WhatsApp +90312 963 1400 info@vimfay.com

Çocuk Felci Nedir?

Çocuk felci, ebeveynlerin merakla arattığı rahatsızlıklardan biridir. Geçmişten günümüze insanlar özellikle de çocuklar birçok hastalığa yakalanmış ve bu hastalıklarla baş etmek zorunda kalmışlardır. Bu hastalıklar bir dönem çocukları zorlasa da sonrasında iyileşme gösterirler. Sağlık alanında yapılan çalışmalar ile çocukları etkileyen hastalıklara tedavi yöntemleri hatta önlenmesi amacıyla aşı da bulunmuştur. Aşılama ile önlenebilen bu hastalıklardan bir tanesi de çocuk felci hastalığıdır. Bir diğer adı Poliomyelit’tir. Bulunan tedavi ve aşılama yöntemi ile dünya üzerinde yaklaşık olarak %99 oranında yok edilmiştir. Fakat hala Asya kıtası ve Afrika kıtasındaki bölgelerde görüldüğü saptanmıştır. Peki Çocuk Felci Nedir? Teşhis & Tedavisi nasıl yapılır gelin birlikte inceleyelim.

Çocuk Felci Nedir, Teşhis & Tedavisi

Herkes tarafından en çok merak edilen hastalıklardan bir tanesi de çocuk felci hastalığıdır. Bu hastalık genellikle 15 yaş altındaki çocukları etkiler ve en riskli yaş grubu 5 ‘tir. Fakat bazı vakalarda 15 yaşından büyük bireylerde görüldüğü de olmuştur. 

Genel olarak polio adı verilen bir virüsün, vücuttaki sinir sistemine saldırması sonucunda oluşan felçtir. Bu felç aslında bir enfeksiyon hastalığıdır ve oldukça bulaşıcıdır. Bazı durumlarda felcin kalıcı olduğu gözlemlenmiştir.

Enfekte olmuş su veya besinleri yiyerek, damlacık yolu ile kişiden kişiye bulaşan bu hastalık bulaşmanın ardından karın ağrısı, ateş, ishal, bağırsaklarda iltihaplanma gibi belirtiler meydana getirmektedir.

Fakat yapılan araştırmalar sonucunda bulunan çocuk felci aşısı ile %99 oranında neredeyse dünyadan silinmeye başlayan bu hastalık, Afrika ve Asya’nın bazı gelişmekte olan ülkelerinde hala görülmektedir. Çocuk Felci Nedir kısaca bu şekilde açıklanabilir.

Çocuk Felci Nedenleri Nelerdir ?

Çocuk felci hastalığı tedavi edilmezse kalıcı felce ve hatta ölüme kadar giden bir çocuk enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalığın meydana gelmesinin nedeni polio adı verilen bir virüstür. Virüsün vücuda bulaşmasının ardından kişi enfekte olarak belirtiler vermeye başlar. Genellikle insandan insana bulaştığı bilinir fakat bazı vakalarda maymunlarda da görüldüğü gözlenmiştir.  Çocuk Felci Nedenleri Nelerdir sorusu bu şekilde cevaplanabilir.

Çocuk Felci Belirtileri Nelerdir ?

Günümüzde çocuk felci virüsü yani polio virüsün bulaştığı kişilerde %95-99 oranında belirti meydana gelmediği sanılmaktadır. Fakat bu taşıyıcı hastalar virüsü yaymaya devam edebilir. Çocuk Felci Belirtileri Nelerdir diye merak edildiğinde, bu belirtiler iki şekilde meydana gelebilir. Birincisi Nonparalitik adı verilen felce neden olmayan belirtilerdir. İkincisi de felce neden olan ve paralitik olarak adlandırılan belirtilerdir. Peki bu belirtiler nasıldır gelin birlikte inceleyelim.

Nonparalitik yani felce neden olmayan çocuk felci hastalığı belirtileri;

  • Yüksek ateş oluşması,
  • Boğaz ağrısı oluşması,
  • Baş ağrısı oluşması,
  • Kusma meydana gelmesi,
  • Yorgunluk oluşması,
  • Menenjit oluşması,

Paralitik yani felce neden olan çocuk felci hastalığı belirtileri ise şu şekildedir;

  • Reflekslerin kaybedilmesi,
  • Kas ağrısı oluşması,
  • Şiddetli spazmların ve kasılmaların meydana gelmesi,
  • Uzuvlarda gevşeme ve sarkma,
  • Ani felç gelişmesi,
  • Uzuvlarda deformasyon meydana gelmesi,

Çocuk Felci Tanısı Nasıl Konur ?

Çocuk felcinin teşhis edilebilmesi için öncelikle anne ve babanın çocuğunda meydana gelen belirtileri ciddiye alması gerekmektedir. Ortaya çıkan belirtilerle birlikte muayeneye giden hastaya öncelikle fiziki muayene ve refleks muayenesi yapılması gerekmektedir. Sonrasında anne ve babadan hastanın geçmiş sağlık öyküsü dinlenir ve ardından bir takım test ve tetkiklere ihtiyaç duyulabilir.  

  • Boğazdan sürüntü alınması,
  • Gaita testi,
  • Omurilik sıvısının incelenmesi,
  • EMG

gibi yöntemlerle polio virüsün araştırması yapılmaktadır. Çocuk Felci Tanısı Nasıl Konur sorusunun cevabı kısaca bu şekildedir.

Çocuk Felci Nasıl Tedavi Edilir ?

Oldukça ciddi bir hastalık olan Çocuk Felci Nasıl Tedavi Edilir herkes tarafından merak edilmektedir. Fakat çocuk felci hastalığının bulunmuş net bir tedavisi bulunmamaktadır. Meydana gelen felçler malesef kalıcı olabilir ve geri dönüşü olmayabilir. Yapılan tedaviler ise kişinin yaşam kalitesini ve olası semptomları önlemek amacıyla yapılmaktadır. Bu hastalıktan kurtulmanın tek yolu ise, hastalık bulaşmadan önce vaktinde aşılamanın yapılmasıdır.

Çocuk Felci Nasıl Bulaşır ?

Çocuk Felci Nasıl Bulaşır açıklamamız gerekirse eğer, çok hızlı ve kolay bulaşan bir virüstür. Genellikle içerisinde polio virüs olan dışkı ile temas edilmesi ile bulaşmaktadır. Bazı vakalarda hapşırık ve öksürük ile havaya yayılan damlacıkların solunması ile bulaştığı da görülmektedir.

Enfekte olmuş herşey bu hastalığı bulaştırabilir. Temizlik kurallarına riayet edilmediği takdirde bulaşma daha hızlı olarak, salgınlara sebep olabilir. Bu hastalıklar genellikle su sıkıntısı yaşayan Afrika ülkelerinde daha fazla görülmektedir. Gebeler, HIV yani AIDS virüsü taşıyan kişiler ve çocuklar yüksek risk grubundadır.

Çocuk Felci Nasıl Önlenir ?

Çocuk felci hastalığının önlenmesindeki tek yol aşılama yapılmasıdır. Aşılama iki şekilde biri ağızdan damla ile, biri de koldan kas içerisine yapılan iğne ile olmaktadır. Ağızdan olan damla aşının amacı kana ve sindirim sistemine karışarak hastalığı önlemektir. Koldan yapılan aşı ise hastalığa koruyucu kalkan oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu şekilde hem bulaşma riski hem de hastalığa yakalanma riski en aza indirilerek virüs yok edilmeye çalışılır. 

Türkiye’de Çocuk Felci Tedavi Fiyatları

Türkiye sağlık alanında yapılan gelişmeleri ve teknolojiyi takip ederek, sağlık alanını daha ileriye taşımayı hedeflemektedir. Birçok enfeksiyon hastalığının önlenmesi amacıyla bünyesinde aşılar bulunmakta ve aşılama işlemi yapılmaktadır. Bu enfeksiyon hastalıklarından bir tanesi de çocuk felci hastalığıdır. Bu hastalığa yakalandıktan sonra belirli bir tedavisi ve iyileşme imkanı olmamaktadır. Meydana gelen felçler de malesef ki kalıcıdır. Bu aşamada Türk doktorlarına ve Türk hastanelerine düşen görev ise hastalık daha kişiyi bulmadan aşılamayı yapıp, bireyde çok yönlü koruma sağlamaktır. Türk vatandaşları bebeklikten itibaren devlet eli tarafından çocuk felci hastalığına karşı aşı olmaktadır.

Aşılamanın rutin bir prosedür olduğunu öğrenen yabancı vatandaşlar ise, çocuk felci hastalığının önlenmesi veya hastalığa yakalanmış olan kişilerin tedavilerinin yapılması amacıyla ülkemize geldiği görülmektedir. Bu seyahatler Türkiye’deki sağlık turizmini canlandırmaktadır. Hastanelerin büyük ve tam donanımlı olması tercih sebeplerini açıklamaktadır. 

Ülkemize çocuk felci tedavisi için gelmeden önce yabancı vatandaşların Türkiye’de Çocuk Felci Tedavi Fiyatları hakkında araştırma yaptığını görebiliyoruz. Fakat bu aşamada net bir fiyat bilgisi vermek doğru değildir. Çünkü bu hastalığın net bir tedavisi yoktur. Uygulanan tedavi yöntemleri hastalığın meydana getirdiği etkileri azaltarak kişinin yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla yapılmaktadır. Yapılacak olan tedavilerdeki farklılıklar ise fiyat konusunda değişime sebep olacaktır. Bu sebeple ayrıntılı fiyat bilgisi ve hastalık hakkında bilgi alışverişi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ayrıca Türkiye’ye tedavi için bizim aracılığımız ile gelmeniz halinde, bizim tarafımızdan konsolosluğa gönderilen davet mektubu ile vize işlemlerinde kolaylık sağlayabiliriz.

Sonuç

Sonuç olarak toparlamamız gerekirse çocuk felci enfeksiyona sebep olan bir virüs hastalığıdır. Özellikle temiz suyun bulunmadığı Afrika ülkelerinde daha çok görülmektedir. Dünya üzerinde ise %99 oranında yok edilmiştir. Bu hastalığın enfekte olmuş dışkıya temas edilmesi ve damlacık yolu ile bulaştığı görülmüştür. Kişiye bulaşmasının ardından, hastalığın net bir tedavisi olmadığı için yapılamamaktadır ve oluşan felç maalesef kalıcı olmaktadır. Bu hastalığın önlenmesindeki tek yol ise aşı olmaktır.

Bu aşamada bizim amacımız ise, hasta bireyler ile alanında uzman ve tecrübeli doktorları bir araya getirerek tedavi sürecinin sorunsuz ilerlemesini sağlamaktır. Tedavi sürecinin ardından kişi sağlıklı ve mutlu bir şekilde ülkesine geri gönderilmektedir.

Yorum yapın