WhatsApp +90312 963 1400 info@vimfay.com

Boy Uzatma Ameliyatı

Boy uzatma ameliyatı :Hızla ilerleyen teknoloji tıp alanında yeni yöntemlerle karşımıza çıkmaya devam etmektedir.. Bu yöntemler yetenekli doktorların ellerinde, kişilerin tüm rahatsızlıklarına çözüm bularak umut ışığı olmaya devam ediyor.

Birçok alanda kişilerin hastalıklarına çözüm bulan tıp bilimi, estetik kaygılar sebebi ile özgüvenini kaybetmiş kişilerin sorunlarını da çözerek kaybedilen özgüveni geri sağlıyor.

Kadın erkek herkes tarafından tercih edilen ve estetik kaygılar sebebi ile gerçekleştirilen bir diğer yöntem boy uzatmadır. Sizler için hazırladığımız bu yazımızda bazı sebepler yüzünden boy kısalığını istemeyen hastaların boyları nasıl uzar, onları nasıl şeyler bekliyor bunlardan bahsedeceğiz

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir ?

Kişilerin belli bir yaştan sonra kapanan plakları sebebiyle boy uzaması durur. Bu durumda boyu kısa kalıp uzamaya devam etmeyen bireyler bu durumdan  rahatsız olarak çareyi boy uzatma ameliyatlarında aramaktadır.

Boy uzatma süreci biraz uzun sürmektedir. Cerrahi operasyon ile uzatma yapılacak olan kemik kesilir ve her gün 1 milimetre kadar açılarak aradaki boşluğun kemikle dolması beklenir. Bu işleme de distraksiyon osteogenezi denmektedir. Yani açılan boşlukta kendi kendine kemik ürer ve boy uzamaya başlar.

Kişinin boy uzatma ölçüsü 8 santime kadar ise ya üst kemik olan uyluk kemiğinden ya da alt kemik olan kaval kemiğinden cerrahi operasyon yapılır. Eğer uzatma işlemi 10 ve fazlası olacaksa kemiği uzatma işlemi her iki kemikten yapılır.

Bu işlemlerle beraber kişinin kemik yapısını saran sinirler, damarlar, kaslar ve diğer tüm dokular, işlem yavaş olarak seyrettiğinden ani bir açılma yaşamadan uyum sağlayarak uzarlar.

Boy Uzatma Ameliyatı Kimlere Uygulanır ?

Boy uzatma ameliyatı, çeşitli sebepler yüzünden boy kısalığı yaşayan kişilere uygulanmaktadır. Kişilerin büyüme plakları 18-20 yaş aralığına kadar açık kalır ve  boy uzamaya devam eder bu yaşlardan sonra kapanan plaklar sebebiyle boy uzaması durur.

Kişinin boy uzama ameliyatı yaptırması için 20 yaşına kadar beklemesi oldukça sağlıklı bir karar olacaktır. Bazı sebepler dolayısı ile erken yaşta cücelik tespit edilen hastalarda, 3 yaşında da boy uzatma ameliyatı yapılmaktadır. 2-3 aşamada gerçekleştirilen bu operasyon 10 yaşındaki çocuklarda, hastaya ve boy durumuna göre tek seferde yapılır. Boy uzatma işlemin ise üst yaş sınırı 45-50 yaşlarıdır.

Boy Uzatma Ameliyatı Boyu Kaç Cm Uzatır ?

Her ameliyat kişiye özeldir. Bu sebeple net bir sayı söylemek doğru olmayacaktır. Kişinin uzamak istediği miktar, doktorun hasta için önerdiği miktar bu sayıyı etkilemektedir. Doktor ve hasta önceden görüşme sağlayarak sürece karar vermeli ve hasta için en uygun yöntem seçilmelidir.

Herkesin merak ettiği Boy Uzatma Ameliyatı Kaç Cm Uzatır sorusuna yanıt vermek gerekirse 4-6 aylık bir süreci izleyen 7-10 cm kadar uzama sağlanabilmektedir. bazı durumlarda kişinin hem uyluk hem de kaval adı verilen kemiklerine, uygun yöntem ve tekniklerle işlem yapılarak, uzama 15 santime kadar çıkabilir.

Boy Uzatma Ameliyatı Yöntemleri Nelerdir ?

Boy uzatma ameliyatında, doktorlar tarafından uygulanan birden fazla yöntem ve teknik vardır. Bunları sizler için şu şekilde sıralayabiliriz.

  • İlizarov Sirküler Fiksatör Yöntem ile Boy Uzatma Tekniği
  • Kombine Yöntem İle  Boy Uzatma Tekniği (LON: Lengthening Over Nails)
  • Precice İntramedullary Yöntem İle Boy Uzatma Tekniği
  • Precice Stryde Yöntem İle Boy Uzatma Tekniği
  • Holyfix Yöntemiyle Boy Uzatma Tekniği

Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır ?

Her ameliyatta olduğu gibi boy uzatma ameliyatında da ya genel ya da lokal anestezi ile operasyon gerçekleştirilir.  İki aşamada yapılan bu ameliyat işleminde öncelikle uzatılacak olan bacak kemiği enine olmak üzere ikiye kesilir. Osteotomi adı verilen bu kesme işleminin ardından bazı bacak sabitleme cihazlarından takılır ve bacak sabitlenir.

Kemiğin ikiye ayrılma işleminde arada oluşacak olan yeni kemik dokusuna ise distraksiyon osteogenezi denmektedir. Kişinin ayrılan kemiklerinin arasındaki boşluğa yeni kemik dokunun oluşması için yerleştirilen cihaz günde dört kere açılır. Bu açılımın boyutu 1 milimetrenin dörtte biri kadardır. Günün sonunda cihaz 1 milimetre kadar açılmış olur.

Tedavi işlemi sürerken kişinin ayağının üstüne basmaması ve koltuk değneği yardımıyla yürümesi önemlidir.

Tedavi sürecindeki ikinci aşamada ise oluşan kemik iyileşir ve tam olarak sertleşir. Bu aşamada kişi artık koltuk değneklerinden kurulur ve normal yürümeye başlayabilir. Gerekli incelemelerin ve muayenenin ardından kişinin işlem yapılan bacağına röntgen filmi de çekilerek iyileşme onaylanırsa yerleştirilen cihaz artık çıkartılır. Kişinin vücudunda oluşan yeni kemik de diğer kemikler gibi güçlü ve sağlamdır.

Kişinin operasyon sonrası hastanede gözlem altında kalış süresi iki gündür. Ekstra bir komplikasyon gelişmediği sürece bu süreç uzamayabilir. Kişinin vücudunda büyük derin izler olmamakla beraber bu ameliyatın izleri oldukça küçüktür. 

Boy Uzatma Ameliyatı Ne Kadar Sürer ?

Her hastalık birbirinden farklıdır ve her tedavi süreci kişiye göre değişir. Kişinin ameliyatı sırasında herhangi bir aksi durum gelişmezse eğer bu ameliyatın süresi ortalama 1,5 – 2 saat sürmektedir. Yapılan tedavinin ardından hasta iki gün müşade altında kalır ve iki günün sonunda taburcu edilerek hastaneden çıkarılır.

Tedavi sürecinin tamamı ise, doktorun kullandığı tedavi yöntem ve tekniklerine göre, hastanın yaşına göre, uzatılacak cm’ye göre değişiklik gösterir. 

Örneğin kemik içine yerleştirilen cihazlar ile yapılan boy uzatma yönteminde; bir yetişkinin 5 cm boy uzatması için 4 ya da 6 aylık bir tedavi süreci gerekmektedir.

Boy Uzatma Ameliyatı Riskleri Nelerdir ?

Her cerrahi operasyon girişiminin kendi düzeyine göre riskleri mevcuttur. Fakat boy uzatma işlemleri genellikle %95 oranında başarı ile sonuçlandığından oldukça az komplikasyon ve risk görülmektedir. Fakat iyi bir doktorla görüşmek çok önemlidir.

Doktor ve hastanın işlem öncesinde ön muayene yapması, hastanın kullandığı ilaçları, anesteziye karşı bir aksi durumunun olup olmaması, geçmiş sağlık hikayeleri dinlenmeli ve ona göre bir ameliyat planı yapılmalıdır.

Doktoru iyi tercih etmez ve uzman ve yetenekli olmayan kişiler ile bu ameliyatı yaparsanız, yürüyüşlerde aksamalar meydana gelebilir, açısal sorunlar meydana gelebilir, derin yara izleri kalabilir.

Türkiye’de Boy Uzatma Fiyatları

Türkiye her alanda olduğu gibi boy uzatma ameliyatlarında da adından söz ettirmeyi başarmıştır. Dünya basınında, yaptığı ciddi ameliyatların yankısı sürerken, yurt dışındaki yabancı hastaların tercihi ilk olarak Türkiye olmaktadır.

Geniş hastane ve konforlu sağlık ortamı, güler yüzlü ve şefkatli sağlık çalışanları, Türkiye’de tatil imkanları, uygun fiyatlı tedavi süreci gibi birçok etken Türkiye’yi tercih etme sebepleri arasında yer almaktadır. 

Siz de eğer boy uzatma ameliyatı olmak istiyor ve tercihinizi Türkiye’den yana kullanmak istiyorsanız aklınızda olan bütün sorular ve ayrıntılı fiyat bilgisi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yararlanılan Kaynaklar:

https://www.florence.com.tr/boy-uzatma-ameliyati#:~:text=Estetik%20nedenlerle%20boyunu%20uzatmak%20isteyen,s%C4%B1n%C4%B1r%203%20ya%C5%9F%20olarak%20belirlenmi%C5%9Ftir.

https://www.medicalpark.com.tr/boy-uzatma-ameliyati/hg-1985#:~:text=Boy%20uzatma%20ameliyat%C4%B1%2C%20b%C3%BCy%C3%BCme%20plaklar%C4%B1,i%C3%A7in%20yap%C4%B1lan%20bir%20ortopedik%20ameliyatt%C4%B1r.

https://www.leventeralp.com/tr/article/desc/55290/boy-uzatma-ameliyati-nasil-y.html