzun süren ishal meydana gelir.
- Kişinin gözlerinde büyüme meydana gelir.
- Kişi parlak ışıklara karşı duyarlı olur.
- Kişi uyku sorunları yaşamaya başlar.
- Kişi adet düzensizlikleri yaşar. Bu düzensizlikler, ya hiç adet görememe ya da fazla görme şeklinde olur.
- Kişi guatr olur.
Bu hastalığın yanı sıra bir de hipotiroid vardır ve belirtiler tam tersidir. Kişide ödem, kilo alımı, adet görememe ve halsizlikler meydana gelir.
İyi Huylu Tiroid Hastalıkları Nelerdir ?
- Guatr; tiroid bezlerinin büyümesidir. Bezlerin bazı bölümlerinde görülme durumu vardır. Bu büyümeler tomurcuk şeklinde olabilir.
- Nodüler Guatr; Tomurcuk şeklinde büyüyen tiroid bezlerinin tomurcuklu yapısına nodül denmektedir. Bu şekilde olan tiroid bezlerinin yapısı değişir ve adı nodüler guatr olur.
- Tek Nodüllü Guatr; Tiroid bezlerinde oluşan nodüllerin tek olması ile oluşur.
- Multinodüler ( Çok Nodüllü) Guatr; bu guatrda ise nodüller birden fazla olmaktadır.
- Substernal Guatr; bu guatr şeklinde tiroid bezleri kişinin göğüs boşluğu içerisine doğru anormal bir şekilde büyür.
- Zehirli Guatr veya Hipertiroid; Tiroid bezlerinin aşırı hormon üretimi sebebiyle oluşur.
- Tiroid İltihabı Hastalıkları (Haşimato) ; bu hastalığın oluşması durumunda bağışıklık sistemi iltihap kapmış olan tiroid bezlerini yabancı madde sanar ve bu sebeple metabolizmada dengesizlikler meydana gelir.
Kötü Huylu Tiroid Hastalıkları Nelerdir ?
Tedavisi mümkün olan Tiroid kanseri hastalığı meydana gelmektedir. Bazı durumlarda sadece ilaç tedavisi yapılır bazı durumlarda ise cerrahi müdahale gerekebilir.
Kimler Tiroid Olur ?
- Ailesinde veya akrabalarında tiroid hastalığı bulunan kişiler,
- Yaşadığı yerin topraklarındaki iyodun az olduğu kişiler,
- İyotsuz tuz tüketimi,
- Bir şekilde radyasyona maruz kalmış kişiler,
- İçerisinde, lityum, interferon ve amiodaron içeren ilaç gruplarını tüketen kişiler tiroid hastalığına daha çabuk yakalanır.
Tiroid Testi Nasıl Yapılır ?
Erken teşhis her hastalık grubu için önemlilik arz eden bir detaydır. Bu sebeple kişilerin, tiroid hastalığının erkenden bilinmesi için bazı hormon testlerini yaptırması gerekir.
Tiroid bezindeki nodüllerin araştırılması; Endokrinoloji, Nükleer Tıp, Patoloji ve Radyoloji ortak çalışması ile yürütülür. Ultrasonografik görüntüleme yapılarak nodüller incelenir ve herhangi bir kanser riski taşıyıp taşımadığı kontrol edilir.
Nükleer tıp alanı hormonların değerlerinin karşılaştırmasını yapmaktadır. Radyologlar ve patologlar ise genel cerrahla iş birliği yaparak kanser araştırmasını biyopsi ile inceler.
İyot (Atom) Tedavisi Nedir ?
Kişinin tiroid bezlerinin aşırı çalışması durumunda veya kişinin tiroid ameliyatı geçirmesi durumunda yapılan bu tedavi, hastalığın iyileşerek son bulmasında kullanılan en önemli ve etkin uygulamaların başında gelir. Tedavi şu şekilde yapılır.
- Kişiye, radyoaktif iyot ağız yolu ile verilmektedir.
- Bu iyot bağırsaklar ve mide tarafından sindirilerek emilir.
- Vücuda yayılan iyot tiroid bezleri tarafından da emilerek bezlerin normal çalışmasına destek olur.
Tiroid Ameliyatı Nasıl Yapılır ?
Gelişen teknoloji ile birlikte tiroid ameliyatları ya robotik cerrahi yöntemi ile yapılır ya da boyun çizgisinden minik bir kesi atılarak yapılır. Bu ameliyatın uzman ve yetenekli doktorlar tarafından yapılması büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu ameliyat sırasında ses tellerinin zarar görmesi riski vardır.
Eğer tiroid bezinde bulunan kanserli doku 1 santimden büyük ise tüm tiroid bezleri alınır.
Medüller kanser türünde, tümörün boyutu önemli olmamakla beraber tüm tiroid alınır.
Zehirli guatrda da, hastalığın tekrar etmesi riski göz önüne alınarak tüm bezler çıkarılmaktadır.
Tiroid Ameliyatı Kaç Saat Sürer ?
Genel anestezi etkisi ile yapılan bu ameliyat ortalama 1-1,5 saat kadar sürmektedir. Fakat ameliyat sırasında meydana gelecek riskler ve komplikasyonlar göz önüne alınarak net bir süre vermek doğru olmayacaktır..
Türkiye’de Tiroid Tedavisi Fiyatları
Tiroid hastalıklarının tedavisi Türkiye’deki başarılı ve tecrübeli doktorların sayesinde hızlı ve konforlu bir şekilde yapılmaktadır. Hastaneler geniş, konforlu ve tam donanıma sahiptir.
Tiroid ameliyatlarındaki en büyük risk tiroid bezleri çıkartılırken ses tellerine zarar verilmesidir. Eğer doktorunuz tecrübeli ve uzman değilse bu risk yüksektir. Fakat Türkiye’deki doktorlar gibi, alanında uzman, tecrübeli ve yetenekli doktorlar ile bu tedaviyi yaparsanız riskler en aza inecektir.
Türkiye’de gerçekleştirilen tiroidlerin tedavisi sırasında, kaldığınız hastanedeki tüm personeller sizi rahat ettirmek için orada bulunmaktadırlar. Güler yüzlü ve yardımsever olan personel ve doktorlar yabancı hastaların tercih sebepleri arasında yer almaktadır.
Tercihlerindeki bir diğer sebep ise Türkiye’deki tedavilerin uygun fiyatlı olmasıdır. Bu fiyatlar hastalığın türüne, evresine ve yapılacak olan tedavi yöntemlerine göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple aklınızda olan tüm sorular ve tedavi fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Faydalanılan Kaynaklar:
Vimfay International Health Services