Ankilozan Spondilit Nedir, Belirtileri ve Türkiye’de Ankilozan Spondilit Tedavisi. Günümüzde birçok hastalık tedavi edilmek üzere araştırılmaktadır. Bu araştırmaların sonucunda kesin bir tedavi yöntemi bulunmamış olsa da, bir takım çabalar sonucunda var olan hastalığın ilerlemesi durdurulmakta ve hastanın yaşam kalitesi arttırılmaktadır. Bu hastalıklardan bir tanesi de kamburluktur. Yani tıp terimi ile Ankilozan Spondilit ‘ dir. Peki Ankilozan Spondilit Nedir, Tedavisi nasıl yapılır gelin birlikte öğrenelim.
- Ankilozan Spondilit Nedir?
- Ankilozan Spondilit Belirtileri Nelerdir ?
- Ankilozan Spondilit Nedenleri Nelerdir ?
- Ankilozan Spondilit Tanısı Nasıl Konur ?
- Ankilozan Spondilit Tedavisi Nasıl Yapılır ?
- Ankilozan Spondilit Kimlerde Görülür ?
- Ankilozan Spondilit Beslenmesi Nasıl Olmalıdır ?
- Ankilozan Spondilit Egzersizleri Nasıl Yapılır ?
- Ankilozan Spondilit Hangi Organları Etkiler ?
- Ankilozan Spondilit Tanısında Kullanılan HLA-B27 Testi Nedir ?
- Türkiye’de Ankilozan Spondilit Tedavisi Fiyatları
Ankilozan Spondilit Nedir?
Ankilozan Spondilit bir diğer adı ile kamburluk, kişinin omurgalarında başlayan, ilerleyerek devam eden bir hastalık türüdür. Bu kamburluk, omurgada bulunan kemiklerin birbirine kaynaşmasının ardından, esnek halini kaybetmesi sonucunda meydana gelmektedir. Omurgalardaki bu yapı bir süre sonra kişinin öne doğru eğik şeklinde, bir şekil bozukluğuna yol açar. Genellikle ağrılı olan ankilozan spondilit eğik olan kişinin derin nefes almasını da etkilemektedir.
Kamburluğun oluşmasındaki neden ve tedavi yöntemi henüz bilim insanları tarafından bulunamamıştır. Yapılan tedaviler kamburluk hastalığının ilerlemesini, kişiye acı vermesini durdurmak amacıyla yapılır. Bu amaçla beraber kişinin yaşam kalitesinin de artması hedeflenir. HLA-B27 adı verilen bir genin bu hastalığa neden olduğu düşünülmektedir. Fakat bu gen kişide var diye net olarak kambur olacağı anlamına da gelmemktedir. Ayrıca kişinin ailesinde bu hastalık var ise, kalıtsal yollarla bireyin de bu hastalığa yakalanması düşünülmektedir. Erkekler ise kadınlara göre, bu hastalığa daha fazla yakalanmaktadır.
Ankilozan Spondilit Belirtileri Nelerdir ?
Ankilozan Spondilit kişinin yaşamını ciddi ölçüde etkileyen ve henüz nedeni ve tedavisi bulunmayan kronik omurga rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlığın ise ortaya çıkması sırasında bir takım belirtiler meydana gelir. Ankilozan Spondilit Belirtileri Nelerdir sizler için şu şekilde sıralayabiliriz.
- Bu hastalığın en net belirtisi, kişinin uykudan uyandıktan sonra veya uzun süren hareketsiz oturmalar sonucunda meydana gelen kalça ve bel bölgesindeki ağrı şikayetleridir. Genellikle ağrı ile beraber sertlik de meydana gelebilir.
- Kişide meydana gelen şiddetli boyun ağrısı,
- Meydana gelen aşırı yorgunluk hissi,
- Bu ağrılar genellikle hafifi şiddetle başlar ve giderek artar. Öyle ki kişiyi uykusundan uyandıran ve bel ve kalçada meydana gelen şiddetli ağrılar baş gösterebilir.
- Oluşan bu ağrılar kişi hareket ettikçe ve egzersiz yaptıkça azalma eğilimindedir. Fakat kişinin hareketsiz kalması bu ağrıları şiddetlendirmektedir.
- Buradaki belirtilerin bir veya birkaçı sizlerde de bulunuyorsa doktor muayenesine gitmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Ankilozan Spondilit Nedenleri Nelerdir ?
Ankilozan Spondilit Nedenleri Nelerdir diye bakıldığında aslında bu hastalığın belirli bir nedeni yoktur. Kişinin yaşı ve cinsiyeti kamburluğu tetikleyebilir. Yani ergenlik döneminde veya gençlik döneminde meydana geldiği görülmektedir. Ayrıca kişinin erkek olması bu hastalığa yakalanma riskini arttırmaktadır. HLA-B27 adı verilen genin de Ankilozan Spondilite sebep olduğu görülmektedir. Fakat bu geni taşıyan herkes bu hastalığa yakalanmaz. Bir diğer tahmin edilen sebep ise kişinin akrabalarında da bu sağlık öyküsününü bulunmasıdır. Yani kalıtsal olarak da kişi hastalanabilir.
Ankilozan Spondilit Tanısı Nasıl Konur ?
Bazı belirtiler gösteren kişiler genellikle Ankilozan Spondilit Tanısı Nasıl Konur merak etmektedir. Bu hastalığın tanısının konması için kişinin öncelikle ortopedi ve
ya fizik tedavi uzmanına muayene olması gerekmektedir. Bu doktorların Ankilozan Spondilit hastalığından şüphe etmesi ile hasta romatizma uzmanına sevk edilir.
Bu romatolog uzman hekimi teşhisi koyan kişidir. Fiziki muayenenin ardından doktor tarafından istenen röntgen ve MR çekimi de hastalığın tanısının konması için önemli yöntemlerdir.
Ankilozan Spondilit Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Ankilozan Spondilit genellikle ömür boyu devam eden ve tedavisi mümkün olmayan hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalığa yakalanan kişilerin en çok merak ettiği, Ankilozan Spondilit Tedavisi Nasıl Yapılır sorusudur.
Bu hastalığın tedavisi genellikle ilaçla yapılmaktadır. İlaçla yapılmasının en büyük amacı ise, kişinin yaşam koşullarının iyileştirilmesidir. Yani ataklar ile gelen şiddetli ağrı nöbetlerinin etkisinin azaltılması amaçlanmaktadır. Bu kamburluk enfeksiyonlu romatizma hastalıkları içerisine girmektedir. Kişinin omurga ve eklemlerinde artan enfeksiyon oranı ağrılara neden olur. Bu aşamada ise antibiyotik ilaçlar devreye girer. Yapıların içerisinde bulunan iltihaplar kurutulmaya çalışılır.
Bu hastalığın tedavisinde rol oynayan en önemli faktör ise egzersizlerdir. Kişinin rahatsız olan bölgesindeki kasların güçlendirilmesi oldukça önemlidir. Kamburluğun oldukça ileri olması ve kişinin yaşam koşullarının düzeltilemeyecek gibi olduğu durumlarda ise doktor ameliyata başvurabilir.
Ankilozan Spondilit Kimlerde Görülür ?
Ankilozan Spondilit Kimlerde Görülür herkes tarafından oldukça merak edilen bir sorudur. Bu hastalık en fazla gençlerde görülmektedir. Ergenlik dönemi veya gençlik döneminde kendisini belli etmektedir. Kadınlara göre erkekler bu kamburluk hastalığına daha sık yakalanmaktadır. Kalıtsal olarak kişiye geçmektedir.
Ankilozan Spondilit Beslenmesi Nasıl Olmalıdır ?
Bu hastalık türü iltihaplı hastalıklara girdiğinden kişinin beslenmesi tek başına bir fayda göstermemektedir. Doktor kontrolünde ve ilaç tedavisi ile yola devam ederken, beslenme destekleyici olmalıdır. Peki Ankilozan Spondilit Beslenmesi Nasıl Olmalıdır diye baktığımız da ise kişi sağlıklı beslenmeyi yaşam şekli haline getirmelidir. Kilo alımını en aza indirerek kemiklere yük binmesini engellemelidir.
Özellikle akdeniz beslenmesini kendisine örnek almalıdır. Zeytinyağı ve bol sebze tüketmelidir. Bununla birlikte bol kalsiyum ve D vitamini de tüketilmelidir. Bol ceviz ve deniz ürünlerinin tüketilmesi de oldukça önemlidir.
Ankilozan Spondilit Egzersizleri Nasıl Yapılır ?
Ankilozan Spondilit Egzersizleri Nasıl Yapılır sorusuna verilecek en net cevap, bu egzersizlerin doktor onaylı ve önerisi ile yapılmasıdır. Bu sebeple fizik tedavi uzmanının sizler için planlayacağı bir program ile, bu hastalıkla birlikte yaşarken olası olumsuz etkileri en aza indirmek amaçlanır.
Bununla birlikte kişinin tüm kaslarını aynı anda çalıştıran egzersizler yapması da önerilebilir. Bunlardan bir tanesi de yüzmedir. Yüzme kişinin tüm kemik ve kas grubunu çalıştırdığından Ankilozan Spondilit ‘e oldukça iyi gelmesi beklenmektedir. Ayrıca yürüyüş sporu, bisiklet sürme, pilates egzersizleri, yoga egzersizleri gibi sporlar da kamburluğa iyi gelecektir.
Ankilozan Spondilit Hangi Organları Etkiler ?
Bu hastalık bazı durumlarda organları da etkilemektedir. Peki Ankilozan Spondilit Hangi Organları Etkiler gelin birlikte bakalım.
Bu hastalık iltihaplı bir romatizmal rahatsızlık olması sebebiyle bazı durumlarda gözlerde iltihaplanmalara yol açabilir. Sırt omurgalarının eğik olması sebebiyle kişinin göğüs kafesi bu hastalıktan etkilenebilir. Sigara kullanımı bu etkilenmeyi ileri safhaya taşıyabilir. Bazı durumlarda bağırsakların etkilenmesi sebebiyle meydana gelen ishal veya kabızlık şikayetleri oluşabilir. Çok nadir olmakla birlikte bazı durumlarda aort kalp kapakçıklarının tutulumu da görülmektedir.
Ankilozan Spondilit Tanısında Kullanılan HLA-B27 Testi Nedir ?
Ankilozan Spondilit yani kamburluk hastalıklarında, neden genellikle ırsi veya HLA-B27 geninin varlığı olabilmektedir. Bunun kesin tanısının konması için de hastalara bir test yapılmaktadır. Ankilozan Spondilit Tanısında Kullanılan HLA-B27 Testi Nedir gelin birlikte inceleyelim.
Bu test, uzun süren ve genellikle sabahları meydana çıkan bel ve kalça ağrıları sonucunda hastaneye başvuranlar üzerinde net tanı konması için yapılan bir gen testidir. Bu geni taşıyan birçok hasta kamburluk hastalığına yakalanır fakat bazı durumlarda ise yakalanmamaktadır. Yani aslında bu genin varlığı kesin olarak hasta olacak anlamına gelmemektedir.
Türkiye’de Ankilozan Spondilit Tedavisi Fiyatları
Türkiye birçok tanı ve tedavi yöntemi ile dünyaya adını duyurmayı başarmıştır. Bu tanı ve tedavi yöntemleri son teknolojik olmakla birlikte bilim ışığında gerçekleşmektedir. Bu sebeple birçok yabancı vatandaş tarafından tercih edilmesi dikkatlerden kaçmamaktadır. Bu tercih sebeplerini kısaca şu şekilde açıklayabiliriz.
- Hastanelerin son teknolojik cihazlarla donatılmış olması,
- Kullanılan tanı ve tedavi yöntemlerinin bilimsel ve güncel olması,
- Doktorların ve hemşirelerin, alanında uzman, tecrübeli ve anlayışlı olması,
- Hastalar ile ilgilenen aracı firma da dahil olmak üzere tüm personelin anlayışlı, güler yüzlü ve yardımsever olması,
- Tedavi süresince ve tedaviden sonra Türkiye’nin hastalara doğal ve tarihi güzellikleri ile gezi ve tatil imkanı sunuyor olması,
- Tüm tedavi sürecinin, barınmanın, yiyecek ve içeceklerin uygun fiyata karşılanıyor olması tercih sebeplerini desteklemektedir.
Genellikle yabancı hastalar tarafından en çok Türkiye’de Ankilozan Spondilit Tedavisi Fiyatları merak edilmektedir. Fakat görüşme yapılmadan net bir fiyat bilgisi vermek mümkün değildir. Kişinin hastalığının ilerleme şekli, evresi, kişinin yaşı, kamburluğun ölçüsü, kullanılacak tanı ve tedavi yöntemleri, tedavi süreci gibi etkenler fiyat konusunu etkilemektedir. Bu sebeple bizimle iletişime geçerek net bir fiyat bilgisi alabilir, aklınızda yer alan bütün sorularınızı rahatça sorabilirsiniz.
Ayrıca Türkiye’ye Ankilozan Spondilit tedavisi için bizim aracılığımızla gelmeniz halinde, tarafımızdan konsolosluğa gönderdiğimiz davet mektubumuz ile vize başvuru işlemlerinizi kolaylaştırabiliriz.
Vimfay International Health Services