İnsanların yaşamını ve hareketlerini kontrol eden en önemli organ beyindir. Beyinde meydana gelen en ufak bir anormal durum bile, kişinin tüm hayatını alt üst etmeye yetebilir. Bu sebeple meydana gelen değişiklikler ve hastalıklar beyinde oluştuğu zaman aniden belirti verir ve kısa sürede müdahale edilmesi gerekmektedir. Eğer yapılan müdahalede geç kalınırsa ölüme kadar giden istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir. Kişinin hayatını derinden etkileyen ve beyinde meydana gelen hastalıklardan bir tanesi de beyinde pıhtı oluşmasıdır. Peki Beyne Pıhtı Atması Nedir? Tedavi Süreci nasıl ilerler gelin birlikte yazımızın devamında öğrenelim.
- Beyne Pıhtı Atması Nedir ?
- Beyne Pıhtı Atmasının Sebepleri Nelerdir ?
- Beyne Pıhtı Atmasının Belirtileri Nelerdir ?
- Beyne Pıhtı Attığı Nasıl Anlaşılabilir ?
- Beyne Pıhtı Atmasının Olası Sonuçları Nelerdir ?
- Beyne Pıhtı Atması Nasıl Tedavi Edilir ?
- Beyne Pıhtı Atması Sonucu Oluşan Felç Düzelir Mi ?
- Beyne Pıhtı Atmasında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Nasıl Yapılır ?
- Türkiye’de Beyne Pıhtı Atması Tedavi Fiyatları
Beyne Pıhtı Atması Nedir ?
Kişinin kan damarlarından birinde meydana gelen kan pıhtısının, kan dolaşımı yolunu kullanarak beyne kadar gitmesi ve beyindeki bir damarı tıkaması sonucunda olan hastalığa beyne kan pıhtısı atması denmektedir. Herkes tarafından merak edilen Beyne Pıhtı Atması Nedir sorusuna verilebilecek en anlaşılır ve kısa cevap bu şekilde olmaktadır.
Beyin kanaması yolu ile de beyin de kan pıhtısı oluşabilir. Bir diğer sebep ise yukarıda bahsettiğimiz vücudun başka yerinde doğup dolaşım yolu ile beyne ulaşan pıhtılar sebebiyle damar tıkanıklığı meydana gelebilir. Sebep ne olursa olsun beyinde pıhtı sebebiyle meydana gelen damar tıkanıklıkları beyni besleyen kan yolunu keserek ciddi komplikasyonların oluşmasına sebebiyet verir. Bunların başında inme ve felç gibi hastalıklar gelmektedir. Beyinde oluşan pıhtının hangi damar ile hangi bölgeyi etkilediği son derece önemlidir. Ortaya çıkan komplikasyonlar bu sebeple değişiklik gösterebilir.
Meydana gelen belirtiler ise aniden gelişme göstermektedir. Kişinin aniden fenalaşması ile hemen doktora gitmesi gerekmektedir. Müdahale ne kadar erken yapılırsa o kadar çabuk tedavi süreci gerçekleşebilir. Tedavide geç kalınması halinde, beyin ölümü de dahil birçok olumsuz sonuçla karşılaşılması kaçınılmazdır.
Beyne Pıhtı Atmasının Sebepleri Nelerdir ?
Vücutta meydana gelen kan pıhtısının beyne dolaşım yolu ile ulaşmasının ardından Beyne pıhtı atması oluşmaktadır. Bu durumun sadece kan pıhtısı ile değil, yağ pıhtısı ve hava kabarcığı ile olduğu vakalar da görülmektedir. Bunun oluşumunda birden fazla sebepten söz edilebilir. Fakat genel olarak bakıldığında görülen en yaygın sebepler ve risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir.
Beyne Pıhtı Atmasının Sebepleri Nelerdir
- Yaş faktörü,
- Cinsiyet faktörü,
- Irk faktörü,
- Kişide oluşan obezite durumu,
- Kişinin ciddi derecede hareketsiz yaşam şeklini benimsemesi,
- Diyabet hastalığı,
- Kişide insülin direncinin bulunması,
- Kolesterol hastalıkları,
- Kişinin sigara kullanması,
- Kişinin alkol kullanması,
- Doktor kontrolünde olmadan kafaya göre ilaç kullanımı,
- Genetik faktörler,
Beyne Pıhtı Atmasının Belirtileri Nelerdir ?
En çok merak edilen konular arasında Beyne Pıhtı Atmasının Belirtileri Nelerdir sorusu yer almaktadır. Fakat bu hastalığın belirtileri geniş bir başlık altında incelenebilir. Çünkü beynin hangi bölümüne pıhtının atmış olmasıyla belirtilerde değişiklik gözlenebilir. Fakat vakaların geneline bakıldığı zaman en çok meydana gelen belirtileri sizler için şu şekilde sıralayabiliriz.
- Bulanık görme,
- Çift görme,
- Kişinin aniden konuşmasında bozukluklar meydana gelmesi,
- Kişinin yüzünün bazı bölgelerinde uyuşmalar meydana gelmesi,
- Vücudun belli bir yerini etkileyen kısmi felçlerin görülmesi,
- Kişinin yürümesinin bozulması veya yürümede güçlük çekilmesi,
- Meydana gelen şiddetli baş ağrısı,
- Bulantı ve kusma,
- Baş dönmesi meydana gelmesi,
- Bilinç kaybının oluşması,
gibi belirtiler sayılabilir.
Beyne Pıhtı Attığı Nasıl Anlaşılabilir ?
Beyne pıhtı atması son derece ciddi ve hızlı tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Peki bir kişi veya bir doktor tarafından Beyne Pıhtı Attığı Nasıl Anlaşılabilir gelin birlikte inceleyelim.
Öncelikle kişide meydana gelen bir takım belirtiler pıhtının habercisi olabilir. Bunlar; şiddetli baş ağrısı oluşması, kişinin kollarında ve bacaklarında meydana gelen uyuşma ve hissizlik hali, kolları hareket ettirememe, bacakları hareket ettirememe, mimiklerde kayıp, yüzde kısmi felç, yoğun uyuma isteği, güçsüzlük gibi belirtiler meydana gelebilir. Kendisini ve vücudunu iyi tanıyan bir kişinin bu belirtileri göz ardı edeceği düşünülemez. Bu sebeple bu şikayetlerin ardından sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.
Kişinin doktora başvurmasının ardından, doktor yaptığı fiziki muayene, bir takım test ve tetkikler ile pıhtıyı anlar. Bu aşamada kan basınç testleri, görüntüleme yöntemleri gibi bir takım tanılama yöntemlerinin yapılması da gerekmektedir.
Beyne Pıhtı Atmasının Olası Sonuçları Nelerdir ?
Beyne Pıhtı Atmasının Olası Sonuçları Nelerdir diye merak edildiği zaman, bu durumun yaşanmasının ardından hemen müdahale edilmezse sonu ölüme kadar gidebilir. Pıhtının hangi damarı tıkadığının büyük önemi bulunmaktadır. Zira beynin her bölümü ve ayrıntısı vücudun başka bir yerine komut vermektedir. Bu hastalığın ardından meydana gelen en bilindik sonuçlar ise şu şekilde olabilir. Kişi inme olabilir, felç geçirebilir, yürüme ve konuşma bozuklukları yaşayabilir. Duyması ve görmesi etkilenebilir. Bu sebeple meydana gelen en ufak belirtide kişinin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir.
Beyne Pıhtı Atması Nasıl Tedavi Edilir ?
Beyne Pıhtı Atması Nasıl Tedavi Edilir sorusu ile karşılaştığımız zaman şu şekilde cevap verebiliriz. Kişinin şikayetlerinin ardından doktora başvurması ve yapılan testler, tetkikler ve bir takım görüntüleme yöntemlerinin ardından tanı konması ile birlikte tedavi süreci başlamaktadır. İlk etapta kan akışının sağlanması için ve pıhtının küçük olduğu hallerde kan sulandırıcı ve pıhtı giderici ilaçlar ile hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır. Pıhtının büyük olduğu ve ilaçların etki göstermediği vakalarda ise, pıhtının yeri belirlenerek anjiyografi yöntemi ile pıhtı yerinden çıkarılır.
Bu tedavilerin ardından ise kişinin sağlığına çok dikkat etmesi, bu hastalığın tekrarlamaması adına atılan önemli bir adım olacaktır.
- Kişinin düzenli ve sağlıklı bir şekilde dengeli beslenmesi gerekmektedir.
- Aşırı yağ içeren besinler tercih edilmemelidir.
- Aşırı tuz kullanımından kaçınılmalıdır.
- Kişinin her gün düzenli olarak sebze ve meyve ürünlerini tüketmesi gerekmektedir.
- Kişinin hareket etmesi gerekmektedir.
- Düzenli bir şekilde yapılan egzersiz ve spor rutininin hayata dahil edilmesi gerekmektedir.
- Sigarayı bırakması gerekmektedir.
- Düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi gerekmektedir.
Bunlar ve daha alabileceği gerekli önlemler ile pıhtı oluşma riski azaltılabilir.
Beyne Pıhtı Atması Sonucu Oluşan Felç Düzelir Mi ?
Pıhtı sebebiyle bir hastanın felç olmasının ardından, hasta ve hasta yakınları tarafından en merak edilen sorulardan bir tanesi de Beyne Pıhtı Atması Sonucu Oluşan Felç Düzelir Mi sorusu olmaktadır.
Felç yani inmenin düzeldiği vakalar görülmüştür. Doktor kontrolü ve fizik tedavi uzmanlarının desteği ile kaybedilen vücut fonksiyonlarının tekrar yerine geldiği bilinmektedir. Bu sebeple kişinin karamsarlığa kapılmadan isteyerek tedavi sürecine dahil olması ve çabalaması gerekmektedir.
Beyne Pıhtı Atmasında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Nasıl Yapılır ?
Merak edilen bir diğer soru başlığı ise Beyne Pıhtı Atmasında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Nasıl Yapılır konusudur. Bu aşamada buradan net bir bilgi vermek doğru olmayacaktır. Kişinin hastane tedavisinin bitmesiyle birlikte, doktor ile beraber bir fizik tedavi uzmanının da desteği ile bir egzersiz planı hazırlanmalıdır. Bu plana hastanın ciddiyetle riayet etmesi, tedavinin sağlıklı ilerlemesi açısından son derece önemlidir. Yapılacak olan türlü egzersiz hareketinin doktor kontrolünde ve uzman desteği ile yapılması gerekmektedir.
Türkiye’de Beyne Pıhtı Atması Tedavi Fiyatları
Türkiye yaptığı önemli cerrahi operasyonlar ile üstün başarı oranını artırmayı başarmıştır. Bu başarı oranının artması ise hem kendi vatandaşları hem de yabancı vatandaşlar tarafından beğenilerek takip edilmektedir. Bu takibin yanı sıra yabancı ülkede yaşayan vatandaşlar tedavi için Türkiye’ye yaptığı seyahatlerde artışa neden olmuştur. Kendi ülkelerinde gerekli tedaviye ulaşamayan kişiler, yoğun bir şekilde Türkiye’ye gelerek burada tedavi olmayı tercih etmektedirler. Tabiki bu tercihlerin altında birden fazla sebep bulunmaktadır. Bu tercih sebeplerini sizler için şu şekilde sıralayabiliriz.
- Hastanelerin büyüklüğü,
- Hastanelerin temizliği,
- Hastanelerin tam donanımlı olması,
- Kullanılan tedavi yöntemlerinin bilimsel ve güncel olması,
- Kullanılan tanı yöntemlerinde son teknolojik cihazlar ve bilimsel yöntemlerin kullanılması,
- Doktorların tecrübesi,
- Doktorların uzmanlığı,
- Doktorların empatik yaklaşımı,
- Yine aynı şekilde hemşirelerin alanında uzman ve tecrübeli olması,
- Personelin güler yüzlü olması,
- Personelin anlayışlı olması,
- Personelin misafirperver olması,
- Tedavi, barınma, konaklama, yiyecek ve içecekler, alışveriş, giyim, tatil, gibi genel ihtiyaçların ucuz olması,
gibi sebepler tercih nedenleri arasında gösterilebilir. Birçok yabancı uyruklu vatandaşın ise ülkeye gelmeden önce, Türkiye’de Beyne Pıhtı Atması Tedavi Fiyatları hakkında merak ederek araştırma yaptığını görebiliyoruz. Fakat bu aşamada net bir fiyat bilgisi vermek doğru değildir. Çünkü, yapılan tedavi, tanılama, testler, tetkikler, görüntüleme yöntemleri, tedavi süreci, konaklama gibi faktörler fiyatlarda değişikliğe sebep olmaktadır. Bu nedenle fiyat konusunda ve ayrıntılı bilgi için bizi arayarak bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca ülkeye beyne pıhtı atması tedavisi için bizim aracılığımız ile gelmeniz halinde, tarafımızdan konsolosluğa gönderilen davet mektubu ile vize işlemlerinde kolaylık sağlayabiliriz.
Vimfay International Health Services